期刊歸檔用於 2022年9月

2022年09月05日

333-Actueel Hoogtebestand, waarop interactief hoogtegegevens van heel Nederland te vinden zijn, op een aanklikbare kaart


  • website van het waterschap Rijn en IJssel. Die verdient meer bekendheid. De sleutel naar deze schatkamer van de Nederlandse bodem is:

    https://wrij.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=0ebbcc84f4354076b241e07745cff42f

    Wat is er anders? Met een slim algoritme zijn de makers er in geslaagd om de vegetatie en de bebouwing grotendeels weg te filteren. Blijft over: (bijna) puur het reliëf van het maaiveld, met alle informatie en schoonheid die daar inzit. Een schatkamer voor geomorgologen, hydrologen, archeologen, biologen. En ook nog eens heel mooi om te zien, veel van de kaartbeelden zou je zo aan de muur hangen, of er een kunstwerk van maken.

    De nieuwe viewer werkt in principe het zelfde als de oude: de legenda past zich aan aan de kaartuitsnede en het kleurverloop van het laagste naar het hoogste punt is altijd hetzelfde. Verder inzoomen betekent meestal dat je meer hoogteverschillen te zien krijgt. Opeens blijkt Nederland geen saai plat land meer, maar overal verschijnen kronkelige rivieren, heuvelgebieden, enorme zandruggen, schubbige dekzandruggen en sporen uit de ijstijd.

    Visueel gezien is Groningen één van de mooiste gebieden. Het land wordt naar het noorden toe hoger, deels doordat het langer opgeslibt is vanuit de Waddenzee. We zien hele reeksen van wierden. Veel percelen zijn in het midden hoger dan aan de randen, wat een mooi kleureffect geeft.


    https://data.overheid.nl/dataset/11513-actueel-hoogtebestand-nederland-3--ahn3-

    kaartlaag AHN3 DTM (of AHN4 DTM) aanzetten. DTM staat voor Digital Terrain Model. De nieuwere versie AHN4 is nog niet voor het hele land beschikbaar (Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, NOP ontbreekt).

    Nee, de kleurinstelling past zich steeds aan aan de uitsnede. De laagste plekken op de uitsnede zijn steeds blauw, en de hoogste zijn bruin, onafhankelijk van de absolute hoogte. Als je naar de oorspronkelijke site gaat kun je punten aanklikken en dan krijg je de hoogte te zien.

    https://wrij.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=0ebbcc84f4354076b241e07745cff42f

    Het Actueel Hoogtebestand Nederland 3 (AHN3) zijn hoogtebestanden en hulpbestanden vervaardigd uit laseraltimetrie in de periode 2013-2018. Van de gemeten hoogtes (punten) zijn 3D-puntenwolken en rasters gemaakt. Het hoogtebestand AHN3 0,5 meter DTM maaiveldraster is het raster dat vervaardigd is door het classificeren van punten als "maaiveld" en deze op basis van een Squared IDW methode om te zetten naar een raster. Er zijn geen verdere bewerkingen uitgevoerd. Punten geclassificeerd als klasse niet-maaiveld zijn objecten als bomen, gebouwen, bruggen, water en andere objecten. Het hoogtebestand AHN3 0,5 meter DSM is het raster dat vervaardigd is uit alle punten met uitzondering van die die geclassificeerd zijn als "water" op basis van een Squared IDW methode. Het hoogtebestand AHN3 5 meter DTM maaiveldraster (niet opgevuld) is het raster dat vervaardigd is door het "maaiveld" te bepalen uit het AHN3 0,5 meter DTM op basis van ongewogen gemiddelde. Er zijn geen verdere bewerkingen uitgevoerd. Meer informatie vindt u op www.ahn.nl.

    Bestemmingspagina: https://github.com/codefornl/INSPIRE



    https://www.ahn.nl/kwaliteitsbeschrijving
    De eerste metingen aan het AHN zijn al in 1996 gedaan. In de tussentijd is er veel veranderd aan de techniek en de specificaties. De kenmerken en kwaliteit van het AHN is in al die jaren ontwikkeld. Wat de kwaliteit is van de verschillende AHN producten en wat de verschillen en overeenkomsten zijn staat hier beschreven.
    Het AHN1 is gemeten tussen 1996 en 2002, het AHN2 is gemeten tussen 2007 en 2012 en de AHN3 is gemeten tussen 2014 en 2019. De laatste twee dus in een cyclus van 6 jaar, waarbij niet altijd dezelfde inwinvolgorde is gebruikt. Afhankelijk van het gebied ligt het werkelijke tijdsverschil tussen het AHN2 en AHN3 tussen de vier en de tien jaar. Het AHN4 zal tussen 2020 en 2022 worden ingemeten, waardoor er voor heel Nederland sneller een update beschikbaar komt.
    Voor het AHN2,AHN3 en AHN4 geldt dat individueel gemeten punten in de puntenwolk een hoogtenauwkeurigheid van niet meer dan vijf centimeter standaardafwijking en niet meer dan vijf centimeter systematische afwijking bezitten. Dit zijn de maximale waarden. Dit resulteert in de onderstaande hoogtenauwkeurigheden.
  • free to access the article until 21st of October 2022

    What happens if we mow our urban lawns only 1-2x/year? Insects come back (of course), especially those that can fly 🐝🪲
    Interestingly, perceived 'pest' species do not benefit from this untidyness - on the contrary.

    Our new meta-analysis in now online:
    https://sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1618866722002576
    Urbanization is an important driver of global insect decline. Yet, recent studies have demonstrated the potential of greenspaces in cities to promote biodiversity conservation. One of many factors negatively affecting arthropods in urban areas are unsuitable habitats, as non-woody greenspaces predominantly consist of manicured lawns. Maintenance practices such as high mowing frequencies, can have direct and indirect negative impacts on the local flora and fauna. The present study examines the effects of different mowing regimes on arthropod abundance and diversity by conducting meta-analyses of studies assessing the effect of mowing on arthropod abundance (46 datasets) and taxa richness (23 datasets) in urban environments. Due to a geographical bias in the literature, only data from the temperate, northern hemisphere are analyzed. While our meta-analysis on arthropod abundance showed a medium positive effect (effect size: g = 0.54) of reduced mowing, the cumulative positive effect of reduced mowing on arthropod taxa richness was large (g = 1.25). Grouping the studies not only resulted in lower heterogeneity, but also showed that manicured lawns disproportionately favor the abundance of “pest” species as well as ground-dwelling arthropods. There was also a significantly higher abundance of winged insects on sites with reduced mowing as compared to arthropods without wings. Overall, the findings of the present meta-analysis strongly support the notion that a reduction in mowing frequencies in urban greenspaces benefits insect biodiversity.

    Researchers associated with a biodiversity project in Tübingen (Germany) found that a reduced mowing regime of urban grasslands had predominantly positive effects on the number and diversity of endangered or rare species of various taxa, such as wild bees (Wastian et al., 2016), locusts (Hiller & Betz, 2014), beetles (Ade et al., 2012), butterflies (Kricke et al., 2014) and true bugs (Unterweger et al., 2017). Based on the findings of these studies, Braun & Unterweger (2015) have recently suggested a more sustainable maintenance practice for urban greenspaces: reducing mowing frequency (ideally, no more than twice a year); using bar mowers instead of rotary mowers; and removing mown grass from the surface, thereby allowing existing plant communities to grow and diversify (Garbuzov et al., 2015, Lerman et al., 2018; Wastian et al., 2016). Urban vegetation areas resembling natural meadows could therefore be established with relatively little effort (Braun & Unterweger, 2015).

    free to access the article until 21st of October 2022


  • https://inaturalist.nz/pages/extra_fields_nz
    https://inaturalist.nz/pages/extra_fields_nz
  • Met Nerds om Tafel


    223 - Zonnepanelen en warmtepompen met Kristian Spek
    Wordt afgespeeld
    playlist_add_check
    Kristian Spek heeft de lockdown aangegerepen om zijn huis flink duurzaam en klimaatneutraal te maken. Tijdens zijn zoektocht kwam hij alles te weten over zonnepanelen, salderingsregelingen en warmtepompen. In deze aflevering vertelt hij wat wij kunnen doen om ons huis nog zuiniger en efficiënter te maken.

    In het dagelijks leven is Kristian ​​Senior Product Owner bij DPG Media en een bekend gezicht op onze Slack, waar we hem @Krisp noemen.

    Tijdschema

    00:00:00 Nerdbier is terug!

    00:02:37 Naakte vrouwen in Amsterdam

    00:07:01 Voorstellen: Kristian Spek

    00:09:34 Energiekenner in de late uurtjes

    00:15:06 Elektriciteit opwekken met zonnepanelen

    00:42:05 Auto’s laden en betalen

    00:47:50 Warmte in huis opwekken

    01:16:13 Vragen van de luisteraars

    01:53:36 Afkondiging

    Tips

    Jurian Ubachs

    Hades (game)
    Randal Peelen

    Clarkson’s Farm
    Russel Brand’s Under the Skin (mét abonnement)
    Minimal Consent
    Kristian Spek

    Dickinson op Apple TV+
    Mailmate
    80/60/40 regel van Lars Boelen
    Enelogic.com


  • 333-Actueel Hoogtebestand, waarop interactief hoogtegegevens van heel Nederland te vinden zijn, op een aanklikbare kaart
    Samenvatting: De gedragscode soortenbescherming bosbeheer bevat gedragsregels voor de omgang met beschermde soorten tijdens uitvoering van bosbeheerwerkzaamheden. Door te werken volgens de systematiek van de gedragscode hoeft geen ontheffing te worden aangevraagd bij het bevoegd gezag en geldt een vrijstelling van overtreding van de verbodsbepalingen uit de Wet natuurbescherming.
    https://www.vbne.nl/productdetails/gedragscode-bosbeheer-2010-2015

    Andere atlassen

    1. https://www.birdatlas.bc.ca/downloadable-pdfs/
    2. https://www.researchgate.net/publication/262098036_THE_ATLAS_OF_BIRDS_DIVERSITY_BEHAVIOR_AND_CONSERVATION_by_Mike_Unwin
    3. https://birdcount.in/wp-content/uploads/2015/06/BirdAtlases-India-Kerala.pdf
    4. https://www.birdatlas.bc.ca/download/BC_Atlas_Chapters_en.pdf
    5. https://www.birdatlas.bc.ca/download/bcatlas_english_2.pdf
    6. https://www.birdatlas.bc.ca/download/bcatlas_english_4.pdf
    7. https://www.academia.edu/41285983/First_National_Atlas_of_the_Birds_of_Armenia
    8. https://www.rspb.org.uk/globalassets/downloads/get-involved/campaigning/climate-change/birds-on-the-move.pdf
    9. https://www.dec.ny.gov/docs/remediation_hudson_pdf/hrlpbirdmapts.pdf
    10. https://www.srs.fs.usda.gov/pubs/gtr/gtr_iitf_053.pdf
    11. https://www.pdfdrive.com/the-atlas-of-breeding-birds-in-britain-and-ireland-e188835179.html
      https://www.mba-aom.ca/jsp/map.jsp

    12. https://wgfd.wyo.gov/WGFD/media/content/PDF/Wildlife/Nongame/WILDLIFE_ANIMALATLAS.pdf
    13. https://publications.gc.ca/collections/collection_2018/eccc/CW69-20-2-2018-eng.pdf
    14. https://www.vogelwarte.ch/en/atlas/home-page/
    15. https://www.vogelwarte.ch/assets/files/atlas/info_amtsstellen/Swiss%20Atlas%202013-2016_E_low.pdf
    16. https://www.ebcc.info/the-atlas-of-wintering-and-migratory-birds-of-portugal-a-new-tool-for-ornithologists/
    17. The Atlas is published in Portuguese and is available only online at http://bit.ly/atlas_aves
    18. https://www.ebcc.info/useful-reading/
    19. https://www.ebcc.info/monitoring/
    20. https://www.researchgate.net/publication/228665008_The_Catalan_Breeding_Bird_Atlas_CBBA_methodological_aspects_and_ecological_implications
    21. https://www.birdinginspain.com/free-birding-downloads.html
    22. https://archive.org/details/climaticatlasofe0000hunt

      A climatic atlas of european breeding birds : Huntley, Brian, 1952- : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive https://archive.org/details/climaticatlasofe0000hun

    23. The Whispers of Mary Anning and Other Women Geologist
      https://www.engieproject.eu/webinars/
      Geoscience Methodology Course for Teachers

    24. Samenvatting: De gedragscode soortenbescherming bosbeheer bevat gedragsregels voor de omgang met beschermde soorten tijdens uitvoering van bosbeheerwerkzaamheden. Door te werken volgens de systematiek van de gedragscode hoeft geen ontheffing te worden aangevraagd bij het bevoegd gezag en geldt een vrijstelling van overtreding van de verbodsbepalingen uit de Wet natuurbescherming.
      https://www.vbne.nl/productdetails/gedragscode-bosbeheer-2010-2015

    25. Op maandagavond 14 maart organiseert de Nicolaas G. Pierson Foundation, het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren, een online symposium over het belang van groene gemeenten. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

      Vergroening van de gebouwde omgeving is gunstig voor mens en dier. Uit onderzoek blijkt dat het onder meer de biodiversiteit en de luchtkwaliteit versterkt en van groot belang is voor de waterberging en verkoeling op warme dagen. De laatste jaren dringt dit ook steeds meer door bij beleidsmakers en het grote publiek: groen is hip. Maar ondanks de toegenomen populariteit blijft natuur in de praktijk toch nog vaak het ondergeschoven kindje, in plaats van een vanzelfsprekend onderdeel van gemeenteplannen. Gemeenten zijn zich wel bewust van de energie- en mobiliteitstransitie, maar zien groen toch nog vooral als een kostenpost. Of ze leggen de nadruk vooral op natuur als een ecologische en recreatieve dienst voor mensen en vergeten daarbij de eigen waarde van dieren en natuur los van het nut voor de mens. Nieuwe woonwijken worden nog steeds gepland ten koste van dieren en natuur, zonder eisen te stellen aan bijvoorbeeld minimale percentages groen, wateropvangvoorzieningen en nestmogelijkheden. Er wordt zelfs natuur vernietigd voor woningbouw, met de belofte het groen elders te ‘compenseren’. En wanneer het wel lukt om groene plannen door te zetten, gaat het in de uitvoering of het onderhoud nog vaak genoeg mis.
      Het is duidelijk: het is de hoogste tijd voor een fundamentele koerswijziging.

      De sprekers van deze avond zijn Robbert Snep en Fabrice Ottburg. Zij zijn academici met een missie, die vanuit inhoud en passie zowel de natuur als de samenleving een stap verder willen helpen. Ze zullen de laatste kennis delen op het gebied van de voordelen en mogelijkheden van groene gemeenten, maar zullen ook de obstakels en valkuilen benoemen. Aan de hand van vragen uit het publiek zal Marianne Thieme, directeur van de Nicolaas G. Pierson Foundation, verder met hen in gesprek gaan.

      ir. Robbert Snep
      Robbert Snep is senior onderzoeker Groene Steden bij Wageningen Environmental Research, WUR. Hij houdt zich al meer dan 20 jaar bezig met de verduurzaming en vergroening van bebouwde gebieden en bedrijfsterreinen en weet alles van stedelijke biodiversiteit en ecosystemen, klimaatadaptatie en natuurinclusief bouwen. Hij adviseert projectontwikkelaars, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden.

    26. Van stikstofoverschot tot biodiversiteitsverlies

      – Dinsdag 25 oktober 2022 –

      Provinciaal Natuurcentrum, Genk

      Vlaanderen heeft een stikstofoverschot: meer dan 80 % van onze (vaak Europees beschermde) natuur lijdt eronder. Vooral intensieve veeteelt is de oorzaak, naast de uitstoot van industrie, verkeer en huishoudens. De stikstofuitstoot heeft zware gevolgen voor de biodiversiteit: graslanden verarmen, bramen en netels overwoekeren de typische bosflora, bomen verzwakken en sterven af, de paarse heide kleurt bruin, waterplassen lijden onder zuurstoftekort.

      Deze lezing gaat dieper in op de problematiek van het stikstofoverschot, de gevolgen ervan voor de biodiversiteit en mogelijke oplossingen.

    27. https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/huis-tuin-hobby/5-handige-gratis-apps-om-planten-en-dieren-te-herkennen/
    28. Thought this recent paper might be of interest to this group: Deriving indicators of biodiversity change from unstructured community-contributed data 4. It’s pretty much about how to overcome the biases and “messiness” of iNat data to find patterns and see change through time. I apologize that it’s not open-access - Wiley’s OA fees are prohibitive, and since this was grant-funded work we couldn’t afford it. Our co-author did a nice tweet-summary 4 of it where you can see some of the figures describing the work. I’m also more than happy to send the pdf to anyone who’s interested in reading the whole thing!
      https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/oik.08215
      https://forum.inaturalist.org/t/biases-in-inat-data/23943/84

    29. Opportunistic and unstructured observations of biodiversity crowdsourced from volunteers, community, and citizen scientists make up an increasingly large proportion of our global biodiversity knowledge. This incredible wealth of information exists in real time at both high resolutions and large extents of space, time, and taxonomy, thus holding huge potential to fill gaps in global biodiversity monitoring coverage in a cost-effective way. Yet, the full potential of these data to provide essential indicators of biodiversity change for both research and management remains mostly unrealized, in large part due to the prevailing perception that the lack of standardization presents an unsurmountable barrier. In this paper, we provide an overview of the main challenges of working with unstructured community-contributed data and synthesize the four fundamental approaches to overcome these challenges and extract useful inferences of biodiversity change, namely: 1) reverse-engineering survey structure; 2) borrowing strength across taxa; 3) modeling the observation process, and; 4) integrating standardized data sources. To illustrate each of these approaches, we provide examples comparing community-contributed observations crowdsourced via iNaturalist with long-term standardized monitoring surveys for a subset of rocky intertidal organisms on the California coast from 2010 to 2019. We conclude by highlighting ways forward for the successful integration of unstructured community-contributed observations within the global ecosystem of biodiversity change monitoring tools. Our ultimate goal is to update the prevailing perception among researchers and practitioners that unstructured community-contributed observations of biodiversity are too noisy to use, and help establish this data stream as a key tool for research and management.
      https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/oik.08215
      https://forum.inaturalist.org/t/biases-in-inat-data/23943/84

    30. The Whispers of Mary Anning and Other Women Geologist
      https://www.engieproject.eu/webinars/
      Geoscience Methodology Course for Teachers

  • 由使用者 ahospers ahospers2022年09月05日 10:13 所貼文 | 0 評論 | 留下評論

    333-Actueel Hoogtebestand, Effect of reduced Urban lawns

    [img]https://pbs.twimg.com/media/Fb4mXqxWAAEgVyO?format=jpg&name=large[/img]
    [img]https://pbs.twimg.com/media/Fb4mXqxWAAEgVyO.jpg[/img]


  • website van het waterschap Rijn en IJssel. Die verdient meer bekendheid. De sleutel naar deze schatkamer van de Nederlandse bodem is:

    https://wrij.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=0ebbcc84f4354076b241e07745cff42f

    Wat is er anders? Met een slim algoritme zijn de makers er in geslaagd om de vegetatie en de bebouwing grotendeels weg te filteren. Blijft over: (bijna) puur het reliëf van het maaiveld, met alle informatie en schoonheid die daar inzit. Een schatkamer voor geomorgologen, hydrologen, archeologen, biologen. En ook nog eens heel mooi om te zien, veel van de kaartbeelden zou je zo aan de muur hangen, of er een kunstwerk van maken.

    De nieuwe viewer werkt in principe het zelfde als de oude: de legenda past zich aan aan de kaartuitsnede en het kleurverloop van het laagste naar het hoogste punt is altijd hetzelfde. Verder inzoomen betekent meestal dat je meer hoogteverschillen te zien krijgt. Opeens blijkt Nederland geen saai plat land meer, maar overal verschijnen kronkelige rivieren, heuvelgebieden, enorme zandruggen, schubbige dekzandruggen en sporen uit de ijstijd.

    Visueel gezien is Groningen één van de mooiste gebieden. Het land wordt naar het noorden toe hoger, deels doordat het langer opgeslibt is vanuit de Waddenzee. We zien hele reeksen van wierden. Veel percelen zijn in het midden hoger dan aan de randen, wat een mooi kleureffect geeft.


    https://data.overheid.nl/dataset/11513-actueel-hoogtebestand-nederland-3--ahn3-

    kaartlaag AHN3 DTM (of AHN4 DTM) aanzetten. DTM staat voor Digital Terrain Model. De nieuwere versie AHN4 is nog niet voor het hele land beschikbaar (Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, NOP ontbreekt).

    Nee, de kleurinstelling past zich steeds aan aan de uitsnede. De laagste plekken op de uitsnede zijn steeds blauw, en de hoogste zijn bruin, onafhankelijk van de absolute hoogte. Als je naar de oorspronkelijke site gaat kun je punten aanklikken en dan krijg je de hoogte te zien.

    https://wrij.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=0ebbcc84f4354076b241e07745cff42f

    Het Actueel Hoogtebestand Nederland 3 (AHN3) zijn hoogtebestanden en hulpbestanden vervaardigd uit laseraltimetrie in de periode 2013-2018. Van de gemeten hoogtes (punten) zijn 3D-puntenwolken en rasters gemaakt. Het hoogtebestand AHN3 0,5 meter DTM maaiveldraster is het raster dat vervaardigd is door het classificeren van punten als "maaiveld" en deze op basis van een Squared IDW methode om te zetten naar een raster. Er zijn geen verdere bewerkingen uitgevoerd. Punten geclassificeerd als klasse niet-maaiveld zijn objecten als bomen, gebouwen, bruggen, water en andere objecten. Het hoogtebestand AHN3 0,5 meter DSM is het raster dat vervaardigd is uit alle punten met uitzondering van die die geclassificeerd zijn als "water" op basis van een Squared IDW methode. Het hoogtebestand AHN3 5 meter DTM maaiveldraster (niet opgevuld) is het raster dat vervaardigd is door het "maaiveld" te bepalen uit het AHN3 0,5 meter DTM op basis van ongewogen gemiddelde. Er zijn geen verdere bewerkingen uitgevoerd. Meer informatie vindt u op www.ahn.nl.

    Bestemmingspagina: https://github.com/codefornl/INSPIRE



    https://www.ahn.nl/kwaliteitsbeschrijving
    De eerste metingen aan het AHN zijn al in 1996 gedaan. In de tussentijd is er veel veranderd aan de techniek en de specificaties. De kenmerken en kwaliteit van het AHN is in al die jaren ontwikkeld. Wat de kwaliteit is van de verschillende AHN producten en wat de verschillen en overeenkomsten zijn staat hier beschreven.
    Het AHN1 is gemeten tussen 1996 en 2002, het AHN2 is gemeten tussen 2007 en 2012 en de AHN3 is gemeten tussen 2014 en 2019. De laatste twee dus in een cyclus van 6 jaar, waarbij niet altijd dezelfde inwinvolgorde is gebruikt. Afhankelijk van het gebied ligt het werkelijke tijdsverschil tussen het AHN2 en AHN3 tussen de vier en de tien jaar. Het AHN4 zal tussen 2020 en 2022 worden ingemeten, waardoor er voor heel Nederland sneller een update beschikbaar komt.
    Voor het AHN2,AHN3 en AHN4 geldt dat individueel gemeten punten in de puntenwolk een hoogtenauwkeurigheid van niet meer dan vijf centimeter standaardafwijking en niet meer dan vijf centimeter systematische afwijking bezitten. Dit zijn de maximale waarden. Dit resulteert in de onderstaande hoogtenauwkeurigheden.
  • free to access the article until 21st of October 2022

    What happens if we mow our urban lawns only 1-2x/year? Insects come back (of course), especially those that can fly 🐝🪲
    Interestingly, perceived 'pest' species do not benefit from this untidyness - on the contrary.

    Our new meta-analysis in now online:
    https://sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1618866722002576
    Urbanization is an important driver of global insect decline. Yet, recent studies have demonstrated the potential of greenspaces in cities to promote biodiversity conservation. One of many factors negatively affecting arthropods in urban areas are unsuitable habitats, as non-woody greenspaces predominantly consist of manicured lawns. Maintenance practices such as high mowing frequencies, can have direct and indirect negative impacts on the local flora and fauna. The present study examines the effects of different mowing regimes on arthropod abundance and diversity by conducting meta-analyses of studies assessing the effect of mowing on arthropod abundance (46 datasets) and taxa richness (23 datasets) in urban environments. Due to a geographical bias in the literature, only data from the temperate, northern hemisphere are analyzed. While our meta-analysis on arthropod abundance showed a medium positive effect (effect size: g = 0.54) of reduced mowing, the cumulative positive effect of reduced mowing on arthropod taxa richness was large (g = 1.25). Grouping the studies not only resulted in lower heterogeneity, but also showed that manicured lawns disproportionately favor the abundance of “pest” species as well as ground-dwelling arthropods. There was also a significantly higher abundance of winged insects on sites with reduced mowing as compared to arthropods without wings. Overall, the findings of the present meta-analysis strongly support the notion that a reduction in mowing frequencies in urban greenspaces benefits insect biodiversity.

    Researchers associated with a biodiversity project in Tübingen (Germany) found that a reduced mowing regime of urban grasslands had predominantly positive effects on the number and diversity of endangered or rare species of various taxa, such as wild bees (Wastian et al., 2016), locusts (Hiller & Betz, 2014), beetles (Ade et al., 2012), butterflies (Kricke et al., 2014) and true bugs (Unterweger et al., 2017). Based on the findings of these studies, Braun & Unterweger (2015) have recently suggested a more sustainable maintenance practice for urban greenspaces: reducing mowing frequency (ideally, no more than twice a year); using bar mowers instead of rotary mowers; and removing mown grass from the surface, thereby allowing existing plant communities to grow and diversify (Garbuzov et al., 2015, Lerman et al., 2018; Wastian et al., 2016). Urban vegetation areas resembling natural meadows could therefore be established with relatively little effort (Braun & Unterweger, 2015).

    free to access the article until 21st of October 2022

    Reduced mowing frequency had an overall effect (Hedge’s g) of g = 0.54 (p = 0.017) on arthropod abundance. Hedge’s g of the individual 46 datasets varied from − 2.74–4.27. According to Cohen’s rule of thumb (Cohen, 2013), a reduced mowing frequency has a medium (g = 0.5) effect on arthropod abundance.

    Hedge’s g of the individual studies on taxa richness (n = 23) ranged from − 0.72–5.21. The meta-analysis shows a significant overall effect of 1.25 (p < 0.001), meaning that reduced mowing frequency induces a positive response in arthropod species richness. The result can be interpreted as a large effect (g > 0.8), according to Cohen (2013).

    3.2. Subgroup analysis
    In a next step we investigated the role of different traits in determining the impact of mowing: winged vs. Non-winged, pest vs. Non-pest., Ground vs. Above-ground, Europe vs. America and Published vs. Unpublished. The analyses showed significant differences between all subgroups (p < 0.1) except “published” versus “unpublished” datasets for studies on abundance (see Fig. 2).

    The subgroup analysis for mobility in the arthropod abundance studies resulted in an overall positive effect for the winged (n = 35, g = 0.9, p < 0.1) and an overall negative effect in non-winged arthropods (n = 14, g = −0.58, p < 0.01). Heterogeneity remained high after subgrouping (I2 = 0.74 – 0.82). In the meta-analysis of arthropod abundance, studies on organisms considered “pests” (n = 6) had an overall effect size of g = - 0.48, compared to g = 0.68 in studies in which this factor was not specified (n = 48). The difference between these categories was significant (p < 0.01). Heterogeneity was slightly lower in both the “non-pests” (I2 = 78 %, p < 0.01) and “pests” (I2 = 74 %, p = 0.01) category after subgrouping. Papers on arthropod abundance included 32 datasets using “aboveground sampling”-methods, which had a significantly higher effect size (g = 1.04, p < 0.01) than the 14 remaining studies using “ground sampling”-methods (g = −0.85, p < 0.01). The latter was heterogenous (I2 = 79 %), while the heterogeneity of the “aboveground”-group was considerably lowered after subgrouping (I2 = 55 %).

    The studies on taxa richness (Fig. 3) included only “non-pest”-organisms. There was no significant difference between the effect sizes of published and unpublished data on arthropod abundance (p = 0.65). Studies on arthropod abundance located in North America had a significantly lower effect size (n = 25, g = −0.14, p < 0.01) compared to those conducted in Europe (n = 29, g = 1.05, p < 0.01). The latter showed considerably lower heterogeneity after the subgroup analysis (I2 = 42 %) compared to the original meta-analysis, although heterogeneity within the “North America”-subgroup remained high (I2 = 84 %).


  • 333-Actueel Hoogtebestand, waarop interactief hoogtegegevens van heel Nederland te vinden zijn, op een aanklikbare kaart
    333-Actueel Hoogtebestand, Effect of reduced Urban lawns
  • 由使用者 ahospers ahospers2022年09月05日 20:29 所貼文 | 0 評論 | 留下評論

    2022年09月20日

    334- Hoe kunnen trekvogels zich aanpassen aan klimaatverandering?

    1. Al in 2002 werd al geschreven over Grutto, Bonte vliegenvanger en klimaatverandering. Prof. dr. ir. C. Both Hoe kunnen trekvogels zich aanpassen aan klimaatverandering? Ieder voorjaar trekken vele miljoenen trekvogels vanuit Afrika naar Europa om te profiteren van de uitbundige rijkdom aan insecten die het voorjaar biedt. Hun leefwijze wordt gekarakteriseerd door op het juiste moment, op de juiste plek te zijn. Hun jaarcyclus is zo geëvolueerd dat ze in Europa maximaal profiteren van de korte insectenpiek. Voorjaren beginnen echter steeds eerder, terwijl trekvogels daar op hun overwinteringsgebied geen weet van hebben. Ons onderzoek aan bonte vliegenvangers laat zien dat vanaf 1980 vliegenvangers moeite hebben zich aan te passen aan het steeds vroegere voorjaar. Vliegenvangers die relatief laat aankomen hebben vooral te lijden, terwijl vroege vliegenvangers juist meer jongen grootbrengen. In eerste instantie zien we ook dat vliegenvangeraantallen sterk afnemen. De afgelopen 20 jaar hebben vliegenvangers zich echter weer zo weten aan te passen dat ze tegenwoordig weer goed gesynchroniseerd met het voorjaar zijn. We kunnen aannemelijk maken dat dit komt door een evolutionaire verandering. Hoe deze evolutie in zijn werk gaat, en hoe de jaarcyclus van vliegenvangers is veranderd als reactie op klimaatverandering zal ik in dit verhaal laten zien.
    2. https://knowledge4policy.ec.europa.eu/atlas-migration_en Twee dikke boeken bomvol ringinformatie staan nu gratis en compleet online! Prachtig lees- & kijkvoer! https://migrationatlas.org/node/1678 Vriendelijke groeten, Klaas van Dijk ---------- Forwarded message ---------- Dear Colleagues and friends, the Italian Migration Atlas is now freely accessible on our web site at the following link http://www.isprambiente.gov.it/site/en-GB/Publications/Luxury_Publications/Documents/atlante_migrazione_uccelli.html#Sommario A summary, introduction and instructions on how to access the contents of the 2 volumes are available in English. The atlas features English versions of the introduction and materials/methods sections, as well as of captions to all graphs and figures and summaries of species accounts. I would like this atlas to be used as widely as possible. I therefore kindly ask you to circulate this link through all those you think might be interested to use the Italian migration atlas. With my best regards! Dr. Fernando Spina, Senior Scientist, Italian National Ringing Centre Istituto Superiore per la Protezione e la Ricerca Ambientale (ISPRA), Sede amministrativa ex-INFS via Ca' Fornacetta 9 I - 40064 OZZANO EMILIA, Bologna, Italy
    3. Aarvak, T., Øien, I. 2003 . Moult and autumn migration of non-breeding Fennoscandian Lesser White-fronted Geese Anser erythropus mapped by satellite telemetry. Bird Conservation International 13 : 213–226 Link to Article (DOI: https://doi.org/10.1017/S0959270903003174) https://www.cambridge.org/core/journals/bird-conservation-international/article/moult-and-autumn-migration-of-nonbreeding-fennoscandian-lesser-whitefronted-geese-anser-erythropus-mapped-by-satellite-telemetry/43C373A8D4772451D8B757082302ACF7
    4. Agostini, N. 2021 . Rough-legged buzzard Buteo lagopus. In: Migration strategies of birds of prey in Western Palearctic. Eds: Panuccio, M., Mellone, U, Agostini, N. Taylor & Francis, Boca Raton , Boca Raton Link to Article (DOI: https://doi.org/10.1201/9781351023627) https://www.taylorfrancis.com/books/edit/10.1201/9781351023627/migration-strategies-birds-prey-western-palearctic-michele-panuccio-ugo-mellone-nicolantonio-agostini
    5. https://www.researchgate.net/publication/233748117_Atlante_della_Migrazione_degli_Uccelli_in_Italia
    6. Volume I - Non passeriformi (indice - pdf 40 kb) Volume II - Passeriformi (indice pdf 40 kb)
      Volume I - 1-32 Volume II - 1-40
      Volume I - 33-112 Volume II -41-115
      Volume I - 113-189 Volume II - 116-189
      Volume I - 190-266 Volume II - 190-263
      Volume I - 267-343 Volume II - 264-336
      Volume I - 344-425 Volume II - 337-407
      Volume I - 426-504 Volume II - 408-487
      Volume I - 505-585

      Volume II - 488-557

      Volume I - 586-668 Volume II - 558-625
      Volume I - 669-743 Volume II - 626-630
      Volume I - 744-794
      Volume I - 795-800
      https://forum.inaturalist.org/t/biases-in-inat-data/23943/84
    7. The Whispers of Mary Anning and Other Women Geologist https://www.engieproject.eu/webinars/ Geoscience Methodology Course for Teachers
    8. Andere atlassen
      1. https://www.birdatlas.bc.ca/downloadable-pdfs/
      2. https://www.researchgate.net/publication/262098036_THE_ATLAS_OF_BIRDS_DIVERSITY_BEHAVIOR_AND_CONSERVATION_by_Mike_Unwin
      3. https://birdcount.in/wp-content/uploads/2015/06/BirdAtlases-India-Kerala.pdf
      4. https://www.birdatlas.bc.ca/download/BC_Atlas_Chapters_en.pdf
      5. https://www.birdatlas.bc.ca/download/bcatlas_english_2.pdf
      6. https://www.birdatlas.bc.ca/download/bcatlas_english_4.pdf
      7. https://www.academia.edu/41285983/First_National_Atlas_of_the_Birds_of_Armenia
      8. https://www.rspb.org.uk/globalassets/downloads/get-involved/campaigning/climate-change/birds-on-the-move.pdf
      9. https://www.dec.ny.gov/docs/remediation_hudson_pdf/hrlpbirdmapts.pdf
      10. https://www.srs.fs.usda.gov/pubs/gtr/gtr_iitf_053.pdf
      11. https://www.pdfdrive.com/the-atlas-of-breeding-birds-in-britain-and-ireland-e188835179.html https://www.mba-aom.ca/jsp/map.jsp
      12. https://wgfd.wyo.gov/WGFD/media/content/PDF/Wildlife/Nongame/WILDLIFE_ANIMALATLAS.pdf
      13. https://publications.gc.ca/collections/collection_2018/eccc/CW69-20-2-2018-eng.pdf
      14. https://www.vogelwarte.ch/en/atlas/home-page/
      15. https://www.vogelwarte.ch/assets/files/atlas/info_amtsstellen/Swiss%20Atlas%202013-2016_E_low.pdf
      16. https://www.ebcc.info/the-atlas-of-wintering-and-migratory-birds-of-portugal-a-new-tool-for-ornithologists/
      17. The Atlas is published in Portuguese and is available only online at http://bit.ly/atlas_aves
      18. https://www.ebcc.info/useful-reading/
      19. https://www.ebcc.info/monitoring/
      20. https://www.researchgate.net/publication/228665008_The_Catalan_Breeding_Bird_Atlas_CBBA_methodological_aspects_and_ecological_implications
      21. https://www.birdinginspain.com/free-birding-downloads.html
      22. https://archive.org/details/climaticatlasofe0000hunt A climatic atlas of european breeding birds : Huntley, Brian, 1952- : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive https://archive.org/details/climaticatlasofe0000hun
      23. The Whispers of Mary Anning and Other Women Geologist https://www.engieproject.eu/webinars/ Geoscience Methodology Course for Teachers
    9. Op 14 januari 2022 hield ik mijn oratie aan de Universiteit Leiden met de titel: In vrijheid, maar niet vrijblijvend - hoe gebiedsgericht en multidisciplinair de opgaven voor het landelijk gebied aan te pakken. De oratie is hier terug te kijken.
    10. How lockdowns changed bird behaviour As people shifted their behaviour during lockdowns in the United Kingdom, so did birds. But far from the cheerful tales of dolphins in the Bosphorus, for example, not all common British bird species benefited from curtailed human movement. Small birds, such as Eurasian blue tits (Cyanistes caeruleus) and house sparrows (Passer domesticus), were spotted less frequently than in previous years, possibly because people at home disrupted their backyard habitats. Corvids and gulls seemed to be more plentiful, maybe because people littered more food refuse outdoors. City pigeons (Columba livia) seemed unaffected. “They don’t give a crap about what we do,” says behavioural ecologist and co-author Miyako Warrington. https://www.nature.com/articles/d41586-022-03060-5
    11. Reference: Proceedings of the Royal Society B paper Astronomers rethink early Webb findings Many astronomers started analysing data from the James Webb Space Telescope right after the first batch was released, on 14 July, and quickly posted their results on preprint servers — but are now having to rework them. The telescope’s detectors had not been calibrated thoroughly when the first data were made available, and that fact slipped past some astronomers in their excitement. So far, the revisions don’t seem to substantially change many of the exciting early results, such as the discovery of a number of candidates for the most distant galaxy ever spotted. But the ongoing calibration process is forcing astronomers to reckon with the limitations of early data from Webb. “For those including myself who had written a paper within the first two weeks, it was a bit of — ‘Oh no, is everything that we’ve done wrong, does it all need to go in the bin?’” says astronomer Nathan Adams.
    12. Tijdens de studiedag LOWAN-vo op 10 april 2017 verzorgde Binyam Andebrhan een workshop over jonge Eritrese vluchtelingen. In deze workshop kwam aan aan de orde: - De vluchtredenen en de reisroutes - De cultuur, religie, onderwijs(systeem/niveau) en opvoeding - De communicatie met en begeleiding van Eritrese jonge vluchtelingen - De percepties van Eritrese jonge vluchtelingen op diverse thema ́s zoals hulp, regels en procedures, geestelijke gezondheidszorghulp en hoe je ermee kunt omgaan
    13. Tijdens de studiedag LOWAN-vo op 10 april 2017 verzorgde Binyam Andebrhan een workshop over jonge Eritrese vluchtelingen. In deze workshop kwam aan aan de orde: - De vluchtredenen en de reisroutes - De cultuur, religie, onderwijs(systeem/niveau) en opvoeding - De communicatie met en begeleiding van Eritrese jonge vluchtelingen - De percepties van Eritrese jonge vluchtelingen op diverse thema ́s zoals hulp, regels en procedures, geestelijke gezondheidszorghulp en hoe je ermee kunt omgaan
    14. Wandelroute maken in Google MyMaps Ga in je browser naar mymaps.google.com en klik op ‘Nieuwe kaart maken’. Links bovenin het menu kun je de route een naam en beschrijving geven door op ‘Naamloze kaart’ te klikken. Je kunt verschillende lagen maken, bijvoorbeeld voor een makkelijke en een moeilijke route of juist een korte en een lange route. Google Maps toont in beboste gebieden niet alle wandelpaden in de standaard basiskaart. Daarom is het handig om de juiste kaart erbij te pakken. Druk op ‘Basiskaart’ en kies voor ‘Satelliet’. Navigeer nu naar de plek waar je jouw wandeling wilt starten. Je kunt de naam van de straat of locatie ook invoeren in de zoekbalk bovenin. Om je route vast te leggen in Google Maps, hoef je alleen maar verschillende punten te plaatsen op de kaart. Dit doe je door rechts naast het hand-icoon op ‘Markering toevoegen’ te klikken. Je kunt ieder punt een naam geven, er een opmerking bij schrijven en zelfs een afbeelding toevoegen. Ook kun je de kleur van het pictogram aanpassen en het symbool ervan wijzigen. Aan elkaar vastknopen Als je klaar bent met het plaatsen van de punten, kun je ze aan elkaar vastknopen om er een route van te maken. Dit doe je door op het icoon met de drie verbindingsbolletjes te klikken. Kies hier voor ‘Looproute toevoegen’ en traceer de paden langs de punten die je zojuist hebt neergezet. Je kunt in plaats daarvan ook ‘Lijn of vorm toevoegen’ gebruiken. Heb je de route uitgestippeld? Je kaart wordt automatisch opgeslagen. Je kunt de route dus direct terugvinden in Google MyMaps. Delen met vrienden of familieleden kan via de deelknop in het linkermenu. Schakel ‘Iedereen met deze link kan de kaart bekijken’ in en kopieer de link die eronder staat.
    15. http://www.meestv.nl/ zijn vroegste jeugdherinneringen loopt Tijs Tinbergen in zijn korte broek met blote benen door het Veluwse dennenbos in Hulshorst. Zijn vader, de bioloog Luuk Tinbergen, doet onderzoek naar koolmezen en Tijs groeit samen met zijn broers op in de ongerepte natuur. Hij is 8 jaar oud als zijn vader op 39 jarige leeftijd overlijdt. https://www.vpro.nl/speel~POMS_S_VPRO_16247341~npo-doc-tijs-tinbergen-en-jan-musch~.html https://www.vpro.nl/speel~WO_VPRO_522301~spreeuwenwerk~.html In MeesTV van NCRV 2doc blijkt dat de liefde die vader Luuk koesterde voor de koolmees, is geërfd door zijn zoon. In zijn huis op 3 hoog aan de drukke Rooseveltlaan in Amsterdam, hangt Tijs nestkasten op met ingebouwde cameraatjes. Op een monitor in de slaapkamer bespiedt hij de mezenfamilie, samen met zijn vrouw Tineke en poes Sientje. De liefde voor de mees is besmettelijk, al gauw moeten familie en vrienden eraan geloven. Tijs’ oude moeder volgt de bewegingen van de koolmees in de nestkast achterin haar garage via een monitor in de voorkamer, de bevriende beeldhouwer Theo Mulder slaapt met de koolmees op een enorme tv naast zijn bed. U kunt MEESTV bekijken via uitzendinggemist.nl. Op NPOdoc24 is een interview terug te zien met Jan Musch en Tijs Tinbergen. Verder is Tijs Tinbergen te beluisteren op Radio 1. https://www.vpro.nl/speel~POMS_S_VPRO_16247341~npo-doc-tijs-tinbergen-en-jan-musch~.html https://www.vpro.nl/speel~WO_VPRO_522301~spreeuwenwerk~.html MeesTV portretteert met vrolijke zelfspot het vogelvirus in de familie Tinbergen dat zijn oorsprong vindt in het magische dennenbos waar het allemaal begon. https://www.nporadio1.nl/uitzendingen/nooit-meer-slapen/f73472aa-e8f8-4087-beca-e42263fd2a63/2019-07-23-nooit-meer-slapen-tijs-tinbergen-en-thomas-oliemans U kunt MEESTV bekijken via uitzendinggemist.nl. Op NPOdoc24 is een interview terug te zien met Jan Musch en Tijs Tinbergen. Verder is Tijs Tinbergen te beluisteren op Radio 1. https://www.nporadio1.nl/programmas/nooit-meer-slapen/fragmenten?date=23-07-2019 Filmmakers Jan Musch en Tijs Tinbergen maakten eerder bekroonde natuurdocumentaires, zoals het Rotvos, over de ‘onvermijdelijke absurditeiten van het natuurbeheer in Nederland’ (Gouden Kalf juryrapport). https:/https://www.vpro.nl/speel~POMS_S_VPRO_16247341~npo-doc-tijs-tinbergen-en-jan-musch~.html/www.nporadio1.nl/item/192404-Tijs%20Tinbergen%20-%20filmmaker.html MeesTV is tot stand gekomen met steun van het Mediafonds.
    16. https://www.vpro.nl/speel~WO_VPRO_522301~spreeuwenwerk~.html Documentaire over het voedselgedrag van spreeuwen. Een team onderzoekers van de RU Groningen wordt gevolgd tijdens het bestuderen van het voedselgedrag van spreeuwen op Schiermonnikoog. Het team staat onder leiding van bioloog en ecoloog Joost Tinbergen, de broer van Tijs Tinbergen.
    17. Webinar Waterkwaliteit: Ecologische ontwikkeling van het IJsselmeergebied https://www.waternetwerk.nl/knw-activiteiten/405-wok-2021 Webinar Waterkwaliteit: Ecologische ontwikkeling van het IJsselmeergebied Webinars Waterkwaliteit op de kaart 2021 15-19 nov 2021 | 15:30-17:00 uur | elke middag een webinar
    18. PROGRAMMA en TERUGBLIK ma 15 nov | Halen we de KRW doelen? Ondanks omvangrijke maatregelpakketten en state-of-the-art doelen wijzen verschillende analyses er op dat we in Nederland de KRW-doelen in een deel van onze wateren in 2027 niet halen. Wat is er aan de hand? Is ons watersysteem zo van slag dat het nog decennia duurt voordat dit zich in voldoende mate heeft hersteld? Of zijn we gewoon veel te kritisch en mogen we niet klagen over de huidige waterkwaliteit? Hoe ligt dit eigenlijk in andere Europese landen? Kunnen we in Nederland wat leren van de wijze waarop zij met het doelbereik 2027 omgaan? Twee experts geven hun visie op de toekomst van de Nederlandse waterkwaliteit en zetten de Nederlandse aanpak in Europees perspectief. Aansluitend gaan wij met hen in debat. - zie Terugblik met presentaties en video opname
    19. di 16 nov | RWZI lozingen in relatie tot KRW-opgaven https://www.waternetwerk.nl/wat-we-doen/terugblik-verslagen/426-wok-krw-doelen https://www.waternetwerk.nl/wat-we-doen/terugblik-verslagen/432-wok-krw-en-rwzi-lozingen Veel rioolwaterzuiveringen zullen de komende decennia worden verbeterd. Waterschappen beogen hiermee ook medicijnresten en andere opkomende stoffen te verwijderen. De eerste zuivering die full-scale microverontreinigingen gaat zuiveren wordt dit najaar in gebruik genomen en ook andere RWZI’s zullen de komende decennia worden verbeterd. Vragen die spelen zijn in hoeverre met de beoogde verbetering voldaan kan worden aan de KRW-opgaven in het waterlichaam waarop wordt geloosd en/of benedenstrooms wordt afgewenteld? Hoe bepaal je de effectiviteit met chemische en biologische methoden? Wat wordt ‘geleerd en geïmplementeerd’? In dit webinar zullen de successen maar ook de uitdagingen worden gepresenteerd en bediscussieerd. - zie Terugblik met verslag, presentaties en video opname https://www.waternetwerk.nl/wat-we-doen/terugblik-verslagen/426-wok-krw-doelen https://www.waternetwerk.nl/wat-we-doen/terugblik-verslagen/432-wok-krw-en-rwzi-lozingen
    20. wo 17 nov | Tools voor regio-specifieke landbouwmaatregelen https://www.waternetwerk.nl/knw-activiteiten/405-wok-2021 De diffuse nutriënten uit- en afspoeling van landbouwpercelen naar water vormt nog steeds voor veel waterlichamen een belemmering om de KRW-doelen te halen. Lokale omstandigheden bepalen de noodzaak voor reductie en het effect van maatregelen. De laatste jaren zijn tools ontwikkeld die lokaal (op een bedrijf / perceel) inzicht geven welke maatregelen effectief zijn. Een die in de picture staat is de tool 'Maatregelen op de Kaart', maar er zijn er (veel) meer. Dit webinar biedt een overzicht en bediscussieert mogelijkheden om tools te bundelen, uniformeren, integreren, en verdere ontwikkeling (beter) te stroomlijnen en organiseren. - zie Terugblik met verslag, presentaties en video opname. https://www.waternetwerk.nl/wat-we-doen/terugblik-verslagen/427-wok-tools-landbouwmaatregelen
    21. do 18 nov | Ecologische ontwikkeling van het IJsselmeergebied https://www.waternetwerk.nl/knw-activiteiten/405-wok-2021 De Marker Wadden halen regelmatig het nieuws, de eilanden en hun omgeving worden goed bezocht door vogels en vissen, en nieuwe eilanden worden op dit moment aangelegd. Maar wat gebeurt er allemaal nog meer in het IJsselmeergebied? Welke ontwikkelingen vinden plaats, welke ideeën en plannen zingen rond en welke doelen zouden we moeten nastreven? In dit webinar komt een aantal onderzoekers aan het woord die betrokken zijn bij de activiteiten in het IJsselmeergebied. - zie Terugblik met presentaties en video opname. https://www.waternetwerk.nl/wat-we-doen/terugblik-verslagen/435-wok-ecologie-ijsselmeergebied
    22. vr 19 nov | Verantwoord waterplezier en -vertier? https://www.waternetwerk.nl/knw-activiteiten/405-wok-2021 Bij mooi weer zoeken mensen graag het water op en kunnen velen de verleiding niet weerstaan om te gaan pootje baden of zwemmen. Er is veel vraag naar plekken waar dat kan, zoals strandjes of waterspeeltuinen, en de aanleg daarvan trekt weer meer mensen aan. Daarnaast zijn 'city swims' en 'mud runs' heel populair. De activiteiten op of rond het water blijven niet altijd beperkt tot aangewezen zwemwateren waar de kwaliteit regelmatig wordt gecontroleerd. We gaan kijken wat er bekend is over de risico’s van dergelijke activiteiten. Dat roept natuurlijk de vraag op wat er aan te doen valt, enerzijds om risico’s voor de gebruikers in beeld te brengen en anderzijds welke maatregelen mogelijk zijn om risico’s te verminderen. En hoe stimuleer je dat gebruikers voor zichzelf een goede afweging maken? - zie Terugblik met verslag, presentaties en video opname. https://www.waternetwerk.nl/wat-we-doen/terugblik-verslagen/437-wok-verantwoord-waterplezier
    23. Tegenlicht Meet Up #223: Het geheim van ASML https://www.youtube.com/watch?v=CptxCsBE5mY Tegenlicht Meet Up #223: Het geheim van ASML
    24. https://www.gids.tv/video/490120/vpro-tegenlicht-gemist-bekijk-hier-de-hele-uitzending
    25. https://www.topsectorenergie.nl/tki-urban-energy/kennisbank/

      Lees meer over duurzame warmte en koude (MMIP4)

      Kennisuitwisseling

      Kennisdossiers

      Relevante publicaties

      • 16 september 2022 Kostenonderzoek warmtepompen
        Belangrijk aspecten voor de warmtetransitie zijn de prijsopbouw en prijsontwikkeling van de eindgebruikerskosten van (hybride) warmtepompen voor consumenten. TKI Urban Energy en RVO hebben BDH gevraagd om verder onderzoek naar de kostprijs van warmtepompen te doen. Het doel van dit onderzoek was om te komen tot inzicht in de prijsopbouw, ontwikkeling en een relevant vergelijking met omliggende landen te maken. Het analyseren van de kosten werd gedaan op basis van gegevens die beschikbaar zijn in de ISDE-database. Dit gebeurde doormiddel van het analyseren van geanonimiseerde facturen voor (hybride) warmtepompen die door consument voor de ISDE-regeling ingediend zijn. Op basis van dit inzicht werden adviezen geformuleerd die bruikbaar zijn voor innovators, installateurs, warmtepompleveranciers, projectontwikkelaars en beleidsmakers. De eindresultaten van dit onderzoek werden tijdens een webinar op 12 september gepresenteerd.

      • 18 januari 2022 Inspiratiedocument met innovaties voor buurtwarmtenetten
        Uptempo! publiceert een overzicht van marktrijpe, toepasbare innovaties voor buurtwarmtenetten. Welke integrale buurtwarmtesystemen bestaan er? En welke collectieve warmtepompen kunnen onderdeel zijn van het buurtwarmtesysteem? Hoe kan je warmte opslaan? Hoe zorg je dat de woningen die aangesloten worden goed voorbereid zijn op aansluiting? In dit document staan innovaties beschreven die het antwoord op deze vragen geven.

      • 21 september 2021 Energievraag van ruimtekoeling in woningen (TNO 2021)
        TKI Urban Energy heeft samen Klimaatverbond een reeks rondetafels over de energievraag voor ruimtekoeling georganiseerd met deelnemers vanuit CBS, TNO, KNMI, RVO, PBL, BZK en EZK. Een van de hoofdconclusies van de rondetafels is dat het aspect koeling bij woningen in de huidige energiemodellen voor de gebouwde omgeving verbeterd moet worden. De rondetafels waren een aanleiding voor TNO om een onderzoek te starten naar de huidige en toekomstige vraag naar ruimtekoeling in woningen én het energiegebruik van koelinstallaties. Dit onderzoek "Energievraag van ruimtekoeling woningen" is in september afgerond en de TKI Urban Energy mocht, met toestemming van TNO, het eindrapport op haar website publiceren.

      • 27 september 2021 Infraroodverwarming in woningen: Onderzoek naar energiegebruik en comfortbeleving van residentiële verwarming met infrarood stralingspanelen
        Infraroodverwarming van woningen wordt gezien als een interessant alternatief voor de traditionele verwarming met een watergedragen systeem, gevoed door gasgestookte cv-ketels. Voordelen zijn lage installatiekosten, het comfort van stralingswarmte en flexibiliteit in gebruik. Zeker in de niche van kleine en/of goed geïsoleerde woningen wordt infraroodverwarming steeds vaker als alternatief overwogen. Het is daarnaast ook een voor de hand liggende oplossing om 'van het gas af’ te gaan. Daar staan ook nadelen tegenover, zoals de potentieel hogere energielasten en toenemende druk op elektriciteitsnet door een hogere piekbelasting. Daarbij is er nog niet veel bekend over het daadwerkelijk ervaren comfort. Op verzoek van TKI Urban Energy en RVO heeft W/E adviseurs onderzoek gedaan naar het energieverbruik en comfortbeleving van residentiële verwarming met infrarood stralingspanelen. Deze studie werd gepresenteerd tijdens een webinar op 27 september (om een opname van dit evenement terug te kijken klik op deze link).

      • Mei 2021 Natuurlijke koudemiddelen in warmtepompen
        Deze studie, opgesteld door Infinitus en ENTROPYCS in opdracht van TKI Urban Energy en RVO, gaat in op de specifieke kenmerken en toepassingsmogelijkheden van natuurlijke koudemiddelen voor warmtepompen. Specifieke kenmerken die onder andere in kaart worden gebracht zijn prijs, klimaat-effecten, veiligheid en energieprestaties. Prestatievergelijkingen tussen natuurlijke en synthetische koudemiddelen zijn uitgevoerd aan de hand van berekeningen met gespecialiseerde simulatieprogramma’s en getoetst aan informatie uit praktijkprojecten. In deze studie is ook een overzicht van de relevante wet- en regelgeving voor het uitfaseren van synthetische koudemiddelen en het implementeren van natuurlijke koudemiddelen opgenomen. Deze studie werd gepresenteerd tijden een webinar op 5 mei over Het toepassen van natuurlijke koudemiddelen in warmtepompen (om een opname van dit evenement terug te kijken klik op deze link).

      • 11 november 2020 Warmtenetten georganiseerd
        Warmtenetten Georganiseerd gaat in op de organisatorische kant van een warmtenet en de voor- en nadelen, knelpunten en kritische succesfactoren die daarbij horen, waaronder juridische en financiële aspecten. In deze publicatie vindt u een helder overzicht van de manier waarop warmtenetten tot stand gebracht kunnen worden. Deze publicatie is daarmee een vervolg op de publicatie Warmtenetten Ontrafeld en gaat over de afwegingen bij de manier van ontwikkelen, realiseren en exploiteren van een collectief warmtenet. Deze publicatie gaat niet in op de verschillende (technische) configuraties van warmtenetten. Deze brochure is opgesteld door DWA in opdracht van TKI Urban Energy en werd gepresenteerd op 11 november tijdens ons evenement Vijfde Generatie Warmtenetten (om een opname van dit evenement terug te kijken klik op deze link).

      • 9 november 2020 Whitepaper - Bedrijfshallen: nieuwe kansen voor verduurzaming
        Bij de energietransitie in de gebouwde omgeving krijgen bedrijfshallen meestal maar weinig aandacht. Misschien is dat logisch. In een bedrijfshal staat de functionaliteit immers voorop. Toch staan er in ons land meer dan 80.000 bedrijfshallen. Dagelijks werken er honderdduizenden mensen. Het energiegebruik is aanzienlijk en 3,5 procent van de binnenlandse CO2-emissie ontstaat hier. Er is aanleiding om opnieuw te kijken naar kansen voor duurzame kwaliteit. Nieman Raadgevende Ingenieurs heeft in opdracht van TKI Urban Energy een whitepaper opgesteld waar mogelijke energiemaatregelen voor bedrijfshallen worden geschetst. Door op zoek te gaan naar koppelkansen kan een verbouwing tegelijk aanleiding zijn om de functionaliteit, de energieprestatie, het werkklimaat en de uitstraling te verbeteren. Deze whitepaper werd gepresenteerd op 9 november tijdens ons evenement Dé Energierenovatie van een Bedrijfshal (om een verslag van dit evenement te lezen klik op deze link).

      • 20 mei 2020 Businesscase Kleinschalige warmteopslag
        Om de fluctuaties in vraag en aanbod van elektrische energie op te kunnen vangen, zijn aanpassingen noodzakelijk in het elektriciteitsnet. Deze maatregelen zijn niet overal financieel en praktisch haalbaar. Adviesbureau DWA onderzocht in opdracht van TKI Urban Energy de haalbaarheid en de businesscase van kleinschalige warmteopslag in woningen.

      • 26 mei 2020 Factsheets Koudetechnieken
        Woningen en gebouwen worden steeds beter geïsoleerd. Daarnaast verandert het klimaat en neemt het aantal (extreem) warme dagen in een jaar toe. Dit zorgt ervoor dat het koelen en koel houden van ruimtes steeds belangrijker wordt om oververhitting te voorkomen. W/E adviseurs heeft in opdracht van TKI Urban Energy factsheets opgesteld met de opties voor koeling.

      • 14 mei 2020 Warmtenetten ontrafeld
        Warmtenetten zijn een belangrijke schakel in het verduurzamen van de energievoorziening in de gebouwde omgeving. Een warmtenet vervoert warmte direct naar huishoudens in leidingen onder de grond en maakt zo een duurzaam en aardgasvrij energiesysteem mogelijk. In deze publicatie vindt u een helder overzicht met alles wat u moet weten over warmtenetten. Deze publicatie is in opdracht van TKI Urban Energy opgesteld door DWA.

      • 9 december 2019 Gezond gasloos voor professionals
        Bij het uitvoeren en het ontwikkelen van nieuw beleid wordt tegen het volgende probleem aangelopen: Gezonde binnenlucht kan de energietransitie maken of breken. In opdracht van RVO.nl voor de Topsector Energie op verzoek van TKI Urban Energy heeft TNO informatie verzameld over effectieve maatregelen om een goed binnenmilieu in luchtdichte en goed geïsoleerde aardgasloze woningen te verkrijgen.

      • 29 mei 2018 Ontwikkeling koudevraag van woningen
        W/E adviseurs heeft een rapport opgesteld waarin de behoefte naar koudelevering in de komende jaren is onderzocht. Door de verwachte toename van het aantal zomerse dagen, een hogere temperaturen in de zomer, vergrijzing en gewenning van comfort door airco's in auto's/gebouwen wordt er voorspeld dat de koudevraag in de gebouwde omgeving toeneemt.

      • Mei 2018 Analyse 'Weg van gas'
        In deze rapportage is er door CE Delft en IF Technology onderzoek gedaan naar de kansen voor nieuwe concepten voor LageTemperatuurAardwarmte en Mijnwater.

      • 30 april 2018 Verkenning tool aardgasvrije bestaande woningen
        Dit rapport is een verkennende studie naar het ontwikkelen van een tool voor het aardgasvrij maken van bestaande woningen. De tool richt zich op het inzichtelijk maken van de consequenties voor bewoners als aardgas als energiebron verdwijnt voor verwarming, warmtapwater en koken.

      • 13 september 2017 TNO Roadmap Warmtepompen
        In opdracht van TKI Urban Energy heeft TNO een roadmap opgesteld voor een verbeterd innovatiebeleid, samen met Nederlandse producenten, afnemers en gebruikers van warmtepompen.

      • 15 november 2017 Roadmap Compacte Conversie en Opslag
        Roadmap in het kader van het project de Tweede Warmterevolutie, die de verschillende innovatie- en technologiepaden beschrijft die nodig zijn om concepten voor warmte- en koude opslag en conversie voor de gebouwde omgeving succesvol te ontwikkelen en in de markt te zetten. Meer informatie en aanvullende onderleggers hierover staan gepubliceerd op ProjectCCO.org.

      • 29 september 2016 Collectieve warmte naar lage temperatuur
        Rapport over de overwegingen die komen kijken bij de transitie van hoge temperatuur naar lage temperatuur warmtenetten voor bestaande bouw, opgesteld door Ecofys & Greenvis i.o.v. RVO.nl voor de Topsector Energie, op verzoek van TKI Urban Energy. Een korte PowerPoint presentatie van het rapport is hier te vinden, verdere uitleg en kostenkengetallen staan in het rapport.

    由使用者 ahospers ahospers2022年09月20日 19:35 所貼文 | 0 評論 | 留下評論

    2022年09月21日

    335-Download Italian bird migration atlas

    A profitable collaboration between ISPRA (former Administrative headquarters of INFS, Italian National Ringing Center) and the Ministry for the Environment, Land and Sea (Nature Protection Directorate) allowed to realize the Italian bird migration atlas. The work is the result of the collection of data in the period 1906-2003, with the analysis of more than 165,000 reports of ringed birds, referred to 316 species / taxa.
    https://migration-demography-tools.jrc.ec.europa.eu/atlas-migration/country-list
    Knowledge Centre on Migration and Demography (KCMD) Data Portal

    Volume I - Non passeriformi (indice - pdf 40 kb) Volume II - Passeriformi (indice pdf 40 kb)
    Volume I - 1-32 Volume II - 1-40
    Volume I - 33-112 Volume II -41-115
    Volume I - 113-189 Volume II - 116-189
    Volume I - 190-266 Volume II - 190-263
    Volume I - 267-343 Volume II - 264-336
    Volume I - 344-425 Volume II - 337-407
    Volume I - 426-504 Volume II - 408-487
    Volume I - 505-585

    Volume II - 488-557

    Volume I - 586-668 Volume II - 558-625
    Volume I - 669-743 Volume II - 626-630
    Volume I - 744-794
    Volume I - 795-800

    As a natural bridge across the Mediterranean, Italy is a key passage and wintering area for migrants travelling between the Palaearctic and Africa. The Italian Migration Atlas, now available online, offers the most complete and updated set of information on migratory routes involving Italy.

    The atlas features English versions of the introduction and materials/methods sections, as well as of captions to all graphics, figures and summaries of species accounts. The two volumes show results of analyses of ring recoveries between 1906-2003. Over 165,000 data refer to 213 species/taxa, many of which are of direct interest and concern also from a CMS perspective.

    The overall picture provided by the atlas
    confirms the crucial role played by Italy as a crossroad
    for migrants. Hence the conservation value of the country
    and the importance of a detailed knowledge of the movements
    of birds originating from huge geographical areas. Also
    the flyways and wintering areas of bird populations breeding
    in Italy are described in detail.

    Being the first migration atlas from a southern European country, the book offers insight into species- but also population-specific flyways across the ecological barrier represented by the Mediterranean. From a perspective of issues like those tackled by the CMS Flyway Working Group, the Italian Migration Atlas offers scientific evidence to be used when planning conservation strategies for the many bird species involved in the Palaearctic-African bird migration system.

    The Atlas can be downloaded from the website of the Institute for Environmental Protection and Research.

    A summary, introduction and instructions on how to access the contents of the 2 volumes are available in English



    The Government of Italy pledged €1 million in support of the development of an atlas on bird migration in the African-Eurasian region over the course of three years. The atlas responds to the needs of the Convention and its family, and is expected to be a stepping stone to the creation of a Global Animal Migration Atlas. To this end, the African-Eurasian Bird Migration Atlas will be based on bird movement data provided by the EURING (coordinating organization for European bird-ringing schemes), and will lay the foundation for the integration of further datasets.

    The understanding of species migrations would help identify certain drivers of population declines and mitigate them with conservation actions. Knowing species‘ critical sites and migration routes would also assist in avoiding future conflicts with large-scale land use changes and developments, such as extractions, energy infrastructures and deployment of renewable energy technologies.

    The donor agreement was signed today in Rome, Italy, at the premises of the Italian Ministry of the Environment, Land and Sea. This generous contribution will be officially celebrated during the Champion Night in the margins of the Twelfth Conference of the Parties to CMS, on 22 October in Manila, the Philippines, where the Government of Italy will be recognized as Champion Plus and will be presented with a certificate.

    https://knowledge4policy.ec.europa.eu/sites/default/files/AoM_EU_Learn_training_2021.09.15.pdf
    https://migration-demography-tools.jrc.ec.europa.eu/atlas-migration/



    Welcome to the Atlas of Migration of the European Commission's Knowledge Centre on Migration and Demography (KCMD). This Atlas is an interactive resource, which gathers data and indicators on migration and migration related topics.

    Data from official sources has been harmonised in a single database, which can be explored through country-specific dashboards. This interactive tool accompanies the printed Atlas of Migration, and provides continuously updated data.

    Explore the Atlas via the following pag
    https://migration-demography-tools.jrc.ec.europa.eu/atlas-migration/country-list
    Knowledge Centre on Migration and Demography (KCMD) Data Portal
    335-Download Italian bird migration atlas

  • Community-generated data has had tremendous potential for a long time, specifically for monitoring global biodiversity change,” says study author and former Academy data scientist Giovanni Rapacciuolo, PhD, who is now Director of Applied Science Programs at NatureServe. “By synthesizing the best available knowledge into a framework for how to make community science data usable and readily available for conservationists and land managers, this paper serves as a key to unlock that potential.”

    Whereas traditional biodiversity monitoring methods, such as standardized surveys, are heavily structured—conducted in a particular area for a specific amount of time and focused on certain species—community science data is generally unstructured with anyone capable of uploading an observation of any species anywhere in the world at any time.

    By using their framework, however, the researchers were able to take community-generated data and retroactively apply structure to measure biodiversity change similarly to traditional methods. Instead of comparing biodiversity between two surveys with specific parameters, for example, you filter uploaded community science data for areas where a similar number of observers made a similar number of observations over a similar period of time.
    https://forum.inaturalist.org/t/biases-in-inat-data/23943/84
    https://www.calacademy.org/press/releases/data-from-community-science-is-underutilized-new-study-aims-to-change-that
    https://twitter.com/giorapac/status/1404827801841061888?s=20
    https://v2.sherpa.ac.uk/id/publication/3765
    https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/oik.08215
    Thought this recent paper might be of interest to this group: Deriving indicators of biodiversity change from unstructured community-contributed data 5. It’s pretty much about how to overcome the biases and “messiness” of iNat data to find patterns and see change through time. I apologize that it’s not open-access - Wiley’s OA fees are prohibitive, and since this was grant-funded work we couldn’t afford it. Our co-author did a nice tweet-summary 5 of it where you can see some of the figures describing the work. I’m also more than happy to send the pdf to anyone who’s interested in reading the whole thing!

    The overall picture provided by the atlas
    confirms the crucial role played by Italy as a crossroad
    for migrants. Hence the conservation value of the country
    and the importance of a detailed knowledge of the movements
    of birds originating from huge geographical areas. Also
    the flyways and wintering areas of bird populations breeding
    in Italy are described in detail.

    Being the first migration atlas from a southern European country, the book offers insight into species- but also population-specific flyways across the ecological barrier represented by the Mediterranean. From a perspective of issues like those tackled by the CMS Flyway Working Group, the Italian Migration Atlas offers scientific evidence to be used when planning conservation strategies for the many bird species involved in the Palaearctic-African bird migration system.[/quote]

    https://www.cms.int/en/news/italy-promotes-cms-italian-migration-atlas-now-freely-available-online

    https://www.isprambiente.gov.it/en/publications/luxury-publications/introduction-to-the-italian-bird-migration-atlas
    https://www.isprambiente.gov.it/files/atlante/1vol-1-32.pdf
    https://www.isprambiente.gov.it/files/atlante/vol2-558-625.pdf

    Andere atlassen

    1. https://www.birdatlas.bc.ca/downloadable-pdfs/
    2. https://www.researchgate.net/publication/262098036_THE_ATLAS_OF_BIRDS_DIVERSITY_BEHAVIOR_AND_CONSERVATION_by_Mike_Unwin
    3. https://birdcount.in/wp-content/uploads/2015/06/BirdAtlases-India-Kerala.pdf
    4. https://www.birdatlas.bc.ca/download/BC_Atlas_Chapters_en.pdf
    5. https://www.birdatlas.bc.ca/download/bcatlas_english_2.pdf
    6. https://www.birdatlas.bc.ca/download/bcatlas_english_4.pdf
    7. https://www.academia.edu/41285983/First_National_Atlas_of_the_Birds_of_Armenia
    8. https://www.rspb.org.uk/globalassets/downloads/get-involved/campaigning/climate-change/birds-on-the-move.pdf
    9. https://www.dec.ny.gov/docs/remediation_hudson_pdf/hrlpbirdmapts.pdf
    10. https://www.srs.fs.usda.gov/pubs/gtr/gtr_iitf_053.pdf
    11. https://www.pdfdrive.com/the-atlas-of-breeding-birds-in-britain-and-ireland-e188835179.html
      https://www.mba-aom.ca/jsp/map.jsp

    12. https://wgfd.wyo.gov/WGFD/media/content/PDF/Wildlife/Nongame/WILDLIFE_ANIMALATLAS.pdf
    13. https://publications.gc.ca/collections/collection_2018/eccc/CW69-20-2-2018-eng.pdf
    14. https://www.vogelwarte.ch/en/atlas/home-page/
    15. https://www.vogelwarte.ch/assets/files/atlas/info_amtsstellen/Swiss%20Atlas%202013-2016_E_low.pdf
    16. https://www.ebcc.info/the-atlas-of-wintering-and-migratory-birds-of-portugal-a-new-tool-for-ornithologists/
    17. The Atlas is published in Portuguese and is available only online at http://bit.ly/atlas_aves
    18. https://www.ebcc.info/useful-reading/
    19. https://www.ebcc.info/monitoring/
    20. https://britishbirds.co.uk/sites/default/files/BB_Dec21-BoCC5-IUCN2.pdf
    21. https://www.researchgate.net/publication/228665008_The_Catalan_Breeding_Bird_Atlas_CBBA_methodological_aspects_and_ecological_implications
    22. https://www.birdinginspain.com/free-birding-downloads.html
    23. https://archive.org/details/climaticatlasofe0000hunt

      A climatic atlas of european breeding birds : Huntley, Brian, 1952- : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive https://archive.org/details/climaticatlasofe0000hun

    24. The Whispers of Mary Anning and Other Women Geologist
      https://www.engieproject.eu/webinars/
      Geoscience Methodology Course for Teachers

    25. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/geb.13551
      Spatial risk mapping reveals impacts on migratory birds

      Migratory birds are declining globally because of how humans have modified the landscape over recent decades – according to new research from the University of East Anglia, the University of Porto and the University of Lisbon (both Portugal) and the Czech Society for Ornithology (Czech Republic). A new study, also based on PECBMS data, reveals that population declines have been most significant among species that migrate to areas with more human infrastructure – roads, buildings, power lines, wind turbines – and higher population densities and hunting levels. Habitat degradation and climate change have also played a part in driving long-term declines. Advances in satellite imagery allowed the team to map each of the 16 threats across Europe, Africa and Western Asia and create the first-ever large-scale map of hunting pressure across the region. The authors hope that pinpointing where birds are most exposed to the threats could help target conservation actions.

      Buchan, C., Franco, A. M. A., Catry, I., Gamero, A., Klvaňová, A., & Gilroy, J. J. 2022: Spatially explicit risk mapping reveals direct anthropogenic impacts on migratory birds. Global Ecology and Biogeography, 00, 1–19. https://doi.org/10.1111/geb.13551.
      https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/geb.13551


    26. New Wildlife Comeback Report will be launched on 27 September 2022

      A new report by Rewilding Europe with contributions from the Zoological Society of London, EBCC and BirdLife International will be launched in London on 27 September. The first report was published in 2013 and described changes in abundance and distribution of selected animal species. The second report documents the comeback of selected species of birds and mammals again. EBCC contributed with maps of breeding distribution and distribution change of 25 bird species based on EBBA2. The maps were adapted to the approach used in the report and will be part of the publication.
      https://www.rewildingeurope.com/wp-content/uploads/publications/wildlife-comeback-in-europe/html5/index.html?page=1&noflash

    27. In February, together with the scientists from the University of East Anglia in collaboration with the https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1470160X21011869?via%3Dihub PECBMS network, we published new research on species’ habitat association in Ecological Indicators. We explored the ‘relative habitat use’ (RHU) metric as a means of quantifying species’ habitat association and degree of specialization. We recommend the RHU metric as a useful tool in conservation management strategies to protect habitat specialists and their habitats and thus support national and international progress towards reaching biodiversity targets. https://pecbms.info/relative-habitat-use-metric-accurately-quantifies-species-habitat-association-and-degree-of-specialization/
    28. PECBMS website www.pecbms.info has been actualised regularly. In the given period, we published 11 news, updated the list of publications, PECBMS methods, and the information on the bird monitoring schemes in Europe and national indicators. We updated the page presenting the national coordinators of European bird monitoring schemes in the PECBMS and filled it with new portraits from Cyprus and Sweden.

      To address the wider public, we maintained the Facebook and Twitter profiles and updated the posts regularly every week – 18 news from 16 December 2022 until 8 September 2022.
      https://us16.campaign-archive.com/home/?u=38630e0b560f21593a0832b80&id=f0d152df0f
      In 13–14 June 2022, Alena Klvaňová was invited to a conference Protection of meadow birds – a hopeless case?, organised by Brandenburg Akademy „Schloss Criewen“, a German-Polish center for environmental education and meeting center. She was asked to give a talk on Common meadow bird species trends across Europe and a practical example of their protection – bird parks in Czechia.
      https://us16.campaign-archive.com/home/?u=38630e0b560f21593a0832b80&id=f0d152df0f
      PECBMS contributed to spring, summer, and a special issue of the EBCC Newsletter spread to 647 recipients. See an archive of the newsle

    29. The new EBBA2 website is launched!
      EBCC has launched a completely new EBBA2 website. Everybody can access it at ebba2.info to:

      see interactive distribution maps of all European breeding birds,
      https://ebba2.info/maps/
      find out more about the project and its outputs,

      make data requests.
      https://ebba2.info/maps/
      The web version of EBBA2 complements the book, where detailed species accounts and summary chapters can be found.

    30. Bird Atlas of Hungary published
      https://heyzine.com/flip-book/c39ac64d10.html#page/1
      In 2014, BirdLife Hungary (MME) started the program to ensure data gathering for the EBBA2. The aim also was to collect data for preparing the first Hungarian Bird Atlas. As a result, the Bird Atlas of https://www.mme.hu/birdatlas Hungary, which summarises all available knowledge about the distribution, population dynamics and conservation status of 420 bird species that occurred naturally in Hungary until 2019, was published at the end of September 2021. More than a thousand observers conducted the fieldwork during 2014–2018. In total, 15,808 surveys with complete lists were gained, covering 6,756 squares. More than 60 authors wrote the species chapters with 1,700 maps and graphs, giving the complete picture of the state of Hungary’s wild birds in a book spanning 800 pages, including an English summary. The full atlas is https://www.mme.hu/birdatlas accessible online.
      After nearly ten years of preparation the Bird Atlas of Hungary was published at the end of September 2021. The book summarizes all available knowledge about the population, distribution, population dynamics and conservation status of 420 bird species that occurred naturally in Hungary until the end of 2019.
      https://heyzine.com/flip-book/c39ac64d10.html#page/1
      30 million data records collected by hundreds of birdwatchers were processed by modern computer modelling, generating 1,700 maps and graphs. 64 authors wrote descriptions, giving the most complete picture of the situ

    31. The fifth UK Birds of Conservation Concern
      https://www.rspb.org.uk/globalassets/downloads/bocc5/bocc5-report.pdf
      The UK’s fifth Birds of Conservation Concern assessment was published by a consortium of UK conservation organisations on 1 December in the journal British Birds and can be read, open access, https://britishbirds.co.uk/content/status-our-bird-populations here, as well as a summary document here. The review uses a wide range of monitoring data, mostly from volunteer-based schemes such as the BTO/JNCC/RSPB Breeding Bird Survey and the Rare Breeding Birds Panel, to assess all of the UK’s

      https://britishbirds.co.uk/sites/default/files/BB_Dec21-BoCC5-IUCN2.pdf regularly-occurring bird species and place each on either the Red, Amber or Green list (in order of descending conservation concern). The length of the Red List has increased to 70 species, 29% of those assessed, with new additions including Common Swift Apus apus, House Martin Delichon urbicum, Greenfinch Chloris chloris, Leach’s Storm-petrel Hydrobates leucorhous and Bewick’s Swan Cygnus columbianus. There is some good news, though, with the https://www.rspb.org.uk/globalassets/downloads/bocc5/bocc5-report.pdf success of reintroduction projects meaning that White-tailed Eagle Haliaeetus albicilla has moved off the Red list to Amber. https://britishbirds.co.uk/content/status-our-bird-populations

    32. Not silent yet: the shifting sounds of spring
      https://pecbms.info/not-silent-yet-the-shifting-sounds-of-spring/ https://www.nature.com/articles/s41467-021-26488-1
      Natural sounds and bird songs play a key role in building and maintaining our connection with nature. But a new study published on 2 November in Nature Communications reveals that the sounds of spring are changing, with dawn choruses across North America and Europe becoming quieter and less varied. An international team of researchers (many of them representing the PECBMS network) led by the University of East Anglia developed a new technique, combining world-leading citizen science bird monitoring data with recordings of individual species in the wild, to reconstruct the soundscapes of more than 200,000 sites over the last 25 years. Annual bird count data from North American Breeding Bird Survey and PECBMS sites were combined with recordings for over 1000 species from Xeno Canto, an online database of bird calls and songs, to reconstruct historical soundscapes. As a result, the study found a widespread decline in the acoustic diversity and intensity of natural soundscapes, driven by changes in the composition of bird communities. https://www.nature.com/articles/s41467-021-26488-1
      https://pecbms.info/not-silent-yet-the-shifting-sounds-of-spring/

    33. We have lost around 600 million birds in the EU since 1980
      https://pecbms.info/new-report-reveals-huge-declines-in-europes-birds/
      A recent study published in Ecology and Evolution shows that one out of every six birds has been lost over nearly 40 years. The study was compiled using data from the European Bird Census Council’s PECBMS and mandatory reporting by the EU Members States to the European Commission under the EU Birds Directive. Scientists comprising a team from RSPB, BirdLife International and the Czech Society for Ornithology analysed data for 378 out of 445 bird species native to countries in the EU. A significant proportion of these losses result from massive decreases in the more common and abundant bird species. Among these, the largest drop in population is the house sparrow with 247 million fewer individuals. Very large declines in a small number of common species account for a large proportion of these losses, and the same is true of the increases. When comparing populations by habitat, the highest total losses were seen amongst farmland and grassland birds, which are believed to be caused due to changes in farming practices driven by the policy. https://pecbms.info/new-report-reveals-huge-declines-in-europes-birds/
      Paper citation: Burns F, Eaton MA, Burfield IJ, Klvaňová A, Šilarová E, Staneva A, Gregory RD. 2021. Abundance decline in the avifauna of the European Union reveals global similarities in biodiversity change. Ecology and Evolution https://doi.org/10.1002/ece3.8282

  • 由使用者 ahospers ahospers2022年09月21日 15:55 所貼文 | 0 評論 | 留下評論

    335-Download Italian bird migration atlas

    A profitable collaboration between ISPRA (former Administrative headquarters of INFS, Italian National Ringing Center) and the Ministry for the Environment, Land and Sea (Nature Protection Directorate) allowed to realize the Italian bird migration atlas. The work is the result of the collection of data in the period 1906-2003, with the analysis of more than 165,000 reports of ringed birds, referred to 316 species / taxa.
    https://migration-demography-tools.jrc.ec.europa.eu/atlas-migration/country-list
    Knowledge Centre on Migration and Demography (KCMD) Data Portal

    Volume I - Non passeriformi (indice - pdf 40 kb) Volume II - Passeriformi (indice pdf 40 kb)
    Volume I - 1-32 Volume II - 1-40
    Volume I - 33-112 Volume II -41-115
    Volume I - 113-189 Volume II - 116-189
    Volume I - 190-266 Volume II - 190-263
    Volume I - 267-343 Volume II - 264-336
    Volume I - 344-425 Volume II - 337-407
    Volume I - 426-504 Volume II - 408-487
    Volume I - 505-585

    Volume II - 488-557

    Volume I - 586-668 Volume II - 558-625
    Volume I - 669-743 Volume II - 626-630
    Volume I - 744-794
    Volume I - 795-800

    As a natural bridge across the Mediterranean, Italy is a key passage and wintering area for migrants travelling between the Palaearctic and Africa. The Italian Migration Atlas, now available online, offers the most complete and updated set of information on migratory routes involving Italy.

    The atlas features English versions of the introduction and materials/methods sections, as well as of captions to all graphics, figures and summaries of species accounts. The two volumes show results of analyses of ring recoveries between 1906-2003. Over 165,000 data refer to 213 species/taxa, many of which are of direct interest and concern also from a CMS perspective.

    The overall picture provided by the atlas
    confirms the crucial role played by Italy as a crossroad
    for migrants. Hence the conservation value of the country
    and the importance of a detailed knowledge of the movements
    of birds originating from huge geographical areas. Also
    the flyways and wintering areas of bird populations breeding
    in Italy are described in detail.

    Being the first migration atlas from a southern European country, the book offers insight into species- but also population-specific flyways across the ecological barrier represented by the Mediterranean. From a perspective of issues like those tackled by the CMS Flyway Working Group, the Italian Migration Atlas offers scientific evidence to be used when planning conservation strategies for the many bird species involved in the Palaearctic-African bird migration system.

    The Atlas can be downloaded from the website of the Institute for Environmental Protection and Research.

    A summary, introduction and instructions on how to access the contents of the 2 volumes are available in English



    The Government of Italy pledged €1 million in support of the development of an atlas on bird migration in the African-Eurasian region over the course of three years. The atlas responds to the needs of the Convention and its family, and is expected to be a stepping stone to the creation of a Global Animal Migration Atlas. To this end, the African-Eurasian Bird Migration Atlas will be based on bird movement data provided by the EURING (coordinating organization for European bird-ringing schemes), and will lay the foundation for the integration of further datasets.

    The understanding of species migrations would help identify certain drivers of population declines and mitigate them with conservation actions. Knowing species‘ critical sites and migration routes would also assist in avoiding future conflicts with large-scale land use changes and developments, such as extractions, energy infrastructures and deployment of renewable energy technologies.

    The donor agreement was signed today in Rome, Italy, at the premises of the Italian Ministry of the Environment, Land and Sea. This generous contribution will be officially celebrated during the Champion Night in the margins of the Twelfth Conference of the Parties to CMS, on 22 October in Manila, the Philippines, where the Government of Italy will be recognized as Champion Plus and will be presented with a certificate.

    https://knowledge4policy.ec.europa.eu/sites/default/files/AoM_EU_Learn_training_2021.09.15.pdf
    https://migration-demography-tools.jrc.ec.europa.eu/atlas-migration/



    Welcome to the Atlas of Migration of the European Commission's Knowledge Centre on Migration and Demography (KCMD). This Atlas is an interactive resource, which gathers data and indicators on migration and migration related topics.

    Data from official sources has been harmonised in a single database, which can be explored through country-specific dashboards. This interactive tool accompanies the printed Atlas of Migration, and provides continuously updated data.

    Explore the Atlas via the following pag
    https://migration-demography-tools.jrc.ec.europa.eu/atlas-migration/country-list
    Knowledge Centre on Migration and Demography (KCMD) Data Portal
    335-Download Italian bird migration atlas

    由使用者 ahospers ahospers2022年09月21日 16:02 所貼文 | 0 評論 | 留下評論

    2022年09月27日

    336-Landschap Erfgoed Utrecht Lezing De grutto, koning der weidevogels


  • De grutto wordt niet voor niets de koning der weidevogels genoemd. De vogel is uniek door zijn prachtige verschijning en opvallende levenswijze.

    In deze lezing van Astrid Kant op 22 februari 2022 komt de grutto in al zijn facetten aan bod; de trek, de broedgedrag, de kuikens en natuurlijk de bescherming. Astrid Kant is weidevogelbeschermster in hart en nieren.

    Al vele jaren fotografeert zij in het voorjaar vanuit een schuilhut het geheime leven van de weidevogels. Haar vele unieke foto’s vertellen het verhaal. Eind 2021 verscheen haar boek ‘Grutto’, dat ze samen schreef met Otto Plantema.


  • Alexanders ArcheoVlog #2 - Grafheuvels en raatakkers op de Utrechtse Heuvelrug
    In deze tweede aflevering van ‘Alexanders Archeovlog’ reizen we af naar de bossen van de Amerongse Berg bij Elst en gaan we op zoek naar het verborgen verleden achter de grafheuvels en raatakkers van de Utrechtse heuvelrug.

    archeologie #geschiedenis #grafheuvels #bronstijd #ijzertijd #prehistorie #vlog

    Wil je op de hoogte blijven van het lopende onderzoek van Erfgoed Gezocht? Of wil je graag dezelfde wandeling maken als Alexander? Dit kan je allemaal vinden via deze link: https://www.landschaperfgoedutrecht.n...

    Ontdek meer over de grafheuvels in de provincie Utrecht via UtrechtAltijd: https://www.utrechtaltijd.nl/verhalen...

    Wil je meer weten over de vroege ruitervolkeren aan het begin van bronstijd? Alles hierover kan je lezen in ‘Wee de overwonnenen. Germanen, Kelten en Romeinen in de Lage Landen’: https://www.omniboek.nl/nieuws/wee-de...

    Alexanders ArcheoVlog #2 - Grafheuvels en raatakkers op de Utrechtse Heuvelrug


  • Lezing 30 september 2021 Romeinse Limes
    Op donderdag 30 september gingen we 2000 jaar terug in de tijd. Tijdens de eerste Van Utrechtse bodem-lezing ging het over de Romeinen Limes in Utrecht.

    Manager erfgoed Anton Cruysheer vertelde over het project Erfgoed Gezocht, het Meldpunt Archeologie en verhalen over de Romeinen op UtrechtAltijd. Archeoloog Erik Graafstal (gemeente Utrecht) vertelde over UNESCO en de Limes in Utrecht en Stijn Heeren (VU) over vondstendatabase Portable Antquities of the Netherlands en het project Constructing the Limes.

    Lezing 30 september 2021 Romeinse Limes


  • Lezing Erfgoeddag 2021 Buro Dertig
    Tijdens de provinciale Erfgoeddag op 24 juni vertelde Malou te Wierik (Buro Dertig) over het aantrekken en vasthouden van bezoekers, het belang van social media en het bereiken van nieuwe doelgroepen. Zij heeft net als vele anderen haar eigen, directe omgeving sinds corona beter ontdekt.

    Lezing Erfgoeddag 2021 Buro Dertig


  • Lezing 8 december De Waarde van de bodem En meer
    Op woensdagavond 8 december vond de lezing 'De waarde van de bodem. En meer' plaats. Ecoloog en natuurfilosoof Matthijs Schouten nam de kijkers op filosofische wijze mee op de weg naar een duurzame toekomst.

    De lezing was onderdeel van de najaarscampagne #vanutrechtsebodem van Landschap Erfgoed Utrecht.

    Lezing 8 december De Waarde van de bodem En meer


  • Erfgoeddag 2021 Binnenkijken bij het depot van het Nationaal Militair Museum

    Speciaal voor de provinciale Erfgoeddag 2021 werden vier filmpjes gemaakt. Ze geven een inkijk in het werk van Utrechts erfgoed. Aan het woord zijn bewoners, vrijwilligers en conservatoren.

    Er zijn filmpjes van Kasteel Renswoude, Molen de Kraai, het Nationaal Militair Museum en de Oude Stadspoort en het stadhuis van Montfoort.

    Erfgoeddag 2021 Binnenkijken bij het depot van het Nationaal Militair Museum


  • Lezing Landschap Erfgoed Utrecht Duizenden voorwerpen uit de tijd van Napoleon
    Op 20 mei 2021 nam Jos Bazelmans, hoofd afdeling Archeologie bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, ons mee naar de tijd van Napoleon. Bazelmans vertelde over opgravingen van militaire kampen in de tijd van Napoleon rondom Oirschot en Austerlitz. Ook sneed hij in zijn verhaal het belang aan van het beheer en behoud van archeologische vondsten.

    Lezing Landschap Erfgoed Utrecht Duizenden voorwerpen uit de tijd van Napoleon


  • Op 12 mei 2021 werden bestuurders, vrijwilligers en leden van vrijwilligersgroepen en stichtingen bijgepraat over de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) waar zij vanaf 1 juli 2021 aan moeten voldoen. Peter Moerkens en Frank Koreman van het Instituut voor Verenigingen Branches en beroepen (IVBB) leggen uit waarom de wet er is, wat je moet doen en hoe je snel en makkelijk alles kunt regelen.

    Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR)

  • Lezing Landschap Erfgoed Utrecht De molen als erfgoedicoon
    Hoe draagt de molen bij aan hoe ons landschap eruitziet? Hoe is dit veranderd in de loop der jaren? Suzanne Brakenhoff, de jongste vrouwelijke molenaar van Nederland, nam ons op 15 april 2021 mee in deze lezing.
    Lezing Landschap Erfgoed Utrecht De molen als erfgoedicoon
  • ArcheoDag Online - 18 december 2020
    Tijdens de ArcheoDag Online werden ruim honderd kijkers bijgepraat over toffe projecten zoals Erfgoed Gezocht op de Utrechtse Heuvelrug, de ArcheoBrigade, het PAN-event, de nieuwe UtrechtAltijd website en de mooie verhalen van de Schervendokter.

    ArcheoDag Online - 18 december 2020


  • Oostbroeklezing: Wee de Overwonnenen door Alexander van de Bunt (LEU)

    Oostbroeklezing: Wee de Overwonnenen door Alexander van de Bunt (LEU)

  • 336-Landschap Erfgoed Utrecht Lezing De grutto, koning der weidevogels

  • Op 14 januari 2022 hield ik mijn oratie aan de Universiteit Leiden met de titel: In vrijheid, maar niet vrijblijvend - hoe gebiedsgericht en multidisciplinair de opgaven voor het landelijk gebied aan te pakken. De oratie is hier terug te kijken.


  • How lockdowns changed bird behaviour
    As people shifted their behaviour during lockdowns in the United Kingdom, so did birds. But far from the cheerful tales of dolphins in the Bosphorus, for example, not all common British bird species benefited from curtailed human movement.

    Small birds, such as Eurasian blue tits (Cyanistes caeruleus) and house sparrows (Passer domesticus), were spotted less frequently than in previous years, possibly because people at home disrupted their backyard habitats.
    Corvids and gulls seemed to be more plentiful, maybe because people littered more food refuse outdoors.
    City pigeons (Columba livia) seemed unaffected. “They don’t give a crap about what we do,” says behavioural ecologist and co-author Miyako Warrington.
    https://www.nature.com/articles/d41586-022-03060-5


  • 由使用者 ahospers ahospers2022年09月27日 19:08 所貼文 | 0 評論 | 留下評論

    2022年09月28日

    337-Observation Field for Flowers and Pollinators

    https://forum.inaturalist.org/t/observation-field-for-flowers-and-pollinators/35806/4
    https://www.globalbioticinteractions.org/
    https://forum.inaturalist.org/t/add-interactions-to-species-pages/433/2
    Some relevant threads on this from the Google Group:
    https://groups.google.com/forum/#!searchin/inaturalist/interactions|sort:date/inaturalist/mX-746U9vQg/NcSNVf-PAAAJ 20
    https://groups.google.com/forum/#!searchin/inaturalist/interactions|sort:date/inaturalist/kZMnOfT0hgc/1JAzwjUmAQAJ
    URL codes are great because they can be combined with other search features on the Observation page: I can see the total number of observations, number of species, I can search within a specific geographic area, or analyze my own observations.

    GloBI interaction data has the advantage of including alternate Observation Fields like “Interaction->Visited flower of:”, and I suppose with enough work I could use it. But there is a lot to be said for ease of use!

    So: is it just not possible to reverse Observation Field searches? It is possible to search all organisms with Observation Field = X, but not possible to return a list of all the organisms in the Observation Field for a given taxa?

    The Interactions tab is searching within iNatrualist (not GloBI), but if you don’t like the experimental Interactions tab or GloBI, you can export the details of a set of observations, along with particular observation fields, using the standard iNaturalist CSV export, or you can use the iNat API to do some variation of the same kind of thing.

    Another way to do this is through one of the Observation Fields that does the reverse, such as “Interaction: Flower visited by”. Here are all the observations with that field, where the flower visitor is the honeybee Apis mellifera:

    https://www.inaturalist.org/observations?verifiable=any&place_id=any&field:Interaction->Flower%20visited%20by=47219

    If you change the number 47219 in the above URL for that of another insect species, you will see the plants visited by that species. However, this field is less used than the field identifying the plant in observations of insects, so you won’t see all the information that iNaturalist really has to offer. For example, 4,612 observations of honeybees have the field “Interaction: visited flower of”, but only 224 observations of plants have the field “Interaction: flower visited by” with honeybee as the visitor [in fact, only 184, as 40 of these were observations of honeybees to which the field was erroneously added].

    The Observation Field “Nectar / Pollen delivering plant” is a great way to document the flower as well as the pollinator. I expect this dataset will be very useful to ecologists, so let’s spread the word!

    There are already more than 80,000 observations with both insect taxa and flower taxa labeled:
    https://www.inaturalist.org/observations?place_id=any&taxon_id=47158&field:Nectar%20%2F%20Pollen%20delivering%20plant 6

    And the best part? You can search for pollinators based on the plant they were observed on. Here are all observations with Cirsium vulgare as a nectar plant:
    https://www.inaturalist.org/observations?place_id=any&field:Nectar%20%2F%20Pollen%20delivering%20plant=52989 7

    https://forum.inaturalist.org/t/observation-field-for-flowers-and-pollinators/35806/4
    https://www.globalbioticinteractions.org/
    https://www.inaturalist.org/observations?verifiable=any&place_id=any&field:Interaction->Flower%20visited%20by=47219

  • Op 14 januari 2022 hield ik mijn oratie aan de Universiteit Leiden met de titel: In vrijheid, maar niet vrijblijvend - hoe gebiedsgericht en multidisciplinair de opgaven voor het landelijk gebied aan te pakken. De oratie is hier terug te kijken.


  • How lockdowns changed bird behaviour
    As people shifted their behaviour during lockdowns in the United Kingdom, so did birds. But far from the cheerful tales of dolphins in the Bosphorus, for example, not all common British bird species benefited from curtailed human movement.

    Small birds, such as Eurasian blue tits (Cyanistes caeruleus) and house sparrows (Passer domesticus), were spotted less frequently than in previous years, possibly because people at home disrupted their backyard habitats.
    Corvids and gulls seemed to be more plentiful, maybe because people littered more food refuse outdoors.
    City pigeons (Columba livia) seemed unaffected. “They don’t give a crap about what we do,” says behavioural ecologist and co-author Miyako Warrington.
    https://www.nature.com/articles/d41586-022-03060-5

  • https://www.topsectorenergie.nl/tki-urban-energy/kennisbank/

    Lees meer over duurzame warmte en koude (MMIP4)

    Kennisuitwisseling

    Kennisdossiers

    Relevante publicaties

    • 16 september 2022 Kostenonderzoek warmtepompen
      Belangrijk aspecten voor de warmtetransitie zijn de prijsopbouw en prijsontwikkeling van de eindgebruikerskosten van (hybride) warmtepompen voor consumenten. TKI Urban Energy en RVO hebben BDH gevraagd om verder onderzoek naar de kostprijs van warmtepompen te doen. Het doel van dit onderzoek was om te komen tot inzicht in de prijsopbouw, ontwikkeling en een relevant vergelijking met omliggende landen te maken. Het analyseren van de kosten werd gedaan op basis van gegevens die beschikbaar zijn in de ISDE-database. Dit gebeurde doormiddel van het analyseren van geanonimiseerde facturen voor (hybride) warmtepompen die door consument voor de ISDE-regeling ingediend zijn. Op basis van dit inzicht werden adviezen geformuleerd die bruikbaar zijn voor innovators, installateurs, warmtepompleveranciers, projectontwikkelaars en beleidsmakers. De eindresultaten van dit onderzoek werden tijdens een webinar op 12 september gepresenteerd.
    • 18 januari 2022 Inspiratiedocument met innovaties voor buurtwarmtenetten
      Uptempo! publiceert een overzicht van marktrijpe, toepasbare innovaties voor buurtwarmtenetten. Welke integrale buurtwarmtesystemen bestaan er? En welke collectieve warmtepompen kunnen onderdeel zijn van het buurtwarmtesysteem? Hoe kan je warmte opslaan? Hoe zorg je dat de woningen die aangesloten worden goed voorbereid zijn op aansluiting? In dit document staan innovaties beschreven die het antwoord op deze vragen geven.
    • 21 september 2021 Energievraag van ruimtekoeling in woningen (TNO 2021)

      TKI Urban Energy heeft samen Klimaatverbond een reeks rondetafels over de energievraag voor ruimtekoeling georganiseerd met deelnemers vanuit CBS, TNO, KNMI, RVO, PBL, BZK en EZK. Een van de hoofdconclusies van de rondetafels is dat het aspect koeling bij woningen in de huidige energiemodellen voor de gebouwde omgeving verbeterd moet worden. De rondetafels waren een aanleiding voor TNO om een onderzoek te starten naar de huidige en toekomstige vraag naar ruimtekoeling in woningen én het energiegebruik van koelinstallaties. Dit onderzoek "Energievraag van ruimtekoeling woningen" is in september afgerond en de TKI Urban Energy mocht, met toestemming van TNO, het eindrapport op haar website publiceren.

    • 27 september 2021 Infraroodverwarming in woningen: Onderzoek naar energiegebruik en comfortbeleving van residentiële verwarming met infrarood stralingspanelen

      Infraroodverwarming van woningen wordt gezien als een interessant alternatief voor de traditionele verwarming met een watergedragen systeem, gevoed door gasgestookte cv-ketels. Voordelen zijn lage installatiekosten, het comfort van stralingswarmte en flexibiliteit in gebruik. Zeker in de niche van kleine en/of goed geïsoleerde woningen wordt infraroodverwarming steeds vaker als alternatief overwogen. Het is daarnaast ook een voor de hand liggende oplossing om 'van het gas af’ te gaan. Daar staan ook nadelen tegenover, zoals de potentieel hogere energielasten en toenemende druk op elektriciteitsnet door een hogere piekbelasting. Daarbij is er nog niet veel bekend over het daadwerkelijk ervaren comfort. Op verzoek van TKI Urban Energy en RVO heeft W/E adviseurs onderzoek gedaan naar het energieverbruik en comfortbeleving van residentiële verwarming met infrarood stralingspanelen. Deze studie werd gepresenteerd tijdens een webinar op 27 september (om een opname van dit evenement terug te kijken klik op deze link).

    • Mei 2021 Natuurlijke koudemiddelen in warmtepompen

      Deze studie, opgesteld door Infinitus en ENTROPYCS in opdracht van TKI Urban Energy en RVO, gaat in op de specifieke kenmerken en toepassingsmogelijkheden van natuurlijke koudemiddelen voor warmtepompen. Specifieke kenmerken die onder andere in kaart worden gebracht zijn prijs, klimaat-effecten, veiligheid en energieprestaties. Prestatievergelijkingen tussen natuurlijke en synthetische koudemiddelen zijn uitgevoerd aan de hand van berekeningen met gespecialiseerde simulatieprogramma’s en getoetst aan informatie uit praktijkprojecten. In deze studie is ook een overzicht van de relevante wet- en regelgeving voor het uitfaseren van synthetische koudemiddelen en het implementeren van natuurlijke koudemiddelen opgenomen. Deze studie werd gepresenteerd tijden een webinar op 5 mei over Het toepassen van natuurlijke koudemiddelen in warmtepompen (om een opname van dit evenement terug te kijken klik op deze link).

    • 11 november 2020 Warmtenetten georganiseerd

      Warmtenetten Georganiseerd gaat in op de organisatorische kant van een warmtenet en de voor- en nadelen, knelpunten en kritische succesfactoren die daarbij horen, waaronder juridische en financiële aspecten. In deze publicatie vindt u een helder overzicht van de manier waarop warmtenetten tot stand gebracht kunnen worden. Deze publicatie is daarmee een vervolg op de publicatie Warmtenetten Ontrafeld en gaat over de afwegingen bij de manier van ontwikkelen, realiseren en exploiteren van een collectief warmtenet. Deze publicatie gaat niet in op de verschillende (technische) configuraties van warmtenetten. Deze brochure is opgesteld door DWA in opdracht van TKI Urban Energy en werd gepresenteerd op 11 november tijdens ons evenement Vijfde Generatie Warmtenetten (om een opname van dit evenement terug te kijken klik op deze link).

    • 9 november 2020 Whitepaper - Bedrijfshallen: nieuwe kansen voor verduurzaming

      Bij de energietransitie in de gebouwde omgeving krijgen bedrijfshallen meestal maar weinig aandacht. Misschien is dat logisch. In een bedrijfshal staat de functionaliteit immers voorop. Toch staan er in ons land meer dan 80.000 bedrijfshallen. Dagelijks werken er honderdduizenden mensen. Het energiegebruik is aanzienlijk en 3,5 procent van de binnenlandse CO2-emissie ontstaat hier. Er is aanleiding om opnieuw te kijken naar kansen voor duurzame kwaliteit. Nieman Raadgevende Ingenieurs heeft in opdracht van TKI Urban Energy een whitepaper opgesteld waar mogelijke energiemaatregelen voor bedrijfshallen worden geschetst. Door op zoek te gaan naar koppelkansen kan een verbouwing tegelijk aanleiding zijn om de functionaliteit, de energieprestatie, het werkklimaat en de uitstraling te verbeteren. Deze whitepaper werd gepresenteerd op 9 november tijdens ons evenement Dé Energierenovatie van een Bedrijfshal (om een verslag van dit evenement te lezen klik op deze link).

    • 20 mei 2020 Businesscase Kleinschalige warmteopslag

      Om de fluctuaties in vraag en aanbod van elektrische energie op te kunnen vangen, zijn aanpassingen noodzakelijk in het elektriciteitsnet. Deze maatregelen zijn niet overal financieel en praktisch haalbaar. Adviesbureau DWA onderzocht in opdracht van TKI Urban Energy de haalbaarheid en de businesscase van kleinschalige warmteopslag in woningen.

    • 26 mei 2020 Factsheets Koudetechnieken

      Woningen en gebouwen worden steeds beter geïsoleerd. Daarnaast verandert het klimaat en neemt het aantal (extreem) warme dagen in een jaar toe. Dit zorgt ervoor dat het koelen en koel houden van ruimtes steeds belangrijker wordt om oververhitting te voorkomen. W/E adviseurs heeft in opdracht van TKI Urban Energy factsheets opgesteld met de opties voor koeling.

    • 14 mei 2020 Warmtenetten ontrafeld

      Warmtenetten zijn een belangrijke schakel in het verduurzamen van de energievoorziening in de gebouwde omgeving. Een warmtenet vervoert warmte direct naar huishoudens in leidingen onder de grond en maakt zo een duurzaam en aardgasvrij energiesysteem mogelijk. In deze publicatie vindt u een helder overzicht met alles wat u moet weten over warmtenetten. Deze publicatie is in opdracht van TKI Urban Energy opgesteld door DWA.

    • 9 december 2019 Gezond gasloos voor professionals

      Bij het uitvoeren en het ontwikkelen van nieuw beleid wordt tegen het volgende probleem aangelopen: Gezonde binnenlucht kan de energietransitie maken of breken. In opdracht van RVO.nl voor de Topsector Energie op verzoek van TKI Urban Energy heeft TNO informatie verzameld over effectieve maatregelen om een goed binnenmilieu in luchtdichte en goed geïsoleerde aardgasloze woningen te verkrijgen.

    • 29 mei 2018 Ontwikkeling koudevraag van woningen

      W/E adviseurs heeft een rapport opgesteld waarin de behoefte naar koudelevering in de komende jaren is onderzocht. Door de verwachte toename van het aantal zomerse dagen, een hogere temperaturen in de zomer, vergrijzing en gewenning van comfort door airco's in auto's/gebouwen wordt er voorspeld dat de koudevraag in de gebouwde omgeving toeneemt.

    • Mei 2018 Analyse 'Weg van gas'

      In deze rapportage is er door CE Delft en IF Technology onderzoek gedaan naar de kansen voor nieuwe concepten voor LageTemperatuurAardwarmte en Mijnwater.

    • 30 april 2018 Verkenning tool aardgasvrije bestaande woningen

      Dit rapport is een verkennende studie naar het ontwikkelen van een tool voor het aardgasvrij maken van bestaande woningen. De tool richt zich op het inzichtelijk maken van de consequenties voor bewoners als aardgas als energiebron verdwijnt voor verwarming, warmtapwater en koken.

    • 13 september 2017 TNO Roadmap Warmtepompen

      In opdracht van TKI Urban Energy heeft TNO een roadmap opgesteld voor een verbeterd innovatiebeleid, samen met Nederlandse producenten, afnemers en gebruikers van warmtepompen.

    • 15 november 2017 Roadmap Compacte Conversie en Opslag

      Roadmap in het kader van het project de Tweede Warmterevolutie, die de verschillende innovatie- en technologiepaden beschrijft die nodig zijn om concepten voor warmte- en koude opslag en conversie voor de gebouwde omgeving succesvol te ontwikkelen en in de markt te zetten. Meer informatie en aanvullende onderleggers hierover staan gepubliceerd op ProjectCCO.org.

    • 29 september 2016 Collectieve warmte naar lage temperatuur

      Rapport over de overwegingen die komen kijken bij de transitie van hoge temperatuur naar lage temperatuur warmtenetten voor bestaande bouw, opgesteld door Ecofys & Greenvis i.o.v. RVO.nl voor de Topsector Energie, op verzoek van TKI Urban Energy. Een korte PowerPoint presentatie van het rapport is hier te vinden, verdere uitleg en kostenkengetallen staan in het rapport.


  • Platform Groen Erfgoed
    Historische tuinen
    https://channel.royalcast.com/cultureelerfgoed/#!/cultureelerfgoed/20221007_1
    In de jaren 80 van de vorige eeuw is een flink aantal historiserende tuinen en parken aangelegd. Zo’n tuin wekt de indruk een historische tuin te zijn, maar het is een nieuwe tuin in oude stijl.

    Ook deze tuinen en parken zijn alweer 40 jaar oud en behoren tot het groene erfgoed. Maar is dat wel zo? En zo ja, welke zijn het beschermen waard en vooral, waarom?

    Deze middag van het Platform Groen erfgoed start de discussie over dit mogelijk toekomstige groene erfgoed en onderzoekt de achterliggende ontwerpgedachten, motieven en valkuilen.
    https://www.cultureelerfgoed.nl/actueel/agenda/2022/10/07/platform-groen-erfgoed-historiserende-tuinen


  • 由使用者 ahospers ahospers2022年09月28日 17:07 所貼文 | 0 評論 | 留下評論

    2022年09月29日

    338. https://www.livestream-service.nl/landschaperfgoedutrecht/

    https://www.livestream-service.nl/landschaperfgoedutrecht/ Donderdagavond 29 september starten we een gloednieuwe serie lezingen over het landschap en erfgoed in de provincie Utrecht. Elke laatste donderdag van de maand neemt een medewerker van Landschap Erfgoed Utrecht je mee op ontdekkingstocht door een onderwerp dat haar of hem aan het hart gaat.
    https://www.youtube.com/channel/UCasklNYl1MLqkYdyEZF3wCw/videos
    September: Ecoloog Leon Pors over de geologie van de provincie Utrecht
    Van huis uit is Leon geoloog en die kennis komt hem goed van pas bij zijn werk als ecoloog voor Landschap Erfgoed Utrecht. Een lezing over de impact van gletsjers, dekplaten, kwelwater en de invloed van menselijk ingrijpen in het Utrechtse landschap.
    https://www.youtube.com/channel/UCasklNYl1MLqkYdyEZF3wCw/videos
    d. Utrecht werd even een tussenstation waar hij opgeleid werd tot exploratiegeoloog. Een carrière in de aardolie werd al tijdens zijn studie van tafel geveegd als optie, omdat zijn passie voor de natuurlijke omgeving het won van de rauwe zakelijkheid. Migratie naar Curaçao volgde waar hij 35 jaar werkte in natuurbescherming, -beheer, -educatie, en ecologisch onderzoek. De laatste 10 jaar van die 35 was hij directeur van de Curaçao Footprint Foundation, een stichting voor educatieve programma’s en een eigen natuurmuseum.
    https://www.youtube.com/channel/UCasklNYl1MLqkYdyEZF3wCw/videos
    Tot de Covid-pandemie roet in het eten gooide. Hij besloot vervolgens om samen met zijn vrouw Michelle en dochter het eiland te verruilen voor Nederland. Via een bijzonder zijspoor in de IT sloot Leon zich in april aan bij Landschap Erfgoed Utrecht waar hij zijn passie en verhalen weer ten volste kan inzetten! Als geoloog heeft hij vaardigheden om 'het verhaal van de aarde' te kunnen lezen. Tijdens de lezing gaat hij op ontdekkingstocht door de nauwelijks te bevatten geologische geschiedenis van ons deel van de wereld. Om uit te komen op het Utrecht van nu, waar vele verhalen nog gewoon aan het oppervlak te lezen zijn!

  • Op 14 januari 2022 hield ik mijn oratie aan de Universiteit Leiden met de titel: In vrijheid, maar niet vrijblijvend - hoe gebiedsgericht en multidisciplinair de opgaven voor het landelijk gebied aan te pakken. De oratie is hier terug te kijken.


  • How lockdowns changed bird behaviour
    As people shifted their behaviour during lockdowns in the United Kingdom, so did birds. But far from the cheerful tales of dolphins in the Bosphorus, for example, not all common British bird species benefited from curtailed human movement.

    Small birds, such as Eurasian blue tits (Cyanistes caeruleus) and house sparrows (Passer domesticus), were spotted less frequently than in previous years, possibly because people at home disrupted their backyard habitats.
    Corvids and gulls seemed to be more plentiful, maybe because people littered more food refuse outdoors.
    City pigeons (Columba livia) seemed unaffected. “They don’t give a crap about what we do,” says behavioural ecologist and co-author Miyako Warrington.
    https://www.nature.com/articles/d41586-022-03060-5


  • Reference: Proceedings of the Royal Society B paper
    Astronomers rethink early Webb findings
    Many astronomers started analysing data from the James Webb Space Telescope right after the first batch was released, on 14 July, and quickly posted their results on preprint servers — but are now having to rework them. The telescope’s detectors had not been calibrated thoroughly when the first data were made available, and that fact slipped past some astronomers in their excitement. So far, the revisions don’t seem to substantially change many of the exciting early results, such as the discovery of a number of candidates for the most distant galaxy ever spotted. But the ongoing calibration process is forcing astronomers to reckon with the limitations of early data from Webb. “For those including myself who had written a paper within the first two weeks, it was a bit of — ‘Oh no, is everything that we’ve done wrong, does it all need to go in the bin?’” says astronomer Nathan Adams.

  • Tijdens de studiedag LOWAN-vo op 10 april 2017 verzorgde Binyam Andebrhan een workshop over jonge Eritrese vluchtelingen. In deze workshop kwam aan aan de orde:
    • De vluchtredenen en de reisroutes
    • De cultuur, religie, onderwijs(systeem/niveau) en opvoeding
    • De communicatie met en begeleiding van Eritrese jonge vluchtelingen
    • De percepties van Eritrese jonge vluchtelingen op diverse thema ́s zoals hulp, regels en procedures, geestelijke gezondheidszorghulp en hoe je ermee kunt omgaan

  • Tijdens de studiedag LOWAN-vo op 10 april 2017 verzorgde Binyam Andebrhan een workshop over jonge Eritrese vluchtelingen. In deze workshop kwam aan aan de orde:
    • De vluchtredenen en de reisroutes
    • De cultuur, religie, onderwijs(systeem/niveau) en opvoeding
    • De communicatie met en begeleiding van Eritrese jonge vluchtelingen
    • De percepties van Eritrese jonge vluchtelingen op diverse thema ́s zoals hulp, regels en procedures, geestelijke gezondheidszorghulp en hoe je ermee kunt omgaan
  • Wandelroute maken in Google MyMaps
    Ga in je browser naar mymaps.google.com en klik op ‘Nieuwe kaart maken’. Links bovenin het menu kun je de route een naam en beschrijving geven door op ‘Naamloze kaart’ te klikken. Je kunt verschillende lagen maken, bijvoorbeeld voor een makkelijke en een moeilijke route of juist een korte en een lange route.

    Google Maps toont in beboste gebieden niet alle wandelpaden in de standaard basiskaart. Daarom is het handig om de juiste kaart erbij te pakken. Druk op ‘Basiskaart’ en kies voor ‘Satelliet’. Navigeer nu naar de plek waar je jouw wandeling wilt starten. Je kunt de naam van de straat of locatie ook invoeren in de zoekbalk bovenin.

    Om je route vast te leggen in Google Maps, hoef je alleen maar verschillende punten te plaatsen op de kaart. Dit doe je door rechts naast het hand-icoon op ‘Markering toevoegen’ te klikken. Je kunt ieder punt een naam geven, er een opmerking bij schrijven en zelfs een afbeelding toevoegen. Ook kun je de kleur van het pictogram aanpassen en het symbool ervan wijzigen.

    Aan elkaar vastknopen
    Als je klaar bent met het plaatsen van de punten, kun je ze aan elkaar vastknopen om er een route van te maken. Dit doe je door op het icoon met de drie verbindingsbolletjes te klikken. Kies hier voor ‘Looproute toevoegen’ en traceer de paden langs de punten die je zojuist hebt neergezet. Je kunt in plaats daarvan ook ‘Lijn of vorm toevoegen’ gebruiken.

    Heb je de route uitgestippeld? Je kaart wordt automatisch opgeslagen. Je kunt de route dus direct terugvinden in Google MyMaps. Delen met vrienden of familieleden kan via de deelknop in het linkermenu. Schakel ‘Iedereen met deze link kan de kaart bekijken’ in en kopieer de link die eronder staat.


  • http://www.meestv.nl/
    zijn vroegste jeugdherinneringen loopt Tijs Tinbergen in zijn korte broek met blote benen door het Veluwse dennenbos in Hulshorst. Zijn vader, de bioloog Luuk Tinbergen, doet onderzoek naar koolmezen en Tijs groeit samen met zijn broers op in de ongerepte natuur. Hij is 8 jaar oud als zijn vader op 39 jarige leeftijd overlijdt.

    https://www.vpro.nl/speel~POMS_S_VPRO_16247341~npo-doc-tijs-tinbergen-en-jan-musch~.html
    https://www.vpro.nl/speel~WO_VPRO_522301~spreeuwenwerk~.html
    In MeesTV van NCRV 2doc blijkt dat de liefde die vader Luuk koesterde voor de koolmees, is geërfd door zijn zoon. In zijn huis op 3 hoog aan de drukke Rooseveltlaan in Amsterdam, hangt Tijs nestkasten op met ingebouwde cameraatjes. Op een monitor in de slaapkamer bespiedt hij de mezenfamilie, samen met zijn vrouw Tineke en poes Sientje. De liefde voor de mees is besmettelijk, al gauw moeten familie en vrienden eraan geloven. Tijs’ oude moeder volgt de bewegingen van de koolmees in de nestkast achterin haar garage via een monitor in de voorkamer, de bevriende beeldhouwer Theo Mulder slaapt met de koolmees op een enorme tv naast zijn bed.
    U kunt MEESTV bekijken via uitzendinggemist.nl. Op NPOdoc24 is een interview terug te zien met Jan Musch en Tijs Tinbergen. Verder is Tijs Tinbergen te beluisteren op Radio 1.
    https://www.vpro.nl/speel~POMS_S_VPRO_16247341~npo-doc-tijs-tinbergen-en-jan-musch~.html
    https://www.vpro.nl/speel~WO_VPRO_522301~spreeuwenwerk~.html
    MeesTV portretteert met vrolijke zelfspot het vogelvirus in de familie Tinbergen dat zijn oorsprong vindt in het magische dennenbos waar het allemaal begon.
    https://www.nporadio1.nl/uitzendingen/nooit-meer-slapen/f73472aa-e8f8-4087-beca-e42263fd2a63/2019-07-23-nooit-meer-slapen-tijs-tinbergen-en-thomas-oliemans
    U kunt MEESTV bekijken via uitzendinggemist.nl. Op NPOdoc24 is een interview terug te zien met Jan Musch en Tijs Tinbergen. Verder is Tijs Tinbergen te beluisteren op Radio 1.
    https://www.nporadio1.nl/programmas/nooit-meer-slapen/fragmenten?date=23-07-2019
    Filmmakers Jan Musch en Tijs Tinbergen maakten eerder bekroonde natuurdocumentaires, zoals het Rotvos, over de ‘onvermijdelijke absurditeiten van het natuurbeheer in Nederland’ (Gouden Kalf juryrapport).
    https:/https://www.vpro.nl/speel~POMS_S_VPRO_16247341~npo-doc-tijs-tinbergen-en-jan-musch~.html/www.nporadio1.nl/item/192404-Tijs%20Tinbergen%20-%20filmmaker.html

    MeesTV is tot stand gekomen met steun van het Mediafonds.


  • https://www.vpro.nl/speel~WO_VPRO_522301~spreeuwenwerk~.html
    Documentaire over het voedselgedrag van spreeuwen. Een team onderzoekers van de RU Groningen wordt gevolgd tijdens het bestuderen van het voedselgedrag van spreeuwen op Schiermonnikoog. Het team staat onder leiding van bioloog en ecoloog Joost Tinbergen, de broer van Tijs Tinbergen.

  • Webinar Waterkwaliteit: Ecologische ontwikkeling van het IJsselmeergebied
    https://www.waternetwerk.nl/knw-activiteiten/405-wok-2021
    Webinar Waterkwaliteit: Ecologische ontwikkeling van het IJsselmeergebied

    Webinars Waterkwaliteit op de kaart 2021
    15-19 nov 2021 | 15:30-17:00 uur | elke middag een webinar


  • PROGRAMMA en TERUGBLIK
    ma 15 nov | Halen we de KRW doelen?
    Ondanks omvangrijke maatregelpakketten en state-of-the-art doelen wijzen verschillende analyses er op dat we in Nederland de KRW-doelen in een deel van onze wateren in 2027 niet halen. Wat is er aan de hand? Is ons watersysteem zo van slag dat het nog decennia duurt voordat dit zich in voldoende mate heeft hersteld? Of zijn we gewoon veel te kritisch en mogen we niet klagen over de huidige waterkwaliteit? Hoe ligt dit eigenlijk in andere Europese landen? Kunnen we in Nederland wat leren van de wijze waarop zij met het doelbereik 2027 omgaan? Twee experts geven hun visie op de toekomst van de Nederlandse waterkwaliteit en zetten de Nederlandse aanpak in Europees perspectief. Aansluitend gaan wij met hen in debat. - zie Terugblik met presentaties en video opname

  • di 16 nov | RWZI lozingen in relatie tot KRW-opgaven
    https://www.waternetwerk.nl/wat-we-doen/terugblik-verslagen/426-wok-krw-doelen
    https://www.waternetwerk.nl/wat-we-doen/terugblik-verslagen/432-wok-krw-en-rwzi-lozingen
    Veel rioolwaterzuiveringen zullen de komende decennia worden verbeterd. Waterschappen beogen hiermee ook medicijnresten en andere opkomende stoffen te verwijderen. De eerste zuivering die full-scale microverontreinigingen gaat zuiveren wordt dit najaar in gebruik genomen en ook andere RWZI’s zullen de komende decennia worden verbeterd. Vragen die spelen zijn in hoeverre met de beoogde verbetering voldaan kan worden aan de KRW-opgaven in het waterlichaam waarop wordt geloosd en/of benedenstrooms wordt afgewenteld? Hoe bepaal je de effectiviteit met chemische en biologische methoden? Wat wordt ‘geleerd en geïmplementeerd’? In dit webinar zullen de successen maar ook de uitdagingen worden gepresenteerd en bediscussieerd. - zie Terugblik met verslag, presentaties en video opname
    https://www.waternetwerk.nl/wat-we-doen/terugblik-verslagen/426-wok-krw-doelen
    https://www.waternetwerk.nl/wat-we-doen/terugblik-verslagen/432-wok-krw-en-rwzi-lozingen

  • wo 17 nov | Tools voor regio-specifieke landbouwmaatregelen
    https://www.waternetwerk.nl/knw-activiteiten/405-wok-2021
    De diffuse nutriënten uit- en afspoeling van landbouwpercelen naar water vormt nog steeds voor veel waterlichamen een belemmering om de KRW-doelen te halen. Lokale omstandigheden bepalen de noodzaak voor reductie en het effect van maatregelen. De laatste jaren zijn tools ontwikkeld die lokaal (op een bedrijf / perceel) inzicht geven welke maatregelen effectief zijn. Een die in de picture staat is de tool 'Maatregelen op de Kaart', maar er zijn er (veel) meer. Dit webinar biedt een overzicht en bediscussieert mogelijkheden om tools te bundelen, uniformeren, integreren, en verdere ontwikkeling (beter) te stroomlijnen en organiseren. - zie Terugblik met verslag, presentaties en video opname.
    https://www.waternetwerk.nl/wat-we-doen/terugblik-verslagen/427-wok-tools-landbouwmaatregelen

  • do 18 nov | Ecologische ontwikkeling van het IJsselmeergebied
    https://www.waternetwerk.nl/knw-activiteiten/405-wok-2021
    De Marker Wadden halen regelmatig het nieuws, de eilanden en hun omgeving worden goed bezocht door vogels en vissen, en nieuwe eilanden worden op dit moment aangelegd. Maar wat gebeurt er allemaal nog meer in het IJsselmeergebied? Welke ontwikkelingen vinden plaats, welke ideeën en plannen zingen rond en welke doelen zouden we moeten nastreven? In dit webinar komt een aantal onderzoekers aan het woord die betrokken zijn bij de activiteiten in het IJsselmeergebied. - zie Terugblik met presentaties en video opname.
    https://www.waternetwerk.nl/wat-we-doen/terugblik-verslagen/435-wok-ecologie-ijsselmeergebied

  • vr 19 nov | Verantwoord waterplezier en -vertier?
    https://www.waternetwerk.nl/knw-activiteiten/405-wok-2021
    Bij mooi weer zoeken mensen graag het water op en kunnen velen de verleiding niet weerstaan om te gaan pootje baden of zwemmen. Er is veel vraag naar plekken waar dat kan, zoals strandjes of waterspeeltuinen, en de aanleg daarvan trekt weer meer mensen aan. Daarnaast zijn 'city swims' en 'mud runs' heel populair. De activiteiten op of rond het water blijven niet altijd beperkt tot aangewezen zwemwateren waar de kwaliteit regelmatig wordt gecontroleerd. We gaan kijken wat er bekend is over de risico’s van dergelijke activiteiten. Dat roept natuurlijk de vraag op wat er aan te doen valt, enerzijds om risico’s voor de gebruikers in beeld te brengen en anderzijds welke maatregelen mogelijk zijn om risico’s te verminderen. En hoe stimuleer je dat gebruikers voor zichzelf een goede afweging maken? - zie Terugblik met verslag, presentaties en video opname.
    https://www.waternetwerk.nl/wat-we-doen/terugblik-verslagen/437-wok-verantwoord-waterplezier
  • Tegenlicht Meet Up #223: Het geheim van ASML
    https://www.youtube.com/watch?v=CptxCsBE5mY

    Tegenlicht Meet Up #223: Het geheim van ASML


  • https://www.gids.tv/video/490120/vpro-tegenlicht-gemist-bekijk-hier-de-hele-uitzending

  • Op 30 juni van 11.00 tot 12.00 organiseert EnTranCe de eerste live stream Barn Talk over Waterstof ‘Hoe bouwen we de Hydrogen Valley?’. Het is een live gesprek met een aantal spelers, die ieder vanuit hun eigen rol, bouwen aan de noordelijke Hydrogen Valley.
    https://www.en-tran-ce.org/kijk-nu-terug-barn-talk-waterstof-hoe-bouwen-we-de-hydrogen-valley/
    In Delfzijl ontstaat een rol voor waterstof. Wat betekent dat voor het spel en de spelers in dat speelveld?
    De aanlanding van grootschalige groene elektriciteit in Delfzijl triggert de industrie om waterstof te produceren, als molecuul voor de industrie en als energiedrager. Wat betekent deze gamechange voor Groningen Seaports, het chemiepark, de noordelijke economie en ons human capital? Wat betekent dat voor de ontwikkeling van jonge professionals en de arbeidsmarkt. Welk belang dient deze ontwikkeling voor Nederland en Europa? Hoe kan Noord-Nederland daarin een leidende rol gaan spelen en daarmee haar eigen economie versterken? Hoe draagt dit bij aan de ontwikkeling van de Hydrogen Valley en wat betekent dat voor Nederland?

    De ‘uitzending’ duurt ca. 40-45 minuten en is om 11.00 uur live te volgen via onderstaande button. Als digitale deelnemer heb je de mogelijkheid om via de chat vragen te stellen en opmerkingen te plaatsen. Deze zullen live beantwoord worden. Achteraf heb je de mogelijkheid om de uitzending via YouTube en Vimeo terug te kijken.
    https://www.en-tran-ce.org/kijk-nu-terug-barn-talk-waterstof-hoe-bouwen-we-de-hydrogen-valley/
    Het debat wordt gevoerd in het Nederlands.
    Eén van de belangrijkste conclusies van het debat was dat de eerste stappen gezet zijn nu de rijksoverheid met een visie is gekomen en de vele ambities van het bedrijfsleven. Nu is het zaak om onze voorlopersrol snel verder invulling te geven. Hier ligt een belangrijke verantwoordelijkheid bij het innovatief MKB, maar ook bij de kennisinstellingen. EnTranCe draagt hieraan bij met consortiumprojecten zoals Hydrogreenn Hoogeveen en de Groene Waterstof Booster.

    De kijkers thuis konden tijdens het debat vragen stellen wat interessante gesprekken opleverde. Zo raakte een van de kijkers dusdanig enthousiast door de oproep van de heren ‘om te beginnen’, dat die graag wou weten of en waar je kunt solliciteren.

    Daarnaast werd nog maar eens benadrukt dat de energietransitie niet alleen een technisch vraagstuk is, maar veel breder is dan dat. Als je kijkt naar waterstof dan ontbreekt er bijvoorbeeld nog veel wetgeving over de gebouwde omgeving en moeten verdienmodellen nog verder uitgewerkt worden. Ook sociaal-culturele aspecten spelen een belangrijke rol.
    19.321 weergaven 22 okt. 2019 The European Union has identified the northern Netherlands as Hydrogen Valley. In the northern Netherlands you'll find everything for a green based hydrogen economy; sustainable energy sources, generation, storage, transport as well as applications in the industry and applications in mobility and our day to day environment. In the Hydrogen Valley we gather our best ideas and put them to work in an actual region. We put theory into practice!
    Watch the video!


  • Platform Groen Erfgoed
    Historische tuinen
    https://channel.royalcast.com/cultureelerfgoed/#!/cultureelerfgoed/20221007_1
    In de jaren 80 van de vorige eeuw is een flink aantal historiserende tuinen en parken aangelegd. Zo’n tuin wekt de indruk een historische tuin te zijn, maar het is een nieuwe tuin in oude stijl.

    Ook deze tuinen en parken zijn alweer 40 jaar oud en behoren tot het groene erfgoed. Maar is dat wel zo? En zo ja, welke zijn het beschermen waard en vooral, waarom?

    Deze middag van het Platform Groen erfgoed start de discussie over dit mogelijk toekomstige groene erfgoed en onderzoekt de achterliggende ontwerpgedachten, motieven en valkuilen.
    https://www.cultureelerfgoed.nl/actueel/agenda/2022/10/07/platform-groen-erfgoed-historiserende-tuinen


  • 由使用者 ahospers ahospers2022年09月29日 17:41 所貼文 | 0 評論 | 留下評論