503.Paleogeografische kaarten ,Nederlandse landschap is sinds het einde van de laatste ijstijd,

https://www.atlasleefomgeving.nl/nieuws/maak-reis-door-12000-jaar-landschapsgeschiedenis
https://www.atlasleefomgeving.nl/thema/eropuit/kaarten
https://www.cultureelerfgoed.nl/onderwerpen/bronnen-en-kaarten/overzicht/paleografische-kaarten
https://www.cultureelerfgoed.nl/onderwerpen/bronnen-en-kaarten/documenten/publicaties/2019/01/01/paleogeografische-kaarten-pdf
Wat in het Holoceen, ons huidige geologische tijdvak, anders is dan in het vorige tijdvak, het Pleistoceen, is dat we in dit tijdperk ons landschap verregaand zijn gaan beïnvloeden. Een GIF op Atlas Leefomgeving laat dit zien en voert ons langs 12.000 jaar landschapsgeschiedenis in een halve minuut. Bekijk hoe Nederland onherkenbaar is veranderd door de stijging van de zeespiegel, de toevoer van zand en klei uit de zee, de grote rivieren en de groei van veen. En vooral: de steeds sterker wordende invloed van de mens. Bekijk de GIF door op het plaatje rechts te klikken.

De GIF op de Atlas is een vereenvoudigde versie van de kaarten uit het werk Atlas in het Holoceen. Landschap en bewoning van de laatste ijstijd tot nu,(externe link) (opent in een nieuw venster) (opent in een nieuw venster) (opent in een nieuw venster) (opent in een nieuw venster) (opent in een nieuw venster) (opent in een nieuw venster) (opent in een nieuw venster) (opent in een nieuw venster) (opent in een nieuw venster) (opent in een nieuw venster) (opent in een nieuw venster) (opent in een nieuw venster)(opent in een nieuw venster) (opent in een nieuw venster) (opent in een nieuw venster) (opent in een nieuw venster) (opent in een nieuw venster) (opent in een nieuw venster) (opent in een nieuw venster) (opent in een nieuw venster) (opent in een nieuw venster) (opent in een nieuw venster) (opent in een nieuw venster) (opent in een nieuw venster) samengesteld door TNO, Deltares en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Hier gingen 10.000 boringen en zeer veel aanvullend onderzoek aan vooraf, onder andere naar de vorming en ouderdom van bodemlagen. De eerste druk verscheen in 2011, de laatste druk in 2018. Wil je het verhaal achter de kaarten weten? Lees dan vooral verder en maak een reis door de tijd.

9000-5500 v. Christus: begin Holoceen en ontstaan Nederlandse kust
Het Holoceen is een geologische tijdvak van 11.700 jaar geleden tot nu. Aan het relatief warme Holoceen ging een ijstijd vooraf die meer dan 100.000 jaar duurde. Nederland was een koude dunbevolkte steppe die zich tot ver in de Noordzee uitstrekte.

Met de overgang van het Pleistoceen naar het Holoceen steeg de temperatuur snel. Toch stond de zeespiegel nog altijd tientallen meters onder het huidige niveau, omdat in de smeltende ijskappen veel water was opgeslagen. De huidige Noordzee was voor een groot deel land. Op de kaart 9.000 voor Christus zien we dat Nederland een zandgebied was met een aantal stuwwallen uit het Pleistoceen. Dankzij vondsten als harpoenenwerktuigen weten we dat jagers en verzamelaars dit gebied bewoonden. Maar hun invloed op de natuur was bepe


Paleogeografische kaarten (pdf)

https://www.atlasleefomgeving.nl/nieuws/maak-reis-door-12000-jaar-landschapsgeschiedenis
https://www.atlasleefomgeving.nl/thema/eropuit/kaarten
https://www.cultureelerfgoed.nl/onderwerpen/bronnen-en-kaarten/overzicht/paleografische-kaarten
https://www.cultureelerfgoed.nl/onderwerpen/bronnen-en-kaarten/documenten/publicaties/2019/01/01/paleogeografische-kaarten-pdf


  • Deze podcast hoort bij het burgerwetenschapsproject FlowerPower De Tuin van HOGENT in samenwerking met Mijn Tuinlab, Knack en De Helix. We experimenteren met 500 burgers met bloemenweides in gazons. We graven dieper in de wetenschappelijke kant van het verhaal en interviewen wetenschappers en ervaringsdeskundigen over de aanleg en het beheer van een bloemenweide. Tuinen beslaan namelijk een groter deel van het Vlaamse grondgebied (8%) dan beheerde natuurgebieden (6,5%) en bieden daarom een belangrijk strategisch natuurpotentieel. In natuurvriendelijk aangelegde en beheerde tuinen kan immers een opmerkelijke hoeveelheid biodiversiteit aanwezig zijn. Veel Vlamingen kiezen in de tuin echter voor een kortgeschoren, weinig biodivers gazon. Bloemrijke graslanden zijn interessant voor insecten en kwamen ooit talrijk voor in het Vlaamse landschap. Maar klopt het dat minder maaien zorgt voor een hogere biodiversiteit en een klimaatvriendelijke tuin? Hoe komt het dat door mijn gras te laten groeien ik wel of niet de gewenste bloemen krijg in mijn tuin? Wat kan ik doen om toch een divers bloemrijk graslandje en daardoor meer leven in mijn tuin te krijgen? Met welk beheer kan ik als tuinier een steentje bijdragen aan het verbeteren van de biodiversiteit en van het klimaat?

    https://open.spotify.com/show/4LsATHvGfa5K1d9VAFQOpj


  • Oekraïne, zo betoogde Poetin, is eigenlijk Russisch. En dat is het altijd al geweest. Dat Poetin zijn oorlog goedpraat door naar het verleden te wijzen, is niet uniek. De Turkse president Erdogan en China’s secretaris-generaal Xi Jinping verwijzen ook naar een glorieus verleden om hun regime en hun plannen te legitimeren. Maar waar de geschiedenis het wapen van de machthebber is, kan het ook een wapen van verzet worden. Kom luisteren naar historicus Ivo van de Wijdeven en neerlandicus Lotte Jensen over de verhalen dat we vertellen over ons verleden, maar die eigenlijk gaan over ons heden.

    23|01|09 Geschiedenis als wapen | Lezing door historicus Ivo van de Wijdeven en neerlandicus Lotte Jensen | Maandag 9 januari 2023 | 20.00 - 21.30 uur | LUX, Nijmegen
    Lees het verslag: https://www.ru.nl/radboudreflects/terugblik/terugblik-2023/
    Of beluister de podcast:
    Like deze video, abonneer je op dit kanaal en mis niks.
    Bekijk ook de agenda voor nog meer verdiepende lezingen:https://www.ru.nl/radboudreflects/agenda/lezingen/
    Wil je geen enkele verdiepende lezing missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief: https://www.ru.nl/radboudreflects/nieuwsbrief/aanmelden-mailnieuwsbrief-radboud-reflects/


  • Interview Ivo van de Wijdeven - 'De macht van het verleden'

    Poetin grijpt maar weer eens naar #demachtvanhetverleden. Laat ik daar dan nog even dit stukje #geschiedenis van 'grensland' Oekraïne bij #OVT op NPO Radio 1 tegenover zetten (ook op herhaling): https://lnkd.in/eXEJ-6ZX


  • LEZING IVO VAN DE WIJDEVEN "DE NIEUWE RAFELRAND VAN EUROPA"
    Op 11 december 2019 heeft historicus en politiek analist Ivo vd Wijdeven een lezing gegeven over de Brexit en Trump. Inmiddels is de Brexit een feit, Trump vertrokken en is Biden de nieuwe president van de Verenigde Staten.

    Bij zijn aantreden sprak Biden warme woorden over de trans-Atlantische band en beloofde die zelfs aan te halen. Maar wie naar het Amerikaanse vertrek uit Afghanistan en de gang van zaken rond het AUKUS-partnerschap kijkt, moet constateren dat het in de praktijk is nog steeds 'America First' is. Toch is dat niet heel verrassend.

    Aan de hand van zijn boek De nieuwe rafelrand van Europa zal Ivo van de Wijdeven laten zien dat de tijd dat we op de Amerikanen konden rekenen als bevrijders en beschermers een uitzondering is geweest in de Amerikaanse geschiedenis en welke lessen Europa daaruit moet trekken.

    Ivo van de Wijdeven is historicus en werkzaam als politiek analist bij het ministerie van Algemene Zaken. Daarnaast biedt hij in zijn boeken en artikelen iedereen die daarin geïnteresseerd is een historische achtergrond bij de actualiteit. Bekende namen die daarbij horen zijn bijvoorbeeld Poetin, Johnson, Orbán en Erdogan.

    De lezing is op 24 november 19.30 uur in de Ontmoeting aan de Tulpstraat.


  • De fossiele schelpen van de Nederlandse kust
    Standaardwerk over de fossiele tweekleppigen, keverslakken en stoottanden die te vinden zijn op de Nederlandse stranden. Auteurs: P.W. Moerdijk, A.W. Janssen, F.P. Wesselingh, G.A. Peeters, R. Pouwer, F.A.D. van Nieulanden, A.C. Janse, L. van der Slik (†), T. Meijer, R. Rijken, G.C. Cadée, D. Hoeksema, G. Doeksen, A. Bastemeijer, H. Strack, M. Vervoenen & J.J. ter Poorten.

    Uitgegeven in 2009 door Naturalis Biodiversity Center in de serie ‘Geologie van Nederland’ en mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de Nederlandse Malacologische Vereniging en het Koninklijk Zeeuws genootschap der Wetenschappen.

    Deel 2 is inmiddels in voorbereiding. Hierin worden de naar schatting 350 à 380 soorten slakken (gastropoden) behandeld. Om tot een zo compleet en goed mogelijk boek te komen worden alle groepen tijdens determinatiebijeenkomsten behandeld. Deze staan open voor iedereen die op welke wijze dan ook wil bijdragen aan dit project. De voorlopige resultaten per behandelde groep worden als artikelen gepubliceerd in Spirula.

    “De fossiele schelpen van de Nederlandse kust – schelpen en weekdieren” is uitverkocht en alleen nog op de tweedehands markt te vinden. Sinds november 2021 is het boek echter wel gratis digitaal te verkrijgen via deze link.


  • https://www.youtube.com/watch?v=Tgp9MwdfjvM
    https://www.zoogdiervereniging.nl/sites/default/files/publications/Zoogdier_Jaargang_27_2_2016_ZOMER.pdf
    https://www.natuurpunt.be/sites/default/files/documents/publication/natuur.blad_3_lores.pdf
    https://www.bnnvara.nl/vroegevogels/artikelen/wanneer-is-klimaatverandering-natuurlijk
    https://www.bnnvara.nl/vroegevogels/videos/602361
    Plenary Session: Marginal sea biogeochemical cycling in the Anthropocene - OCB2023

    Plenary Session: Marginal sea biogeochemical cycling in the Anthropocene - OCB2023


  • OCB Benthic Ecosystem & Carbon Synthesis kickoff webinar
    The newly funded OCB Benthic Ecosystem and Carbon Synthesis (BECS) Working Group is aimed at understanding the carbon cycle and ecosystems within the land-to-ocean aquatic continuum by improving our understanding of related benthic processes and their representation in ocean and climate models. Benthic sediments (i.e. the seafloor) serve as the only long-term (century-to-millennial) sink of ocean carbon. Despite their critical role in the global carbon cycle, our understanding of coastal and global carbon dynamics is hindered by both a paucity of data and simplistic representations of seafloor biogeochemistry and ecosystems in models. This represents a key deficiency in future projections of the global carbon cycle and our quantification of the role of the benthos as a long-term carbon sink. Despite these uncertainties, many proposed carbon dioxide removal (CDR) and “blue carbon” climate mitigation strategies rely on ocean sediments as carbon sinks.

    The coastal oceanography and global modeling communities currently operate in separate silos. This working group will be an important step forward to bridge the knowledge gap left by the lack of integration between coastal and global efforts. We hope to identify gaps in our understanding of key processes in benthic communities across space in the coastal ocean. We will bring together a community of observationalists and modelers to integrate knowledge on coastal and open ocean benthic fluxes and biota, and coastal water column nutrient fluxes, which can be influenced by benthic-pelagic interactions. To that end, we have the following goals:

    Facilitate communication and data sharing between coastal and global biogeochemical / ecosystem modelers and observationalists.

    Establish shared data protocols, including common definitions and variable names/units.

    Develop data products for model development.

    Develop recommendations for future directions in observations and modeling.


  • https://ntr.nl/Focus/287/detail/De-oorsprong-van-de-Melkweg/VPWON_1344831
    https://www.npostart.nl/focus-special/22-05-2023/VPWON_1344829
    https://www.npostart.nl/focus-special/11-09-2023/VPWON_1344833

    https://www.provinciegroningen.nl/projecten/trekvogels-in-eemshaven/
    Hoe een UvA'er de vogelsterfte door windmolens wil voorkomen
    https://www.folia.nl/wetenschap/133960/bas-van-geel-ziet-aan-plantenresten-in-kiezen-waarom-dieren-uitstierven
    https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0268048
    https://kro-ncrv.nl/spoorloos-el%C3%A8ni-ontmoet-biologische-moeder-ellie
    https://forum.inaturalist.org/t/the-growing-utility-of-online-photo-sharing-for-entomology-research/46444


  • https://mennoenerwin.bano.nl/
    Heb jij een passie voor de natuur of vind je het heerlijk om achter meer wetenschappelijke feitjes te komen? Dan is dit de juiste podcast voor jou! In de podcast behandelen we bijzondere natuurverschijnselen en geven we een wetenschappelijke verklaring hiervoor. Wist je bijvoorbeeld dat het geen toeval is dat je vlak voor dat je wekker gaat plotseling wakker wordt. Dit heeft namelijk te maken met je biologische klok. Deze biologische klok bestaat inmiddels al 4 miljard jaar! Wil je nou meer te weten komen over de biologische klok of over andere onderwerpen. Klik dan op een van de afleveringen.

    Luister nu op je favoriete podcast spelers de podcast: Menno en Erwin wandelen in de natuur en wetenschap. De podcast wordt opgenomen in onze Bano podcast studio elke vrijdag tussen 14:00-16:00. Gratis bij te wonen naar aanmelding. Studio verhuur is ook mogelijk.

    Zoek op Menno en Erwin wandelen en je vindt ons op alle kanalen:



  • https://www.ravon.nl/Portals/2/Bestanden/Publicaties/Nieuwsbrieven/SchubbenEnSlijm/schubbenslijm2023015003.pdf

  • https://www.natuurkennis.nl/activiteit/kennisuur-de-ene-braam-is-de-andere-niet/


  • https://www.zobodat.at/pdf/BZS_Saeugetiere_OOE_0001-0952.pdf

  • https://www.dehondsrug.nl/artikelen/
  • 由使用者 ahospers ahospers2023年10月29日 10:13 所貼文

    評論

    尚無評論。

    新增評論

    登入註冊 添加評論