247-VLEN Tilburg 2021 Vleermuizen

VLEN Tilburg 2021 Vleermuizen

Tijd

Onderdeel

Spreker

09:15 u. Zaal open met stands. Koffie en thee gesponsord door de Gemeente Tilburg
10:00 u. Opening door Niels de Zwarte, dagvoorzitter
Lezingen
10:10 u. Lessen uit zes jaar Soort Management Plan (SMP) Tilburg Mischa Cillessen
10:35 u. Grootoorvleermuizen in de Groote Peel Chris Driessen
11:00 u. Wat is de zoönotische potentie van vleermuisvirussen in Nederland? Lineke Begeman
11:25 u. Too hot or not? De invloed van kleur en materiaal op temperatuur en relatieve luchtvochtigheid in enkelvoudige platte, vleermuiskasten in Nederland. David Brouwer
11:50 u. De nacht van de Vleermuis 2021 – organiseer jij volgend jaar ook een activiteit? Carlo Wijnen
12:05 u.

Pauze - zelf meegebrachte lunch of te koop bij de cateraar.

Stands bezoeken en met elkaar in gesprek

13:15 u. Uitreiking van de Leo Bels- prijs 2021 Erik Korsten
13:40 u. Nieuwe (technologische) methoden voor monitoring van vogel- en vleermuisvoorzieningen Sicco Jansen
14:05 u. Het rabiësvaccinatiebeleid voor vleermuiswerkers Peter Lina
14:25 u. Koffie- en theepauze. Stands bezoeken. Koffie en thee gesponsord door de Gemeente Tilburg
15:00 u. Delen van korte waarnemingen/ ervaringen: Winst bij de Raad van State mede mogelijk gemaakt door de vele donaties van jullie!; Hoe mijdt je vogels uit vleermuiskasten e.a. – Meld je aan bij Niels de Zwarte voor een korte voordracht! o.l.v. Niels de Zwarte
16:00 u. Gebruik van geur door vleermuizen en mogelijke toepassingen hiervan Minka Kocks
16:20 u. Vleermuizen in bossen. Resultaten van onderzoek in Amelisweerd middels verschillende methodes Marco Snijder
16:45 u. Afsluiting door de dagvoorzitter
17:00 u. Einde
17:30 u. Sluiting gebouw
Mogelijkheid om op eigen kosten gezamenlijk iets te gaan eten en na te spreken.


HTTPS://WWW.TROUW.NL/DUURZAAMHEID-NATUUR/OP-GOED-GELUK-NAAR-EEN-NEST-KLIMMEN-HOEFT-NIET-MEER-MET-DE-FAUNASENSOR-KUN-JE-GEEN-VOGEL-MISSEN~B44751F7/
ECONOMIE
Telecomprovider KPN en advies- en ingenieursbureau Arcadis komen samen met een nieuwe toepassing om het monitoren van beschermde diersoorten bij bouwprojecten te verbeteren. Met een slimme sensor kan worden gecontroleerd of vogel- en vleermuiskasten echt worden gebruikt. Dat is belangrijke informatie voor bouwers in verband met natuurwetgeving, wat volgens de bedrijven nu regelmatig voor vertraging bij bouwprojecten zorgt.

https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/op-goed-geluk-naar-een-nest-klimmen-hoeft-niet-meer-met-de-faunasensor-kun-je-geen-vogel-missen~b44751f7/
Om te voldoen aan het Klimaatakkoord moeten voor 2030 1,5 miljoen Nederlandse woningen worden verduurzaamd. Het plaatsen van zonnepanelen en isoleren en aardgasvrij maken van woningen tast de verblijven van beschermde diersoorten als vleermuizen en huismussen in huizen aan. De regelgeving schrijft voor dat bouwers moeten zorgen voor nieuwe verblijfsplekken voor die dieren en moeten monitoren of de nieuwe verblijven worden gebruikt.
https://nl.wikipedia.org/wiki/LoRaWAN
In plaats van het langs sturen van een ecoloog of het bestuderen van camerabeelden, wat veel geld kost, gaan de twee bedrijven een dienst aanbieden met bewegingssensoren in de vogel- en vleermuiskasten. Dat levert beknopte gegevens op over het gebruik van de nieuwe verblijven.
https://nl.wikipedia.org/wiki/LoRaWAN
Dit scheelt volgens het telecomconcern en het adviesbureau veel controlewerk voor bouwers en woningbouwverenigingen en helpt hen aan de wetgeving te voldoen. Het project start de komende weken met een pilot met sensoren in ongeveer honderd kasten. De bedoeling is om de sensoren daarna in meer kasten in Nederland te plaatsen.

Beschermde diersoorten als huismussen, vleermuizen en gierzwaluwen nestelen zich regelmatig in dakgoten of tussen de muren van huizen. Als er bouwwerkzaamheden zijn, worden er kasten geplaatst als nieuwe verblijven voor de dieren. Per aangetroffen vleermuis worden gemiddeld drie kasten gebouwd, voor gierzwaluwen zijn dat er vijf.
https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/op-goed-geluk-naar-een-nest-klimmen-hoeft-niet-meer-met-de-faunasensor-kun-je-geen-vogel-missen~b44751f7/



Een ander probleem is het neerslaan van stikstof waardoor de bodem verzuurt. Die verzuring leidt tot ernstige tekorten aan mineralen in de bodem, waardoor bomen sterven. Volgens Bakker moeten we al onze energie steken in het op orde krijgen van de natuurlijke condities. "Ik denk dat we terug moeten naar de tekentafel. Er is heel veel kennis in Nederland om het om een andere manier aan te pakken."

Ook Lerink en Lindenbergh vinden dat dat de problemen met de waterhuishouding en de verzuring moeten worden opgelost. "Maar dat betekent niet dat we moeten stoppen met wat we doen. Wat ons betreft is het niet of-of maar en-en. Een deel van de bomen uit andere klimaatzones zal ook vanzelf hierheen komen. Op een natuurlijke manier verspreiden bomen zich via hun zaden, die meereizen via vogels." Door de klimaatverandering kunnen veel boomsoorten het nu niet bijbenen, zien zij. "Dus daarom helpen we ze een handje."

"Mensen hoeven niet bang te zijn dat we per ongeluk een woekeraar als de Japanse duizendknoop deze kant op helpen verhuizen. We kijken goed naar wat er past, of de nieuwe bomen tegen droogte kunnen en insecten er graag op leven, zodat de biodiversiteit hersteld wordt en we straks niet helemaal zonder bomen zitten."



Herbert, heeft veel onderzoek gedaan naar Cicaden en hun leefomgeving en trekt daaruit enkele misschien verrassende conclusies, vooral over maaibeleid, waarbij ook het [b]door natuurbeschermingsorganisaties gevoerde maaibeleid wordt afgeschoten[/b].

De lezing laat in een uitgebreid historisch kader - mijns inziens overtuigend - zien dat we welbeschouwd eigenlijk helemaal niet zouden moeten maaien, zoals dat tegenwoordig gebeurt en relativeert ook de veel verketterde in de landbouw gebruikte giftstoffen als minder invloedrijk op de biodiversiteit ten opzichte van de nadelige gevolgen van ons oeverloze gemaai en zogenaamd "beheer".

http://www.youtube.com/channel/UCzjYXzMCqTc-0_bNwqZaMRQ

https://www.nporadio1.nl/podcasts/gaan/58378/14-onderzoeker-rene-janssen-over-vleermuizen-en-andere-nachtdieren-s03



In de stad en op het platteland, op boerenerven en bedrijfsterreinen: Nederland telt veel lokale initiatieven om de natuur te versterken en de biodiversiteit te herstellen. Om de bundeling van deze lokale

samenwerking tot een landelijke beweging kracht bij te zetten, organiseerde de stichting

  1. Samen voor Biodiversiteit - Louise Vet
  2. Daan Bleichrodt - Project Bruisende Bedrijventerreinen
  3. Josien van Harten - Project Bloeiend Nieuwegein
  4. Jantine Schinkelshoek - Project Hoopheggen
  5. In de stad en op het platteland, op boerenerven en op bedrijfsterreinen: Nederland telt veel lokale initiatieven om de natuur te versterken en de biodiversiteit te herstellen. Om de bundeling van deze lokale samenwerking tot een landelijke beweging kracht bij te zetten, organiseerden wij op 6 oktober het webinar ‘Toppers in biodiversiteit, de kracht van lokale initiatieveInitiatieven-verdienen-landelijke-uitrol


https://beheerdersdag.nl/
https://beheerdersdag.nl/videoregistraties-nu-terug-te-zien/
https://beheerdersdag.nl/terugblik/
https://www.youtube.com/playlist?list=PLg34UN8FwtyqIDaZaO37j_IdMcwl3NVZ8

emoved EOL in October 2021 as external name provider due to continuing import errors, too many issues caused by using EOL (ungrafted taxa, authors being included in names, etc), which curators had to clean up, and that it was creating more issues than it solved.
Catalogue of Life was the second possibility to import taxa, now the only one:

Catalogue of Life’s 2012 is the only remaining external name provider. No plans to add more.
That option hasn’t shown photos for any taxon since the connection broke from the EOL facelift in spring 2018, as far as I know.
https://forum.inaturalist.org/t/eol-content-error-on-guides/4857/2

This EOL v3 web services API is in its infancy. So it need more suggestions.See whether it helps you:
About the web services API EoL did a complete site redesign about a year ago, and as you note that since guides are abandoned it was not fixed.
Maybe it’s related to not being able to pull taxon photos from EOL after they changed their site?

See here (end of last year, pre Discourse):
https://groups.google.com/forum/#!searchin/inaturalist/EOL|sort:date/inaturalist/QVJiUMAd-qQ/FmjmrWOjAQAJ

https://groups.google.com/forum/#!topic/inaturalist/79w-upMACYs

(it also happened in April/May 2018, but was fixed. As far as I know, the November/December issue with EOL photos is ongoing)

Sanne Spinoza Klokhuis Filosofie met haar leerlingen

Rapport Paddepoelsterweg KNNV 2001 Sprikkenburg Zernike by Andre Srepsoh on Scribd


  • https://www.waternetwerk.nl/knw-activiteiten/405-wok-2021 de week van 15-19 november dagelijks een webinar van 15:30-17:00 uur. Door de Themagroep Waterkwaliteit @Waternetwerker
    VANDAAG: de Nederlandse KRW-aanpak in Europees perspectief, MORGEN: verwijdering van microverontreinigen - M. Bentvelzen Unie van Waterschappen (Dutch Water Authorities), R. Koopman RIVM National Institute for Public Health and the Environment https://www.waternetwerk.nl/knw-activiteiten/405-wok-2021

    ma 15 nov | Halen we de KRW doelen?
    di 16 nov | RWZI lozingen in relatie tot KRW-opgaven
    wo 17 nov | Tools voor regio-specifieke landbouwmaatregelen
    do 18 nov | Ecologische ontwikkeling van het IJsselmeergebied
    vr 19 nov | Verantwoord waterplezier en -vertier?


  • 由使用者 ahospers ahospers2021年10月30日 07:56 所貼文

    評論

    尚無評論。

    新增評論

    登入註冊 添加評論