LeRoy gebieden Groningen
Het LeRoy gebied in de Groningse woonwijk Lewenborg is openbaar groen wat qua ontwikkeling en onderhoud in handen is van de bewoners van de wijk.
Ten tijde van de bouw van de woonwijk vatte de gemeente Groningen het plan op om het openbare groen te laten ontwikkelen door natuurfilosoof Louis Leroy, in samenwerking met de nieuwe bewoners van de wijk.
Deze film laat zien hoe deze aanpak zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld. Verder is te zien hoe het gebied veranderd is en welke projecten er gerealiseerd zijn.
Gefilmd, geregisseerd en gemonteerd door Joshua Vos
Muziek: Matthijs van der Veer
Graphics: Raspberry animation
LeRoy gebied in Lewenborg: al 50 jaar kan de natuur er zijn gang gaan
Al vijftig jaar is het LeRoy gebied in de wijk Lewenborg een plek waar de natuur zijn gang kan gaan. Het gaat om zes hectare grond die de wijkbewoners zelf onderhouden.
Tuinarchitect Louis LeRoy kreeg in 1973 de vrije hand bij de inrichting van het groen in diverse delen van de wijk.
Zijn filosofie was dat de mens zo weinig mogelijk moet ingrijpen. Er zijn moestuinen, bijenkorven, speelplekken voor kinderen, een bos met veel eetbare vruchten en planten, en een plek voor sociale en culturele activiteiten.
En het gebied verandert steeds. Zo stond er op een bepaalde plek eerst een klein openluchttheater, daarna een kinderboerderij, en tegenwoordig een ontmoetingscentrum. Het LeRoy gebied slingert door de hele wijk Lewenborg, en is (natuurlijk) vrij toegankelijk.
Welcome to the jungle, de LeRoy-tuin in Lewenborg. Waar de vloer lava i
Welcome to the jungle in Lewenborg, waar de vloer lava is. Gerrit geeft een rondleiding in het LeRoy-gebied. Wat'n man. Wat'n tuin!
Check meer: https://bit.ly/2T1mFRI
Het allersnelste (roof)dier van de wereld woont en vliegt gewoon in Stad: de slechtvalk.
Het allersnelste (roof)dier van de wereld woont en vliegt gewoon in Stad: de slechtvalk. De roofvogel tikt snelheden van 350 kilometer per uur aan en er zijn verschillende nesten in Stad waar ze broeden. Bijvoorbeeld op der Aa-kerk en het Gasuniegebouw. Onze huisbioloog Rick Middelbos neemt ons mee op safari.
Hoe komen de schildpadden in het Noorderplantsoen de winter door?
Schildpadden! Zouden die beestjes een beetje happy zijn in het water en op het gras van het Noorderplantsoen? Of willen ze zo snel mogelijk (weer) naar Kameroen? Daar probeert Ellen achter te komen, samen met onze huisbioloog Rick Middelbos.
Hij vertelt onder andere dat voor de turtles de winters eigenlijk veel te koud zijn in Grunn en ze zich ook niet voort kunnen planten. Maar hoe helpen de beesten zichzelf dan de donkere dagen door? Het antwoord is even bizar als verrassend.
De Stadswandeling: ”De wijk is gebaseerd op een Middeleeuws kasteel’
Door de coronacrisis wandelen Groningers wat af. In de 25e aflevering van de Stadswandeling bezoeken Beno Hofman en Mirre van de Klok de wijk De Hoogte.
De Hoogte is kleine wijk in het noorden van Groningen. Het wijk is in het begin van twintigste eeuw gebouwd door de 'Maatschappij tot Verbetering van Woningtoestanden'' en ontworpen door de stadsarchitect Mulock Houwer. De inspiratie van Houwer was een Middeleeuws kasteel aangezien op de locatie van De Hoogte eeuwen geleden het kasteel 'het Cortinghuis' heeft gestaan. De Hoogte is herkenbaar aan bijvoorbeeld de twee grote ''kasteelpoorten''.
Naast de architectuur besteden Beno en Mirre ook nog aandacht aan de bijzondere straatnamen van de wijk. Door een fout van rijksarchivaris Feith hebben de straten verkeerde namen gekregen.
Ook wordt er in deze aflevering aandacht besteed aan het vroegere verval van de wijk en de voormalige Cortinghschool.
In de volgende aflevering van de Stadswandeling bezoeken Beno en Mirre de Hoge der A.
Lezing over Vogelspotten from Pauline de Bruijn on Vimeo.
https://academy.proudies.nl/ondemandlezing Leer alles over de vogeltrek in Nederland. Welke vogels komen wanneer binnen en hoe herken je ze? Wat zijn mooie plekken om vogels te kunnen spotten?
https://academy.proudies.nl/ondemandlezing
Lezingen terugkijken on-demand
03:56 - wandeltocht langs bevrijding van Drenthe
07:31 - De kamsalamander
Kriebels voor de TT & wandelen door de bevrijding | RTV Drenthe
Kriebels voor de TT & wandelen door de bevrijding | RTV Drenthe
03:56 - wandeltocht langs bevrijding van Drenthe
07:31 - De kamsalamander
456.Lezingen terugkijken on-demand, LeRoy gebied in Lewenborg
Deze sporen laten dieren in het bos achter | ROEG! | RTV Drenthe
Aaldrik Pot was ooit boswachter maar werkt nu als ecoloog. Een van zijn grote passies is het kijken naar diersporen. "Vandaag gaan we door de ogen van een ree naar dit bos kijken." Abonneer: https://bit.ly/3sg6sVx
Meer lezen over dit verhaal: https://rtvd.nl/3CAHcjH
https://ardea.nou.nu/specialardea.php
Start bouw seizoensopslagsysteem duurzame warmte op Zernike Campus
Start bouw seizoensopslagsysteem duurzame warmte op Zernike Campus
評論
新增評論