283-'Hoe vliegt een vogel?' aan biomechanisch ingenieur David Lentink.

 1. https://www.youtube.com/watch?v=qKrNOqxdYYI
  Zonder silicium geen zonnepanelen, zonder neodymium geen windmolens, en zonder lithium geen batterijen voor elektrische auto’s. Deze kritieke materialen zijn nodig voor een duurzame toekomst, maar de productie ervan drukt zwaar op mens en milieu. Is er een manier om onze grondstofhonger op een duurzame manier te stillen? Zodat niet alleen wij, maar ook de mensen die leven van de mijnbouw elders, ervan profiteren. Met industrieel ecoloog dr. Benjamin Sprecher (TU Delft) en antropoloog prof. Marjo de Theije (VU).
  Ga naar www.sg.uu.nl voor meer video's, artikelen en het actuele programma.
  © Copyright Studium Generale
  link en Studium Generale.

 2. Hij is gefascineerd door de kunst van vliegen en legt in zijn lab vol windtunnels en lasers bij Stanford University de link tussen het vliegen van vogels en robotica. Lentink ontdekt op zijn oude vliegtuigmodellenclub dat zijn 25 jaar geleden gebouwde modellen nog steeds vliegen als de beste.
  https://www.npostart.nl/VPWON_1301006
  Manoeuvreren
  In Turijn liggen de aantekeningen van Leonardo da Vinci over de vliegkunst van vogels. Lentink bewondert de originele Codex on the Flight of Birds. Ten slotte toont Lentink zijn eigen lab, waar hij tot de kleinste details onderzoekt hoe muspapegaaien en kolibries manoeuvreren, met turbulentie omgaan en vliegen. Hoe doen vogels dat? https://www.npostart.nl/VPWON_1301006
  https://www.vpro.nl/programmas/grote-vragen/bij-aflevering-3/wie-is-david-lentink.html
  https://www.deingenieur.nl/artikel/david-lentink-leert-van-vogels
  https://www.deingenieur.nl/uploads/media/5f69bdc5914da/30_32_ING09_Lentink.pdf

 3. Symposium 'Microplastics in het Milieu. Theorie en Toepassing'
  https://www.stowa.nl/agenda/symposium-microplastics-het-milieu-theorie-en-toepassing

  Op donderdag 3 februari 2022 hield het KIWK-projectteam Ketenverkenner in samenwerking met Tramp het symposium 'Microplastics in het Milieu: theorie en toepassing'.
  Deze kennissessie zal gaan over de actuele wetenschappelijke stand van zaken over microplastics in het aquatische milieu. Zo bespreken we onder andere de nieuwste meetmethoden en modellen om blootstelling en effecten in het aquatisch milieu vast te stellen. Ook de mogelijke risico’s van plastics voor het aquatisch milieu komen aan bod. Daarnaast bespreken we welke maatregelen er beschikbaar zijn, hoe efficiënt ze zijn en hoe (Nederlandse) regelgeving hierbij kan aan sluiten. Deelnemers krijgen de ruimte om vragen te stellen en in gesprek te gaan tijdens de Q&A sessie.

  Programma
  09:00 uur Opening (Bart Koelmans, WUR)
  09:10 uur Meetmethodes en kwantificatie (Svenja Mintenig, WUR)
  09:30 uur Transport & Blootstelling (Merel Kooi, WUR)
  09:50 uur Ecologische effecten (Remote: Paula Redondo Hasselharm, WUR)
  10:10 uur Naar een realistische risicobeoordeling van microplastics (Bart Koelmans, WUR)
  10:30 uur Koffiepauze
  10:50 uur Regelgeving en policy (Annemarie van Wezel, UvA)
  11:10 uur Inventarisatie plastic initiatieven (Arjen Markus, Deltares)
  11:30 uur End-of-pipe maatregelen (Arjen van Nieuwenhuijzen, Witteveen en Bos)
  11:50 uur Q&A (Moderator: Ivo Roessink, WUR)
  12:20 uur Samenvatting en sluiting (Bart Koelmans, WUR)
  12:30 uur Afsluiting
  https://www.youtube.com/playlist?list=PLKAZHri1nLrYKIOPMoj6aSbC5tLRbOKKN

 4. https://www.sg.uu.nl/agenda/2022/hoe-stillen-we-onze-grondstofhonger
 5. The Cornell Lab of Ornithology has quizzes and other things to help you learn to ID birds.
  https://www.allaboutbirds.org/news/browse/topic/bird-id-skills/quizzes 1

 6. ‘Nederland heeft tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog structureel excessief geweld gebruikt. Politiek Den Haag keek weg’. Dit is de conclusie van het recent verschenen NIOD-rapport over de dekolonisatieoorlog in Indonesië. Wat is er precies gebeurd en hoe moeten we nu omgaan met de conclusies uit dit rapport? Sluit aan bij de livestream met historicus Marleen Reichgelt, die ingaat op de bevindingen van dit rapport. Biedt het ruimte voor meerdere perspectieven op dezelfde historische periode? En wat betekent dit rapport voor onze huidige verhouding met Indonesië?

  • Deelname aan de livestream is gratis. Schrijf je voor 12.00 uur op de dag van het Actualiteitencollege in en ontvang de reminder en de link naar de terugblik van deze livestream in je mailbox: https://bit.ly/3sX1cIa
  • Stel je vraag aan de sprekers via www.menti.com. Gebruik code 1173 2420
  • Draag je Radboud Reflects een warm hart toe? Steun ons dan met een financiële bijdrage en doneer: https://bit.ly/35wOg1b
  • Mocht er een technisch probleem zijn tijdens deze livestream, ververs dan deze YouTube-pagina. We communiceren er over via de chatfunctie. De opname van de livestream zal doorlopen en zal vanavond of morgen beschikbaar zijn op dit kanaal. Deelnemers die zich hebben ingeschreven ontvangen een e-mail. Houd verder de site in de gaten. https://bit.ly/3BHprOx

  Het NIOD rapport
  Het rapport van het NIOD (Instituut voor oorlogs- holocaust- en genocidestudies) buigt zich over de aard, oorzaken en impact van het Nederlandse geweld in de Onafhankelijkheidsoorlog van 1945 tot 1950. Het onderzoek gaat over de dynamiek van het geweld, vanaf het uitroepen van de Republiek op 17 augustus 1945 en de chaotische periode van augustus 1945 tot begin 1947, tot het einde van de oorlog in 1949. Het geweld wordt bestudeerd in een brede politieke, maatschappelijke en internationale context.

  Indonesië in de media
  Behalve het NIOD-rapport is het Nederlandse koloniale verleden de afgelopen tijd veel in het nieuws. Zo opende in het Rijksmuseum de beladen tentoonstelling Revolusi! Indonesië Onafhankelijk. Naar aanleiding van deze tentoonstelling deed de Federatie Indische Nederlanders (FIN) aangifte wegens groepsbelediging. Centraal hierbij staat de discussie over de term ‘Bersiap’. Volgens sommigen een racistische term die niet gebruikt zou moeten worden, volgens anderen een periode uit de geschiedenis die juist meer erkenning zou moeten krijgen. Het laat zien hoe levend de discussie over het koloniale verleden is.
  Sluit gratis aan bij dit Actualiteitencollege en stel je eigen vragen via Menti.com.

  Over de spreker
  Marleen Reichgelt is promovendus bij het departement Geschiedenis, Kunstgeschiedenis en Oudheid van de Radboud Universiteit. Voor haar promotieonderzoek analyseert ze een omvangrijke collectie missiefotografie om de positie, agency en leefwerelden van kinderen betrokken bij de katholieke missie op toenmalig Nederlands-Nieuw-Guinea tussen 1905 en 1962 te bestuderen. Samen met Marit Monteiro en Maaike Derksen won ze met haar onderzoek naar heropvoeding de Radboud Science Award.

  VOX sprak alvast met Marleen Reichgelt. Lees het artikel 'Actualiteitencollege over Indonesië behandelt beladen periode' : https://bit.ly/36yr6dF

  Deelname
  Deelname aan de livestream is gratis. Schrijf je in en ontvang de reminder en de link naar de terugblik van deze livestream in je mailbox: https://bit.ly/3sX1cIa

  Dit is een programma van Radboud Reflects en VOX.

 7. https://www.findglocal.com/XX/Unknown/1391002817840096/Teowin
  http://www.nieuwlanderondom.nl/dorpsbos
  https://x.facebook.com/teowinreclame/photos/a.1396236040650107/1641078299499212/?type=3
  https://www.nieuwlanderondom.nl/wp-content/uploads/2017/10/Nieuwlande_Inventarisatie.pdf

 8. Ik heb redelijk lang getwijfeld om hier ons product te promoten, maar ik zie dat het toch een hoop mensen wat kan brengen.
  Ik verkoop de FLIP campingbox. Dit is een box die je zo in je auto zet en van jouw normale auto een camper maakt. De price range is dusdanig laag dat iedereen die een geschikte auto heeft, een travel en campeer lifestyle kan genieten. Zonder een peperdure caravan of camper te hoeven kopen. Je kan gaan en staan waar je wil. En van plek naar plek reizen.
  Voor meer info over auto types en de opbouw van een box, check:
  www.experience-outdoors.nl
  Of volg ons op FB of IG onder de naam Experience Outdoors
  Hieronder een kleine sfeerimpressie.

 9. Graag willen we de aandacht vestigen op de online-lezing
  ‘Doodhoutspecialisten’ door Klaas van Dort van de BLWG (Bryologische en
  Lichenologische Werkgroep) op woensdagavond 9 maart. Tijdens deze lezing
  vertelt Klaas over specialisten op dood hout waaronder mossen,
  korstmossen en enkele (niet-gelicheniseerde) schimmels die graag op hout
  groeien. De lezing start om 19.30u. Voor meer informatie zie:
  https://www.blwg.nl/mossen/excursie.aspx of log op woensdagavond in via
  deze link:
  https://us02web.zoom.us/j/86546092201?pwd=d0Jna0Q2V0pMTXJkbHlHaEVIeHpXZz09

  De lezing lijkt ons ook ook zeer interessant voor liefhebbers van
  schimmels en paddenstoelen, wordt opgenomen en is terug te kijken via de
  Facebookpagina van de BLW: https://www.facebook.com/blwgmossen

 10. Landelijke Vlinderdag 2022

 11. VlinderhoogLeraar Wageningen


  Michiel Wallis de Vries (Bron: Joost Uittenbogaard)
  Michiel Wallis de Vries (pdf; 2,9 MB), tien jaar vlinder-hoogleraar: Wat weten we nu meer?

  Door de band met de universiteit aan te halen kregen we de kans om nieuwe kennis op te doen. Via de vlinders begrijpen we nu beter waarom insecten achteruitgaan, of het nu om de invloed van klimaat, stikstof, pesticiden of lichtvervuiling gaat. Ze houden ons mensen een spiegel voor over hoe we met onze omgeving omgaan. Kunnen vlinders als voorbeeld dienen voor de menselijke maat?

 12. 25 jaar meetnet libellen.


  Gerdien Bos (min 0:30) (pdf; 4,6 MB): 25 jaar meetnet libellen.

  In 2022 gaat het vijfentwintigste telseizoen van het meetnet libellen van start; een mijlpaal die niet mogelijk was geweest zonder alle toegewijde libellentellers. In deze presentatie gaan we in vogelvlucht door vijfentwintig jaar meetnet heen. We zien ups en downs, bijvoorbeeld de enorme vooruitgang van de vuurlibel, maar ook het vrijwel verdwijnen van de venglazenmaker.

 13. 25 jaar NEM: vinger aan de pols van de Nederlandse natuur


  Chris van Swaay (min 14:00) (pdf; 5,4 MB): 25 jaar NEM: vinger aan de pols van de Nederlandse natuur.
  Niet alleen vlinders en libellen worden geteld: binnen het Netwerk Ecologische Monitoring (NEM) worden veel meer groepen geteld, zoals vogels, planten en reptielen. Daarmee kunnen we de ontwikkelingen van de biodiversiteit in Nederland nauwgezet volgen. Hoe doen onze vlinders en libellen het ten opzichte van de andere dieren?
 14. NachtVlinders en DagVlinders


  Roy van Grunsven (min 26:00) (pdf; 2 MB): Uitdagingen bescherming libellen, nachtvlinders en dagvlinders.
  De komende decennia komt veel op ons af, dat is duidelijk. Maar hoe pakt de omschakeling naar kringlooplandbouw uit? Wordt de stikstofcrisis opgelost? En bovenal, hoe gaat het klimaat in Nederland veranderen en wat zijn de gevolgen daarvan? Al deze dingen hebben enorme effecten op onze natuur, inclusief vlinders en libellen. Dat willen we niet alleen kunnen volgen maar ook kunnen sturen, zodat vlinders en libellen hier optimaal van kunnen profiteren.

  2 Onderzoek, nu en in de toekomst

 15. Vogelradar, insectenRadar


  Irma Wynhoff (Bron: Joost Uittenbogaard)
  Hans van Gasteren (min 44:00) (pdf; 1,4 MB): Van vogelradar naar insectenradar?
  Ook met radar kun je naar insecten in de lucht kijken. Hans laat zien wat deze geavanceerde systemen allemaal van vliegende insecten kunnen waarnemen, hoe insectenmonitoring 24/7 eruitziet en dat je de zelfs vleugelslagen kunt meten, waarmee je een idee krijgt over de grootte. Helaas kun je geen soorten herkennen. Het betreft vooral een gezamenlijke ontdekkingstocht, omdat de spreker geen insectenonderzoeker is, maar wel de beschikking heeft over een netwerk van deze sensoren in Nederland.
 16. Nachtvlinders voor het voetlicht


  Bart van Camp (min 1:03:40) (pdf; 15,6 MB):
  Bart van Camp, een Vlaamse nachtvlinderaar, is daar intensief mee bezig en heeft als missie om de nachtvlinders zoveel mogelijk onder de aandacht te brengen. Daarvoor heeft hij fraaie methoden ontwikkeld, die hij op de Vlinderdag met ons deelt. Zo gaat hij met zijn nachtvlinderval op bezoek bij BB’ers, bekende Belgen, om te kijken welke motten er bij hen in de tuin zitten.
 17. ButterFly Cound 15 Minuten vlinderen


  Cristina Sevilleja (min 1:15:00) (pdf; 2 MB): Kwartiertellingen: het nieuwe vlinderen.
  Vlinders tellen was nog nooit zo eenvoudig. Kwartiertellingen is een nieuwe methode om overal in Europa vlinders te tellen met de ButterflyCount-app. U kunt vlinders registreren in de tuin, in een weiland, langs een beekje of tijdens een wandeling, en helpt ons tegelijkertijd meer over vlinders te ontdekken. De app volgt je route en geeft gedetailleerde informatie van elk vlinderregister! Laten we genieten van het tellen van vlinders!
 18. ButterFly Drone Count Madeira


  Irma Wynhoff (min 1:29:15) (pdf; 6,6 MB): Met een drone op zoek naar een uitgestorven vlinder. Medewerkers van De Vlinderstichting zijn niet alleen in Nederland actief, maar in heel Europa, ook op een ver weg gelegen eiland als Madeira. Irma Wynhoff neemt u mee naar dit eiland en vertelt over het onderzoek dat ze daar hebben uitgevoerd.

  3: Genieten en beschermen

 19. Libellen in je tuin.


  Annette van Berkel (min 1:44:30):
  https://assets.vlinderstichting.nl/docs/5baa47c6-2884-46cc-b0c2-be3a04b55214.pdf
  Met schitterende filmbeelden neemt Annette je mee de tuin in. Welke libellen kom je daar tegen en hoe kun je nog veel meer libellen in je tuin krijgen?
 20. Onder het maaiveld en vlinders


  Nora Thierry (min 2:00:00) (pdf; 6,4 MB):
  De levensloop van vlinders is complex, zeker als het gaat om hun relatie met de bodem. De Vlinderstichting werkt aan een groot bodemprogramma, ‘Onder het Maaiveld’. In deze lezing leggen we uit waarom een gezonde bodem zo belangrijk is en hoe we nu een waarderingssysteem ontwikkelen. Zo kan de bodemkwaliteit verbeteren. En dat is nodig voor heel veel soorten.
 21. Over het maaiveld: Kleurkeur. Hoe houden we onze bermen


  Anthonie Stip (min 2:13:20) (pdf; 2,6 MB): en dijken leefbaar voor insecten, planten en andere biodiversiteit? Het keurmerk Kleurkeur van De Vlinderstichting en Stichting Groenkeur biedt daarvoor soelaas. In deze presentatie laten wij zien waar Kleurkeur voor staat en welke opmerkelijke resultaten er geboekt zijn.
 22. De avonturen van Laura bij De Vlinderstichting.


  Laura Peters (min 2:26:30):
  Laura Peters is een nieuwe medewerker bij De Vlinderstichting en beleeft daar allemaal spannende avonturen. In haar filmpje neemt ze u mee op onderzoek.
 23. Over winnaars en verliezers, ‘Dagvlinders in Nederland’.


  Kars Veling (min 2:37:25) (pdf; 13,2 MB): Over winnaars en verliezers, ‘Dagvlinders in Nederland’.
  Wie had dat kunnen denken, een jaar of 25 geleden? Het staartblauwtje in Limburg, kaasjeskruiddikkopjes in Zeeuws-Vlaanderen, keizersmantel en grote vossen op allerlei plekken in het land en Noordwest-Overijssel als een van de topplekken voor grote weerschijnvlinder. Maar toen telde je van elke tien heivlinders op de Veluwezoom één kleine heivlinder, waren er nog een tiental plekken waar je veenbesvlinders kon vinden en was de argusvlinder nog verspreid door het hele land aanwezig. Deze presentatie toont plussen en minnen in schitterende foto’s.

  De opgenomen presentaties op de Landelijke Vlinderdag 2022 kunt u hier terugkijken. Bij de sprekers hierboven staat de tijd waarop ze te zien zijn. De presentatie van Michiel Wallis de Vries is door een technische storing niet opgenomen, maar deze zal zo spoedig mogelijk worden toegevoegd.

  385-5/6 maart ‘22 - Welkom bij Polder De Oude Held!

  De presentaties vd NLBIF Relatiedag kun je hier terugvinden:

由使用者 ahospers ahospers2022年02月20日 10:17 所貼文

評論

West-Vlaamse Natuurstudiedag, die online doorgaat morgen zaterdag 5 maart 2022 van 9u15 tot 12u30.

Hieronder vind je de link om deel te nemen:

https://vimeo.com/event/1903444

Tijdens de lezingen en filmpjes kun je vragen stellen via de chat. Na de lezing of filmpje zullen daarvan 2 of 3 vragen aan de sprekers worden voorgelegd. Voor de vragen, die niet aan bod kunnen komen, zullen we trachten de antwoorden nadien nog op de website www.westvlaamsemilieufederatie.be/natuurstudiedag te plaatsen.

De studiedag wordt opgenomen en nadien krijgen jullie een link om deze te herbekijken. Let wel dit kan even duren (1 week)

Meer info over het programma vind je op www.westvlaamsemilieufederatie.be/natuurstudiedag

發佈由 ahospers 超過 2 年 前

新增評論

登入註冊 添加評論