492.Eating your way to Extinction

  • Eating your way to Extinction
    Etend ten Onder’, (Eating Our Way to Extinction) ingesproken door Kate Winslet, is een cinematische speelfilm-documentaire over de olifant in de kamer waar niemand het over wil hebben: zijn wij de volgende diersoort die uit zal sterven?

    Etend ten Onder (Eating Our Way to Extinction) is een cinematische speelfilm-documentaire die het publiek meeneemt op een reis rond de wereld en het heeft over de olifant in de kamer waar niemand over wil praten. Deze indrukwekkende documentaire heeft een eenvoudige maar impactvolle boodschap, legt harde waarheden bloot en pakt op het grote scherm het meest urgente probleem van onze generatie aan: ecologische ondergang. Op dit kanaal heb je toegang tot allerlei materiaal, waaronder de documentaire zelf en vele video's en interviews waarin dit urgente probleem wordt behandeld.

  • ETN: R package to access data from the European Tracking Network
    https://speakerdeck.com/peterdesmet/how-we-developed-a-data-exchange-format-lessons-learned-from-camera-trap-data-package-camtrap-dp How we developed a data exchange format: Lessons learned from Camtrap DP
    https://speakerdeck.com/peterdesmet/camtrap-dp-a-frictionless-data-exchange-format-for-camera-trapping-data
    https://speakerdeck.com/peterdesmet/publishing-bird-tracking-data-movebank-zenodo-and-gbif
    https://speakerdeck.com/peterdesmet/generating-reproducible-workflows-for-the-publication-of-open-and-fair-data
    https://speakerdeck.com/peterdesmet/move2gbif-gps-zendergegevens-van-dieren-mobiliseren-naar-movebank-en-gbif



  • https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/buitenleven/video/op-grassensafari-in-de-binnenstad-van-delft
  • (*) bronnen:
    Download (eis-nederland.nl)
    Bolwerk van zeer zeldzame zandhommel in Hoeksche Waard | Natuurmonumenten
    https://www.eis-nederland.nl/DesktopModules/Bring2mind/DMX/API/Entries/Download?command=core_download&entryid=1057&language=nl-NL&PortalId=4&TabId=563

    https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/korendijkse-slikken/nieuws/bolwerk-van-zeer-zeldzame-zandhommel-in-hoeksche-waard
    https://knnv.nl/nieuws/wie-doet-er-mee-aan-het-onderzoek-naar-de-zandhommel/'
    https://knnv.nl/wp-content/uploads/2023/09/Programma-Inspiratiedag-28-okt-2023.pdf


  • https://www.vanlauwerstoteems.nl/
    https://www.vanlauwerstoteems.nl/uploads/1/1/7/1/117136146/een_kronkelend_verhaal.pdf
    De veenrivier de Oude Riet kreeg rond het jaar 800 na Chr. een andere loop, toen de Lauwerszee ontstond. Het zeewater drong bij vloed diep het Westerkwartier in en gebruikte daarvoor de bedding van het veenriviertje Oude Riet. Er ontstond een getijdenlandschap met grote invloed op het ontstaan van zowel het noordelijk als zuidelijk Westerkwartier. De rivier maakte kolonisatie en ontginning van de ‘wolden’ in het moerassige zuiden mogelijk. Al in de middeleeuwen verzandde de zeearm. Deze werd afgedamd en ingepolderd. De waterafvoer werd toevertrouwd aan gegraven waterlopen, waaronder Wolddiep en Matsloot. De oude zeegeul is op veel plekken nog zichtbaar in de vorm van inversie – de bedding van de vroegere zeearm ligt hoger dan het omringende land.
    https://www.ouderiet.com/nieuws
    De lezing gaat over de jongste inzichten rond deze zee-inbraak, de ontwikkeling ervan en de gevolgen voor het landschap en de bewoners toen en nu. Ook gaat Westerink in op prognoses rond de zeespiegelstijging en bodemdaling voor de nabije toekomst. Ben gebruikt veel zelf getekende kaarten voor de historische ontwikkeling van het landschap. Archeologische, bodemkundige en geografische gegevens komen aan bod.

    Met de lezing vragen Platform Oude Riet en Stichting Oudheidkamer Fredewalda aandacht voor het dallandschap Oude Riet, de geschiedenis en de verdere ontwikkeling ervan.


  • https://noorderbreedte.nl/?s=lelylijn+koos+vos&x=0&y=0
    Het Platform wil het beekdallandschap van de Oude Riet zichtbaar, beleefbaar en voorstelbaar maken. Geen wonder dat we de discussie over de Lelylijn met zorg volgen. We vragen ons af wat aanleg van deze spoorlijn gaat betekenen voor dit landschap. In hoeverre gaat deze lijn dit gebied ‘raken’ en treffen? Veel is nog onduidelijk (financiering, precieze tracé, een internationale of slechts nationale lijn), maar de gevolgen kunnen groot zijn. Om de discussie aan te zwengelen publiceerde Koos Vos in 2021 hierover in tijdschrift Noorderbreedte. Zijn insteek is dat ‘de Lelylijn de nekslag is voor een beschermd landschap’.


  • De afgelopen jaren zijn in diverse tijdschriften en bundels kleinere - en soms ook wat grotere - artikelen van mijn hand verschenen. In deze rubriek wordt een aantal daarvan als PDF-bestand gepresenteerd.

    •  'Oersloten' in Ubbega [2019]
    •  Een pikante vergissing [2019]
    •  Abt Menko over de Fivel en de kerk te Wittewierum [2019]
    •  Meten en rekenen. De Semslinie van 1615 [2018]
    •  De Marcellusvloed en de Eemsdijk [2018]
    •  Het Boterdiep en de Chinese baby's [2018]
    •  Lageweg en Boterdiep te Bedum [2018]
    •  Twee foto's van Farmsum [2017]
    •  Groningen tegen de bisschop? [2017]
    •  Nogmaals (de) Oosterhoogebrug  [2017]
    •  Drie vergeten toponiemen [2016]
    •  Wacht nog even met het herschrijven van de geschiedenisboekjes!  [2015]
    •  Vriendschap en eendracht op z’n Gronings [2011]
    •  Graven bij Stootshorn. De verbinding tussen Groningen en het Oldambt gedurende de oorlogsjaren 1580-1594 [2010]
    •  Een inspirerende vergissing [2010]
    •  ‘Vrij ende freesch’. Stad en Lande in de middeleeuwen [2008]
    •  Van Reductie tot Provincie [2008]
    •  Een bewogen ambtenaar [2006]
    •  Duivenpost [2003]


    Mijn dissertatie Groningen, een stad apart uit 2007 en het boekje Een kronkelend verhaal uit 2011 zijn niet meer leverbaar, maar er is nog wel belangstelling voor. Dat geldt ook voor de vertaling van secretaris Johan Julsings  'geheime dagboek' over 1589-1594 en Francisco Verdugo's verslag over zijn belevenissen in de jaren 1581-1595. Pagina's met een verkorte weergave van de inhoud van deze publicaties bereikt men via de onderstaande links:

    •  Het Geheime Dagboek van de Groninger stadssecretaris Johan Julsing  [2006]
    •  Groningen, een stad apart. Over het verleden van een eigenzinnige stad (1000-1600)  [2007]
    •  Voor God en mijn koning  [2009]
    •  Een kronkelend verhaal. Nieuw licht op de oude Hunze  [2011]

    Op deze pagina's staan links met behulp waarvan men pdf-versies van deze publicaties kan downloaden.


     






  • De streek rond de stad Groningen ligt ingesloten tussen het Drentse plateau en de kleilanden langs de Waddenkust. Dit gebied was alleen bewoonbaar voor zover de bewoners erin slaagden zich het Drentse water en de zee van het lijf te houden en tegelijk ook hun eigen overtollige water kwijt te raken.

    Eeuwenlang hebben de bewoners van dit gebied hun best gedaan om hun leefomgeving te verbeteren. Soms deden ze dat door de natuur een handje te helpen, maar meestal ging het erom haar te bedwingen of de schade te herstellen die ze had aangericht. Ze legden kaden en dijken aan, groeven watergangen en bouwden zijlen (sluizen). Sporen van deze ingrepen zien we terug in het landschap: in de loop van een sloot, in de vorm van een perceel grasland of in een verzakte dijk. Wie zijn ogen de kost geeft, ervaart zelf dat het landschap zich laat lezen als een tekst.
    ‘Groningen en het Drentse water’ is oorspronkelijk opgezet als een cursus die in de jaren 2012-2013 aan de Senioren Academie Groningen-Drenthe-Friesland is gegeven.
    Besproken worden de sporen die tot op de dag van vandaag getuigen van de strijd die onze middeleeuwse voorouders tegen het water hebben gevoerd. Uitgangspunt vormen zoveel mogelijk de schaarse schriftelijke bronnen die daarover bewaard zijn gebleven en die vaak moeilijk te interpreteren zijn. We volgen Hunze, A en Peizerdiep in hun loop door het land en de tijd en ontdekken dat ook de inrichting van het grondgebied van de huidige gemeente Groningen grotendeels bepaald is door de eisen die het water stelde.
    ‘Groningen en het Drentse water’ is bedoeld voor hen die meer willen dan een verhaal in grote lijnen en bereid zijn terug te gaan naar de bronnen van onze kennis.
    In de meeste hoofdstukken zijn becommentarieerde vertalingen opgenomen van de archiefbronnen die bij de reconstructie van de ontwikkeling zijn gebruikt. Transcripties van de oorspronkelijke teksten zijn als bijlagen aan de hoofdstukken toegevoegd.
     
    ‘Groningen en het Drentse water’ bestaat uit de volgende elf delen:
     
    1        Inleiding: waterstaatsgeschiedenis in Groningerland en de fysisch-geografische achtergrond
    2       Aduard, Drenterwolde en de Hunze (1285)
    3       Het Nieuwe Gat (1321-1322)
    4       Schilligeham, Redwolde en Paddepoel (1323-1365)
    5       Tussen Aduard en Drentse A (13e en 14e eeuw)
    6       Arbere en het Aduarderdiep (1313-1400)
    7       De Hunze omgeleid (c. 1400)
    8       Alle kanten op
    9       Kleisloot, Selwerderdiep en Boterdiep                     
    10     Tussen Aduard en Grijpskerk 1
    11      Tussen Aduard en Grijpskerk 2 
              



  • Hete en droge zomers, bosbranden en overstromingen – iedereen wordt met de neus op de feiten gedrukt dat ons klimaat verandert. Gedurende hittegolven, zoals in 2018, 2019 en 2020 maar ook deze zomer 2022, dragen de bomen bij aan een koeler stadsklimaat maar filteren ook fijnstof uit de lucht en bieden recreatiemogelijkheden voor miljoenen stadbewoners.

    Het Amstelpark vervult sinds 50 jaar al deze functies. De ca. 300 boomsoorten, in 1972 oorspronkelijk geplant voor de Floriade, maken het park tot een groene oase. Maar terwijl ook deze zomer de oververhitte stadsbewoners in hun schaduw vertoeven, worden de bomen blootgesteld aan hoge temperaturen en droogte. Daarnaast hebben ze ook nog te maken met een steeds armere bodem door stikstofdepositie en met luchtvervuiling. In het Amstelpark kan je dat vooral al zien aan de afstervende fijnsparren.

    In het LivingLab laten onderzoekers van het DendroLab van de Wageningen Universiteit & Research van binnenuit zien hoe het gesteld is met de vitaliteit van verschillende boomsoorten in het Amstelpark. Dat doen ze door behulp van jaarringonderzoek, want de jaarringen vormen een archief van de levensgeschiedenis van een boom. Hoe snel groeien verschillende boomsoorten in het Amstelpark? Hoe staat het met hun vitaliteit? Hoe hebben de bomen hebben de hittegolven van 2018 en 2019 ervaren? En wat te denken van de actuele hittegolf? De groei van twee eiken wordt bijvoorbeeld elk uur gemonitord; hebben zij kunnen groeien bij de hitte in de afgelopen weken?


  • Interview series introducing scientists who deal with the resilience term everyday – and while some use it as a normative concept, others focus on the operationalization and active resilience building.
    Duurzaam bosbeheer staat volop in de aandacht in een wereld met een veranderend klimaat. Bossen bieden kansen maar staan tegelijkertijd sterk onder druk. Ute Sass-Klaasen zit in het lectoraat van HVHL en doet onderzoek aan bomen en bossen om bossen met diverse ecosysteemfuncties te kunnen behouden. Vragen zoals 'Welke klimaatfactoren beïnvloeden de groei van bomen?’, ‘Hoe reageren bomen op droogte? en 'Wat zijn de uitdagingen omtrent bossen en klimaatverandering?’ gaan behandeld worden tijdens de lezing! Zien we jullie

  • Inheemse Zaden bewaren voor de Toekomst
    https://www.rtlnieuws.nl/video/uitzendingen/video/5421188/rtl-nieuws-1930-uur Na 16minuten Levend Archief met Ben Bruinsma met Stinkende kamille, Nils van Rooyen.

  • Ik heb hierbij de link naar de lezingen van de NOU zaal, iedere lezing heeft een eigen video gekregen:
    https://www.youtube.com/@nou-nederlandseornithologi110/videos
    Op het Youtube account van Sovon zijn nog de lezingen van het auditorium terug te vinden https://www.youtube.com/playlist?list=PLX3iRAvuDl1-M-33lS_JezLFz6gYhTnS8
  • https://channel.royalcast.com/webcast/cultureelerfgoed/20231123_2

  • 由使用者 ahospers ahospers2023年10月14日 15:47 所貼文

    評論

    尚無評論。

    新增評論

    登入註冊 添加評論