Podcast Focus 2.000 in onze Tuin

Stop met tuinieren
Martin Dorn, een wildlife filmmaker uit Bristol, besloot tijdens de lockdown in coronatijd zijn apparatuur te gebruiken om het leven van de bijen in zijn achtertuin vast te leggen. Nu had hij eindelijk de tijd om in te zoomen op het insectenleven in eigen tuin. Hij nadert de bijen zo dichtbij en grondig dat hij meer dan dan zestig soorten kan vastleggen en zelfs individuen kan onderscheiden. Hij documenteert hun leven op een niveau zoals nog niet eerder te zien was. Het resultaat, de bijzondere documentaire ‘My garden of a Thousand Bees’ werd op het wetenschapsfilmfestival InScience 2023 onderscheiden met de NTR Audience Award. Vanaf 8 maart te zien op NPO Start.
https://ntr.nl/site/tekst/My+Garden+of+a+Thousand+Bees/172

Iedereen met tuin of balkon is een natuurbeheerder!
Geïnspireerd door deze film onderzoekt Podcast Focus hoe je met simpele ingrepen in eigen tuin de biodiversiteit kunt vergroten. Een actie zo klein als het maken van ruimte voor inheemse wilde bloemen kan al een grote impact hebben. Zelfs één vierkante meter maakt al een verschil! Ook een kleine tuin en zelfs een minuscuul balkon kan bruisen van het leven. En heb je helemaal geen tuin dan kun je ook nog de straat op. Stop met tuinieren, start met tegels wippen.

Podcast Focus
Met een serie van vier afleveringen in Podcast Focus, waarin de documentairemaker ook uitgebreid te horen is, laten we zien hoe je zo’n groen walhalla kunt creëren. We gaan op bezoek bij recordhouders van soorten in hun tuin, gaan tegels wippen en krijgen tips van experts hoe we in met Nederlandse tuinen de biodiversiteit van de Nederlandse natuur kunnen vergroten.
https://www.vprogids.nl/documentaires/lees/artikelen/2024/My-Garden-of-a-Thousand-Bees-is-een-leerzame-en-troostrijke-docu-over-bijen.html

Waarnemen
Samen met waarneming.nl en hun app Obsidentify gaan we de uitdaging aan: Lukt het om samen met het publiek 2.000 verschillende soorten planten en dieren waar te nemen gedurende een maand?
https://open.spotify.com/show/0DmUWzTWbXjCyoBhImIO8p?si=306c044a292a4085&nd=1&dlsi=c886f109eb9848ee

https://www.nporadio1.nl/podcasts/focus-wetenschap
https://www.vprogids.nl/documentaires/lees/artikelen/2024/My-Garden-of-a-Thousand-Bees-is-een-leerzame-en-troostrijke-docu-over-bijen.html

Dohrn besloot de bijen in zijn achtertuin te filmen tijdens dat ontluikende voorjaar en dat bleek een openbaring. Dankzij zijn geavanceerde apparatuur wist hij ze zo dichtbij te halen dat je ze recht in hun ondoorgrondelijke oogjes kunt kijken. Als harige aliens blikken ze in de lens, om vervolgens op jacht te gaan naar stuifmeel. Het slaan van hun vleugeltjes klinkt als dat van een heel schattig helikoptertje en naarmate je ze langer volgt raak je steeds meer in hun ban. Toch is Dohrn zelf misschien nog wel de grootste attractie van deze documentaire. Hij kan bijvoorbeeld heel overtuigend een bij imiteren die met zijn hoofdje wiebelt of een dar die met zijn poten in het rond maait terwijl hij een vrouwtje bevrucht. Dohrn zegt ook dingen als: ‘Veel bijen wilden helemaal niet gefilmd worden’, en hij begint sommige exemplaren namen te geven. Zoals Deukie, een bij waarmee hij gaandeweg een bijzondere band opbouwt.De buitenwereld, waar corona bezig is het dagelijks leven te ontwrichten, voelt ver weg, maar wie goed luistert hoort tussen het gezoem door de sirenes van de ambulances loeien. Intussen doen de bijen gewoon wat ze altijd doen, en dat leverde een even leerzame als troostrijke film op.

https://www.inaturalist.org/journal/mercantour/90241-access-prohibited-to-naturalists-and-other-nature-lovers

https://www.inaturalist.org/posts/90706-sentiers-de-rando-interdits-et-detruits-forbidden-destroyed-french-hiking-trails-verbotene-zerstorte-wanderwege-in-frankreich

由使用者 ahospers ahospers2024年03月08日 21:51 所貼文

評論

尚無評論。

新增評論

登入註冊 添加評論