期刊歸檔用於 2024年6月

2024年06月02日

Only Planet Climate Guide for the 21st Century

In Tim van Hattum's book the 'Only Planet Climate Guide for the 21st Century' I take you in 7 routes on a journey to a hopeful future. The solutions for climate mitigation and adaptation are already available and nature-based solutions are promising climate solutions additional to a rapid shift away from burning fossil fuels. With colleagues I developed a nature-based vision for The Netherlands in 2120. It inspired many professionals, policy makers and citizens to start acting today and cocreate the future we want together!

Let’s explore the potential of nature to improve the quality of life together!

https://www.wur.nl/nl/personen/tim-van-hattum-1.htm
Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben een toekomstbeeld voor Nederland geschetst: een land waar biodiversiteit bloeit, de natuur vrij spel heeft en water de ruimte heeft om te stromen. Deze natuurlijke aanpak kan worden toegepast op elk land of elke regio. Stel je voor hoe de wereld eruit kan zien als we deze vanaf vandaag vormgeven vanuit een nature-based perspectief.

Bezoek www.wur.nl/Nederland2120 om te lezen over onze wereldwijde nature-based solutions voor klimaat en biodiversiteit.
https://magazines.wur.nl/climate-solutions-en/welcome/
Zo groen kan Nederland (en de wereld) eruit zien in 2120


 • https://historiek.net/de-schoonheid-van-het-groningse-wierdenlandschap-ontleed/152696/
  In het tweede deel van het boek trekt Westerink door dit lege landschap van voormalige kwelders, maren en wierden. Na lezing weet je niet zo goed of het glas nu half vol of leeg is. Moeten we vooral blij zijn met de onverstoorde schoonheid van bijvoorbeeld Middag-Humsterland in het Westerkwartier? Of vooral betreuren dat de industrialisatie ten oosten van Delfzijl in de jaren zestig en zeventig letterlijk het einde betekende van gave wierdedorpjes als Heveskes, Weitwerd en Oterdum? En wat doen de talloze windmolens en energiecentrales met de horizon in het Eemshavengebied?

 • https://terpenonderzoek.nl/wp-content/uploads/2023/10/Nieuwsbrief-26-maart-2022-.pdf
  http://landschapsgeschiedenis.nl/deelgebieden/6-Lauwersland.html
  https://ubbega.nl/landschap/wierden/
  Er gaat niets boven Groningen | Reitdiep, Ivo Vrancken Beeldmaker, 5 februari 2012.
  https://rosendalprodukties.nl/category/kunstvloed/
 • CIRCL College Tour #39: Tim van Hattum over groene klimaatoplossingen
  Deze CIRCL College Tour is opgenomen in Sustainalab Amsterdam! Met in deze aflevering Tim van Hattum (Wageningen University & Research). Henk Hofstede (Sectorbank Retail ABN AMRO) gaat in gesprek met Tim over de uitdagingen van klimaatverandering en biodiversiteitsverlies.

  Maar hij gaat vooral dieper in op de oplossingen. Tim schetst zeven routes voor een hoopvolle toekomst en laat zien waarom Nederland de koploper in groene klimaatoplossingen kan worden.

 • VNG Jaarcongres 2023, 13 juni: Tim van Hattum
  maatverandering is in brede zin elke verandering in weer of klimaat over een lange periode in de geschiedenis van de Aarde.
 • Purpose Winter School 2023 #4: Tim van Hattum
  In deze video vertelt Tim van Hattum, programmaleider Klimaat bij Wageningen University & Research over het belang van het schetsen van een positief toekomstperspectief om iedereen mee te krijgen in het bestrijden van klimaatverandering.

  In februari 2023, tijdens de Week van de Circulaire Economie, vond de Purpose Winter School plaats. Hier vertelden vier experts hoe zij omgaan met de uitdagingen die zij tegenkomen en hoe zij te midden van complexiteit positieve impact weten te maken.

  De Purpose School wordt georganiseerd in samenwerking met THRIVE Institute.

  https://circl.nl/update/kathedraalden...

 • De opwarming van de aarde beperken tot 1,5 graad is nog mogelijk, de oplossingen om klimaatverandering tegen te gaan zijn beschikbaar, en de natuur zal daar een essentiële rol in moeten spelen. Dat is de boodschap van 'Only Planet, klimaatgids voor de 21e eeuw' (https://bit.ly/3tuKekZ), het boek van Tim van Hattum van Wageningen University and Research (WUR). Over de oplossingen vertelt hij in het Radio1-programma 'Vroege Vogels' op 13 november 2022.

  De beschikbare oplossingen bundelde Van Hattum in zeven thema's of zogenoemde 'routes'. Denk aan het creëren van een circulaire economie, het duurzaam beheren van water en het vergroenen van steden. Elke route geeft de oplossingen weer en laat aan de hand van inspirerende voorbeelden zien dat we deze routes al zijn ingeslagen. Volgens Van Hattum is het alleen maar nodig een extra tandje bij te zetten.

  Terugkerend thema is het weer in balans komen met de natuur. Het beschermen van natuur en tegengaan van klimaatverandering gaan hand in hand, aldus de klimaatwetenschapper. Bekend voorbeeld is het planten van bossen, waarbij veel koolstof opgeslagen wordt. Daarnaast levert natuur ons andere diensten als het zuiveren van lucht en water, het bestuiven van planten en het tegengaan van erosie. De rol van technische oplossingen is groot volgens Van Hattum, maar op zichzelf niet voldoende.

  Een opvallende route is het verleggen van onze focus van welvaart naar welzijn. Hierbij zouden onze gezondheid, geluk en welzijn belangrijke pijlers moeten worden binnen economische ontwikkeling. ,,Meer tijd, minder spullen, meer zingeving en een sterkere relatie met de natuur dragen bij aan ons welzijn en dat van onze planeet", schrijft hij in zijn boek.
  https://www.youtube.com/playlist?list=PLQ-TN_M4TSxPl11DZW_vNcZ_ZAT331jvq
  Van Hattum is positief gestemd over de toekomst; het tij is nog te keren. Nederland kan daarbij het ultieme gidsland zijn. We hebben als laaggelegen land direct te maken met zeespiegelstijging én bij ons is de kennis en het geld aanwezig. Zaak is nu dat we snel actie ondernemen. ,,We moeten alles op alles zetten op de opwarming te beperken tot 1,5 graad, maar als dat niet lukt moeten we alles doen om elke tiende graad te beperken. Elke graad telt!", aldus Van Hattum.

 • Ruimte! Ruimte! Ruimte! boekpresentatie: Only Planet, Klimaatgids voor de 21ste eeuw
  https://www.youtube.com/playlist?list=PLQ-TN_M4TSxPl11DZW_vNcZ_ZAT331jvq
  Een boekpresentatie met nagesprek: Hoe gaan we met zeven natuurlijke routes naar een hoopvolle toekomst voor onze planeet? Met Tim van Hattum.

  De gevolgen van klimaatverandering worden steeds duidelijker. Droogte, overstromingen, bosbranden; we staan aan de vooravond van enorme uitdagingen. Hoewel de zorg groot is, zijn de meeste oplossingen om klimaatverandering aan te pakken al beschikbaar. In het nieuwe boek Only Planet, Klimaatgids voor de 21ste eeuw neemt Tim van Hattum ons in zeven routes mee naar een wereld waarin de balans met de natuur hersteld is. Met inspirerende voorbeelden die laten zien dat de transitie al in gang gezet is. In dit programma presenteert Tim van Hattum zijn boek en zoomen we met verschillende experts in op deze routes naar een hoopvolle toekomst. Wat moet er de komende jaren gebeuren om onze wereld weer in balans te brengen?

  Klik hier voor meer informatie over het programma: https://dezwijger.nl/programma/only-p...


 • Vandaag was de afsluiting van fase 1 van het Hoogwaterbeschermingsprogramma innovatieproject hashtag#FutureDikes. Op het symposium werden aan een betrokken publiek de resultaten getoond. Zijn soortenrijkdom rivierdijken net zo veilig als de reguliere vaak soortenarme grasdijken langs de rivier? Dat zijn ze! Dat zet de deur open naar de ontwikkeling en aanleg van vele kilometers sterke biodiversiteit dijken die niet alleen veilig en robuust zijn, maar ook de ecologie van het landschap ondersteunen. Een enorme opgave maar een nog grotere kans! Met fase 2 van FutureDikes hopen we vanuit de wetenschap dijkbeheerders en waterschapsbestuurders te ondersteunen in hun ambitie door toegepast onderzoek naar biodiverse, bloemrijke dijken.

  Op www.ru.nl/futuredikes lees je de populaire samenvatting van de resultaten van FutureDikes. Dit aantrekkelijke boekje werd vandaag door oud-deltacommissaris Peter Glas in ontvangst genomen. En ben je benieuwd naar welke plantensoorten op jouw dijk staan, kijk op https://lnkd.in/epHXMsJa. NOS publiceerde er een mooi artikel over op https://nos.nl/l/2523118 of kijk het nos achtuurjournaal van 4/6/2024. • KNNV Afdeling Branding Hollandsche Delta 90jaar
  https://hollandsedelta.knnv.nl/wp-content/uploads/sites/52/2021/04/IdB2020-2lowres.pdf
  1. Zenderonderzoek met vogels - Jan van der Winden
   Jan van der Winden verteld over zijn werk als vogelonderzoeker en het gebruik van verschillende zendermethodes.

   Zenderonderzoek met vogels - Jan van der Winden

  2. Cultuurhistorische landschapsecologie - Harm Smeenge

   Cultuurhistorische landschapsecologie - Harm Smeenge

  3. ing Walvispoep door Frank Zanderink

   ing Walvispoep door Frank Zanderink

  4. Essentaksterfte door Chris Hartman

   Essentaksterfte door Chris Hartman

  5. Lezing bodemecologie door Gerard Korthals bij sv LaarX 23-3-21

   Lezing bodemecologie door Gerard Korthals bij sv LaarX 23-3-21

  6. KNNV Afdeling Branding Hollandsche Delta 90jaar
   https://hollandsedelta.knnv.nl/wp-content/uploads/sites/52/2021/04/IdB2020-2lowres.pdf

  7. Nationaal Park Drentsche Aa geeft 2x per jaar het magazine "Doorstroom" uit. Met de nieuwsbrief informeren we bewoners over projecten en plannen binnen Nationaal Park. Niet bewoners kunnen zich via het secretariaat aanmelden voor een abonnement. Een digitale versie is op deze pagina te downloaden.
   https://www.drentscheaa.nl/actueel/doorstroom-magazine/

  8. De Nationaal Park Drentsche Aa 'Op Stap krant' is verkrijgbaar bij Drentsche Aa ondernemers.
   Deze informatiekrant staat boordevol informatie over activiteiten, natuur en wetenswaardigheden in het Drentsche Aa gebied. Haal de krant met gebiedskaart en activiteitenoverzicht bij een van de gebiedsondernemers of Drentsche Aa gastheren.
   De 'Op Stap' krant is ook digitaal beschikbaar. https://www.drentscheaa.nl/divers/'-stap'-krant/

  9. Doorstroom 42 (pdf, 4.6 MB)
  10. Doorstroom 41 (pdf, 3.2 MB)
  11. Doorstroom 40
  12. Doorstroom 39 (pdf, 12 MB)
  13. Doorstroom 38 (pdf, 26 MB)
  14. Doorstroom 37 (pdf, 27 MB)
  15. Doorstroom 36 (pdf, 2.1 MB)
  16. Doorstroom 35 (pdf, 2 MB)
  17. Doorstroom 34 (pdf, 1.4 MB)
  18. Doorstroom 33 (pdf, 1.7 MB)
  19. Doorstroom 32 (pdf, 1.5 MB)
  20. Doorstroom 31 (pdf, 1.3 MB)
  21. Doorstroom 30 (pdf, 1.8 MB)
  22. Doorstroom 29 (pdf, 1.6 MB)
  23. Doorstroom 28 (pdf, 1.5 MB)
  24. Doorstroom 27 (pdf, 1.5 MB)
  25. Doorstroom 26 (pdf, 1.3 MB)
  26. Doorstroom 25 (pdf, 1.6 MB)
  27. Doorstroom 24 (pdf, 1.3 MB)
  28. Doorstroom 23 (pdf, 2.1 MB)
  29. Doorstroom 22 (pdf, 1.4 MB)
  30. Doorstroom 21 (pdf, 2.1 MB)
  31. Doorstroom 20 (pdf, 3.3 MB)
  32. Doorstroom 19 (pdf, 3 MB)
  33. Doorstroom 18 (pdf, 2.1 MB)
  34. Doorstroom 17 (pdf, 1.6 MB)
  35. Doorstroom 16 (pdf, 1.8 MB)
  36. Doorstroom 15 (pdf, 2.3 MB)
  37. Doorstroom 14 (pdf, 3.1 MB)
  38. Doorstroom 13 (pdf, 1.8 MB)
  39. Doorstroom 12 (pdf, 2 MB)
  40. Doorstroom 11 (pdf, 3.2 MB)
  41. Doorstroom 10 (pdf, 2.7 MB)
  42. Doorstroom 9 (pdf, 7.7 MB)
  43. Doorstroom 8 (pdf, 1.3 MB)
  44. Doorstroom 7 (pdf, 2.8 MB)
  45. Doorstroom 6 (pdf, 1.3 MB)
  46. Doorstroom 5 (pdf, 934 kB)
  47. Doorstroom 4 (pdf, 765 kB)
  48. Doorstroom 3 (pdf, 675 kB)
  49. Doorstroom 2 (pdf, 434 kB)
  50. Doorstroom 1 (pdf, 799 kB)

   UITSTROOMBAK

   https://gemeenteraad.groningen.nl/Documenten/7i-20150101-Watersysteemplan-Drentsche-Aa-2008.pdf

   Magazin Natuurlijk Zuidlaren IVN


   Twee keer per jaar brengt de afdeling Zuidlaren het eigen tijdschrift Natuurlijk Zuidlaren uit.

   Voorpagina

   Natuurlijk Zuidlaren – voorjaar 2024

   Natuurlijk Zuidlaren – najaar 2023

   Natuurlijk Zuidlaren – voorjaar 2023

   Natuurlijk Zuidlaren – najaar 2022

   Natuurlijk Zuidlaren – voorjaar 2022

   Natuurlijk Zuidlaren – najaar 2021

   Natuurlijk Zuidlaren – voorjaar 2021

   Natuurlijk Zuidlaren – najaar 2020

   Natuurlijk Zuidlaren – voorjaar 2020

   Natuurlijk Zuidlaren – najaar 2019

 • 由使用者 ahospers ahospers2024年06月02日 10:10 所貼文 | 0 評論 | 留下評論

  2024年06月04日

  Luc's Tuinsafari: in november vind je mini-schorpioenen in je eigen tuin | RTV Utrecht

  1. Luc's tuinsafari: 'spinnen, slakken en vlinders: er zit meer leven op je dakterras dat je denkt!'
  2. De Werven van Utrecht: Zo werden de Utrechtse werven gebouwd (deel 2) | RTV Utrecht
  3. TIBBER UPDATE - 10 maanden later - Stroom gemiddeld 30% goedkoper! (afl 292)
   Komt op mij hoog over, zelf gebruikte ik juist stroom op het moment dat het ook duur was, nl 's avonds...

   In juli 2023 begon ik aan een dynamisch energiecontract bij Tibber, om te ervaren hoe het is, hoe het werkt en of het écht goedkoper is voor de Nederlander. Na tien maanden kan ik in ieder geval concluderen dat het in de meeste gevallen tussen de 20-35% goedkoper is. Dit en meer in deze Tibber update!

   Als je zonnepanelen net zoveel opwekken als je op jaarbasis verbruikt, dan is het verschil met een vast contract te verwaarlozen. Echter, als je consumptie hoger ligt tov van je opbrengst, of je hebt helemaal geen zonnepanelen, dan is het echt een stuk goedkoper. De mensen die hier het meeste baat bij hebben, zijn mensen met een elektrische auto, die kunnen voor spotprijzen hun auto laden, wat autorijden nóg goedkoper maakt.

   Bij Tibber betaal je geen voorschot bedrag en reken je af per maand naar verbruik. Dat kan betekenen dat je geld retour krijgt of betaalt. Afhankelijk dus van opbrengst en verbruik. Uiteindelijk moet je dit op jaarbasis berekenen hoe je uitkomt.

   En nee, je krijgt geen energiestress van "wanneer moet ik energie gebruiken?". Bij Tibber betaal je ook geen boete voor terugleveren van stroom.

   • in de berekening ook meegenomen dat je bij de vaste leveranciers een terugleververgoeding moet betalen en geen jaarkorting krijgt als je in het bezit ben van zonnepanelen?
    -an wordt het verschil nóg groter! Dit moet je idd goed controleren bij het afsluiten van een energiecontract!
    -vaste leverancier is ook verplicht om een modelcontract aan te bieden. Daar mogen geen terugleverkosten in zitten.
    In de praktijk betaal je met zo'n contract vaak iets hogere vaste kosten, meestal zo'n 6 euro per maand. Erg fijn als je zonnepanelen hebt en volelektrisch koo

  4. https://natuurwetenschappen-diligentia.nl/lezingen/
  5. Vandaag was de afsluiting van fase 1 van het Hoogwaterbeschermingsprogramma innovatieproject hashtag#FutureDikes. Op het symposium werden aan een betrokken publiek de resultaten getoond. Zijn soortenrijkdom rivierdijken net zo veilig als de reguliere vaak soortenarme grasdijken langs de rivier? Dat zijn ze! Dat zet de deur open naar de ontwikkeling en aanleg van vele kilometers sterke biodiversiteit dijken die niet alleen veilig en robuust zijn, maar ook de ecologie van het landschap ondersteunen. Een enorme opgave maar een nog grotere kans! Met fase 2 van FutureDikes hopen we vanuit de wetenschap dijkbeheerders en waterschapsbestuurders te ondersteunen in hun ambitie door toegepast onderzoek naar biodiverse, bloemrijke dijken.

   Op www.ru.nl/futuredikes lees je de populaire samenvatting van de resultaten van FutureDikes. Dit aantrekkelijke boekje werd vandaag door oud-deltacommissaris Peter Glas in ontvangst genomen. En ben je benieuwd naar welke plantensoorten op jouw dijk staan, kijk op https://lnkd.in/epHXMsJa. NOS publiceerde er een mooi artikel over op https://nos.nl/l/2523118 of kijk het nos achtuurjournaal van 4/6/2024.

  6. KNNV Afdeling Branding Hollandsche Delta 90jaar
   https://hollandsedelta.knnv.nl/wp-content/uploads/sites/52/2021/04/IdB2020-2lowres.pdf

  7. Doorstroom 42 (pdf, 4.6 MB)
  8. Doorstroom 41 (pdf, 3.2 MB)
  9. Doorstroom 40
  10. Doorstroom 39 (pdf, 12 MB)
  11. Doorstroom 38 (pdf, 26 MB)
  12. Doorstroom 37 (pdf, 27 MB)
  13. Doorstroom 36 (pdf, 2.1 MB)
  14. Doorstroom 35 (pdf, 2 MB)
  15. Doorstroom 34 (pdf, 1.4 MB)
  16. Doorstroom 33 (pdf, 1.7 MB)
  17. Doorstroom 32 (pdf, 1.5 MB)
  18. Doorstroom 31 (pdf, 1.3 MB)
  19. Doorstroom 30 (pdf, 1.8 MB)
  20. Doorstroom 29 (pdf, 1.6 MB)
  21. Doorstroom 28 (pdf, 1.5 MB)
  22. Doorstroom 27 (pdf, 1.5 MB)
  23. Doorstroom 26 (pdf, 1.3 MB)
  24. Doorstroom 25 (pdf, 1.6 MB)
  25. Doorstroom 24 (pdf, 1.3 MB)
  26. Doorstroom 23 (pdf, 2.1 MB)
  27. Doorstroom 22 (pdf, 1.4 MB)
  28. Doorstroom 21 (pdf, 2.1 MB)
  29. Doorstroom 20 (pdf, 3.3 MB)
  30. Doorstroom 19 (pdf, 3 MB)
  31. Doorstroom 18 (pdf, 2.1 MB)
  32. Doorstroom 17 (pdf, 1.6 MB)
  33. Doorstroom 16 (pdf, 1.8 MB)
  34. Doorstroom 15 (pdf, 2.3 MB)
  35. Doorstroom 14 (pdf, 3.1 MB)
  36. Doorstroom 13 (pdf, 1.8 MB)
  37. Doorstroom 12 (pdf, 2 MB)
  38. Doorstroom 11 (pdf, 3.2 MB)
  39. Doorstroom 10 (pdf, 2.7 MB)
  40. Doorstroom 9 (pdf, 7.7 MB)
  41. Doorstroom 8 (pdf, 1.3 MB)
  42. Doorstroom 7 (pdf, 2.8 MB)
  43. Doorstroom 6 (pdf, 1.3 MB)
  44. Doorstroom 5 (pdf, 934 kB)
  45. Doorstroom 4 (pdf, 765 kB)
  46. Doorstroom 3 (pdf, 675 kB)
  47. Doorstroom 2 (pdf, 434 kB)
  48. Doorstroom 1 (pdf, 799 kB)

   UITSTROOMBAK

   https://gemeenteraad.groningen.nl/Documenten/7i-20150101-Watersysteemplan-Drentsche-Aa-2008.pdf

  由使用者 ahospers ahospers2024年06月04日 21:16 所貼文 | 0 評論 | 留下評論

  2024年06月11日

  Zenderonderzoek met vogels - Jan van der Winden

  1. Zenderonderzoek met vogels - Jan van der Winden
   Jan van der Winden verteld over zijn werk als vogelonderzoeker en het gebruik van verschillende zendermethodes.

   Zenderonderzoek met vogels - Jan van der Winden

  2. Cultuurhistorische landschapsecologie - Harm Smeenge

   Cultuurhistorische landschapsecologie - Harm Smeenge

  3. ing Walvispoep door Frank Zanderink

   ing Walvispoep door Frank Zanderink

  4. Essentaksterfte door Chris Hartman

   Essentaksterfte door Chris Hartman

  5. Lezing bodemecologie door Gerard Korthals bij sv LaarX 23-3-21

   Lezing bodemecologie door Gerard Korthals bij sv LaarX 23-3-21

  6. KNNV Afdeling Branding Hollandsche Delta 90jaar
   https://hollandsedelta.knnv.nl/wp-content/uploads/sites/52/2021/04/IdB2020-2lowres.pdf

  7. Nationaal Park Drentsche Aa geeft 2x per jaar het magazine "Doorstroom" uit. Met de nieuwsbrief informeren we bewoners over projecten en plannen binnen Nationaal Park. Niet bewoners kunnen zich via het secretariaat aanmelden voor een abonnement. Een digitale versie is op deze pagina te downloaden.
   https://www.drentscheaa.nl/actueel/doorstroom-magazine/

  8. De Nationaal Park Drentsche Aa 'Op Stap krant' is verkrijgbaar bij Drentsche Aa ondernemers.
   Deze informatiekrant staat boordevol informatie over activiteiten, natuur en wetenswaardigheden in het Drentsche Aa gebied. Haal de krant met gebiedskaart en activiteitenoverzicht bij een van de gebiedsondernemers of Drentsche Aa gastheren.
   De 'Op Stap' krant is ook digitaal beschikbaar. https://www.drentscheaa.nl/divers/'-stap'-krant/

  9. Doorstroom 42 (pdf, 4.6 MB)
  10. Doorstroom 41 (pdf, 3.2 MB)
  11. Doorstroom 40
  12. Doorstroom 39 (pdf, 12 MB)
  13. Doorstroom 38 (pdf, 26 MB)
  14. Doorstroom 37 (pdf, 27 MB)
  15. Doorstroom 36 (pdf, 2.1 MB)
  16. Doorstroom 35 (pdf, 2 MB)
  17. Doorstroom 34 (pdf, 1.4 MB)
  18. Doorstroom 33 (pdf, 1.7 MB)
  19. Doorstroom 32 (pdf, 1.5 MB)
  20. Doorstroom 31 (pdf, 1.3 MB)
  21. Doorstroom 30 (pdf, 1.8 MB)
  22. Doorstroom 29 (pdf, 1.6 MB)
  23. Doorstroom 28 (pdf, 1.5 MB)
  24. Doorstroom 27 (pdf, 1.5 MB)
  25. Doorstroom 26 (pdf, 1.3 MB)
  26. Doorstroom 25 (pdf, 1.6 MB)
  27. Doorstroom 24 (pdf, 1.3 MB)
  28. Doorstroom 23 (pdf, 2.1 MB)
  29. Doorstroom 22 (pdf, 1.4 MB)
  30. Doorstroom 21 (pdf, 2.1 MB)
  31. Doorstroom 20 (pdf, 3.3 MB)
  32. Doorstroom 19 (pdf, 3 MB)
  33. Doorstroom 18 (pdf, 2.1 MB)
  34. Doorstroom 17 (pdf, 1.6 MB)
  35. Doorstroom 16 (pdf, 1.8 MB)
  36. Doorstroom 15 (pdf, 2.3 MB)
  37. Doorstroom 14 (pdf, 3.1 MB)
  38. Doorstroom 13 (pdf, 1.8 MB)
  39. Doorstroom 12 (pdf, 2 MB)
  40. Doorstroom 11 (pdf, 3.2 MB)
  41. Doorstroom 10 (pdf, 2.7 MB)
  42. Doorstroom 9 (pdf, 7.7 MB)
  43. Doorstroom 8 (pdf, 1.3 MB)
  44. Doorstroom 7 (pdf, 2.8 MB)
  45. Doorstroom 6 (pdf, 1.3 MB)
  46. Doorstroom 5 (pdf, 934 kB)
  47. Doorstroom 4 (pdf, 765 kB)
  48. Doorstroom 3 (pdf, 675 kB)
  49. Doorstroom 2 (pdf, 434 kB)
  50. Doorstroom 1 (pdf, 799 kB)

   UITSTROOMBAK

   https://gemeenteraad.groningen.nl/Documenten/7i-20150101-Watersysteemplan-Drentsche-Aa-2008.pdf

   Magazin Natuurlijk Zuidlaren IVN


   Twee keer per jaar brengt de afdeling Zuidlaren het eigen tijdschrift Natuurlijk Zuidlaren uit.

   Voorpagina

   Natuurlijk Zuidlaren – voorjaar 2024

   Natuurlijk Zuidlaren – najaar 2023

   Natuurlijk Zuidlaren – voorjaar 2023

   Natuurlijk Zuidlaren – najaar 2022

   Natuurlijk Zuidlaren – voorjaar 2022

   Natuurlijk Zuidlaren – najaar 2021

   Natuurlijk Zuidlaren – voorjaar 2021

   Natuurlijk Zuidlaren – najaar 2020

   Natuurlijk Zuidlaren – voorjaar 2020

   Natuurlijk Zuidlaren – najaar 2019

  51. https://www.sjamadriaan.nl/p/eigen-onderzoek-eerst-voorpublicatie
   In dit boek doet wetenschapsjournalist Adriaan ter Braack (op social media bekend als Sjamadriaan) eigen onderzoek naar al deze vragen. Aan de hand van vele herkenbare voorbeelden stelt hij de verspreiding van desinformatie in Nederland en daarbuiten aan de kaak.

   Adriaan ter Braack is wetenschapsjournalist. Na zijn studie Wiskunde en Natuurkunde heeft hij voor verscheidene media geschreven, zoals Quest, VICE en NOS. Het liefst schrijft hij over wetenschap met een kwinkslag en laat hij mensen de wereld op een nieuwe manier zien. Onder het pseudoniem Sjamadriaan weerlegt hij online gezondheidsmythes, analyseert hij pseudowetenschap en stelt hij de verspreiding van desinformatie door influencers, BN'ers en mediamerken aan de kaak. Eerder schreef hij Het universum is een klootzak.
   Zonnebrandcrème zou kankerverwekkend zijn, van vaccinaties zou je juist ziek worden. Fluoride is giftig en medicijnen staan voor symptoombestrijding, niet voor aanpak van de ‘kern’ van het probleem. En hoewel dit soort beweringen, die altijd gepaard gaan met krakkemikkige, gekersenplukte onderzoekjes, fout geïnterpreteerde koppen van nieuwsartikelen en vergezochte anekdotes van een anonieme inzender, over verschillende onderwerpen gaan, zijn ze in de kern hetzelfde. Nooit is er immers enig daadwerkelijk bewijs en altijd wordt de ene na de andere regel voor enig kritisch denken als vanzelfsprekend terzijde geschoven in de strijd tegen deze boosdoeners. Maar belangrijker nog: als je alle irrelevante of zelfs onjuiste statistieken, verdraaiingen en emotioneel beladen bullshitbabbel er even van afschilt, blijft er meestal een en dezelfde foute aanname over. Namelijk het idee dat iets wat natuurlijk is, automatisch ook goed is. Een ‘beroep op de natuur’, zogezegd.

  52. https://www.ivn.nl/afdeling/groningen-haren/nieuws/groeningen/
  53. https://www.ivn.nl/afdeling/groningen-haren/nieuws/groeningen/
  由使用者 ahospers ahospers2024年06月11日 08:36 所貼文 | 0 評論 | 留下評論

  2024年06月14日

  Life numbers

  you can manually add things to your life list that you haven't observed. For example, I once saw a Tayra so I added it to my list but I don't have a corresponding obs. I can see that listing by filtering by 'observed=no' (1 taxa) https://www.inaturalist.org/lists/9413-loaries-Life-List?q=&taxon=&observed=f&rank=leaves&taxonomic_status=all
  but by filtering by 'observed=yes' this listing isn't counted (5,697 taxa)
  https://www.inaturalist.org/lists/9413-loaries-Life-List?q=&taxon=&observed=t&rank=leaves&taxonomic_status=all
  but by filtering by 'observed=yes' this listing isn't counted and matches 'Your Observations' (5,697 taxa) https://www.inaturalist.org/observations?place_id=any&user_id=loarie&verifiable=any&view=species
  and by choosing 'observed=any' it is counted (5,697 of 5,698 taxa observed)
  https://www.inaturalist.org/lists/9413-loaries-Life-List?q=&taxon=&observed=any&rank=leaves&taxonomic_status=all

  At least thats how its supposed to work when everything is synced up. But unfortunately, list functionality has a way of getting out of sync with observations so chances are unless you follow the steps to re-sync your list as I've done here, your listings are going to be a bit out of sync with what you've actually observed

  For the count that's comparable across the site, we had wanted verifiable 'leaves count' (all taxa minus ancestors while rolling up infraspecies) to be that count. But as I mentioned in the post, we haven't found a way to calculate the leaves count on leaderboard so at the moment they're showing verifiable 'species count' (all specie

  not currently if you use the rank filters you can show only genera (e.g. https://www.inaturalist.org/observations?hrank=genus&lrank=genus&place_id=any&view=species) but it will only count observations sitting on those genus nodes - i.e. it won't 'roll up' as your describing. I agree that would be super cool and useful tho

  xplore tool, but we're having a hard time figuring out how to do anything to complicated and also have it be performative, work across all observations globally, and continue to work as the number of observations continues to scale


 • https://www.sjamadriaan.nl/p/eigen-onderzoek-eerst-voorpublicatie
  In dit boek doet wetenschapsjournalist Adriaan ter Braack (op social media bekend als Sjamadriaan) eigen onderzoek naar al deze vragen. Aan de hand van vele herkenbare voorbeelden stelt hij de verspreiding van desinformatie in Nederland en daarbuiten aan de kaak.

  Adriaan ter Braack is wetenschapsjournalist. Na zijn studie Wiskunde en Natuurkunde heeft hij voor verscheidene media geschreven, zoals Quest, VICE en NOS. Het liefst schrijft hij over wetenschap met een kwinkslag en laat hij mensen de wereld op een nieuwe manier zien. Onder het pseudoniem Sjamadriaan weerlegt hij online gezondheidsmythes, analyseert hij pseudowetenschap en stelt hij de verspreiding van desinformatie door influencers, BN'ers en mediamerken aan de kaak. Eerder schreef hij Het universum is een klootzak.
  Zonnebrandcrème zou kankerverwekkend zijn, van vaccinaties zou je juist ziek worden. Fluoride is giftig en medicijnen staan voor symptoombestrijding, niet voor aanpak van de ‘kern’ van het probleem. En hoewel dit soort beweringen, die altijd gepaard gaan met krakkemikkige, gekersenplukte onderzoekjes, fout geïnterpreteerde koppen van nieuwsartikelen en vergezochte anekdotes van een anonieme inzender, over verschillende onderwerpen gaan, zijn ze in de kern hetzelfde. Nooit is er immers enig daadwerkelijk bewijs en altijd wordt de ene na de andere regel voor enig kritisch denken als vanzelfsprekend terzijde geschoven in de strijd tegen deze boosdoeners. Maar belangrijker nog: als je alle irrelevante of zelfs onjuiste statistieken, verdraaiingen en emotioneel beladen bullshitbabbel er even van afschilt, blijft er meestal een en dezelfde foute aanname over. Namelijk het idee dat iets wat natuurlijk is, automatisch ook goed is. Een ‘beroep op de natuur’, zogezegd.


 • https://www.ivn.nl/afdeling/groningen-haren/nieuws/groeningen/

 • https://www.ivn.nl/afdeling/groningen-haren/nieuws/groeningen/

 • Listagem dos fungos, flora e fauna terrestres dos arquipélagos da Madeira e Selvagens
  A list of the terrestrial fungi, flora and fauna of Madeira and Selvagens archipelagos

  https://islandlab.uac.pt/fotos/projectos/1441393368.pdf
 • 由使用者 ahospers ahospers2024年06月14日 12:23 所貼文 | 0 評論 | 留下評論

  2024年06月27日

  Historizon.nl/event/online-lezing-over-de-hettieten

  Wie waren de Hettieten?

  Uit de schaduw van de Egyptologie is er in de afgelopen eeuw veel bekend geworden over dit volk uit de oudheid. Joost Golverdingen heeft daar in de afgelopen jaren veel onderzoek naar gedaan en vertelt daarover in een online lezing bij Historizon. Deze lezing is gratis bij te wonen op donderdag 27 juni om 19:30 uur. Door u onderaan deze pagina in te schrijven ontvangt u een link waarmee u digitaal live mee kunt doen of de lezing op een later moment kan terugkijken.
  https://historizon.nl/webinars/
  Nadat men in 1822 het Egyptische hiërogliefenschrift had ontcijferd ging er voor wetenschappers een wereld open. Ineens konden we de namen lezen van farao’s en buitenlandse volken waar zij contact mee hadden. Met een van deze volken, de Hatti, werd bij de Syrische stad Kadesh een heftige strijd
  geleverd, jaren later gevolgd door een vredesverdrag. Deze Hatti werden gelijkgesteld met de Hettieten uit de Bijbel, een volk dat in Palestina woonde, maar men kon niet verklaren waarom de strijd tussen Egypte en Hatti dan helemaal in Syrië geleverd moest worden.
  https://historizon.nl/webinars/
  In de 19e eeuw werden er in Syrië en Anatolië verschillende monumenten gevonden die allemaal gedecoreerd waren met dezelfde vreemde tekens en sommige wetenschappers zagen dit als bewijs dat er in dit gebied een grote, onbekende cultuur geweest moest zijn die zij identificeerde met de Hatti uit de Egyptische bronnen. De discussie werd beëindigd toen in 1905 in Bogazköy, een van de vindplaatsen in Anatolië, een groot archief met spijkerschrifttabletten werd gevonden waaruit bleek dat deze plek ooit Hattusa was, de hoofdstad was van het rijk Hatti.
  https://historizon.nl/webinars/
  Deelnemen aan deze lezing:
  Lezingen terugkijken
  Een beperkt aantal lezingen zijn beschikbaar om terug te kijken. Deze vindt u hieronder. Voor elke lezing moet u zich apart registreren. Dan ontvangt u een e-mail met informatie.

  Naast dagtochten en reizen organiseert Historizon ook online lezingen over allerlei verschillende onderwerpen. De lezingen duren ca. 1 tot 1,5 uur. U kunt live deelnemen en vragen stellen via een chatvenster of de lezing later terugkijken. Na aanmelding ontvangt u een aantal dagen voordat de lezing zal plaatsvinden via de e-mail een link. Met uw computer of tablet kunt u dan deelnemen. Het werkt heel eenvoudig. Meer informatie over deze webinars vindt u op deze pagina: Hoe werken de webinars?

  In dit filmpje van ongeveer 6 minuten ziet u een vijftal fragmenten uit webinars die we eerder organiseerden. Huub Pragt over Sakkara, Klaas Driebergen over Marten Toonder, David Hakkenberg over Berlijn, Bernier Cornielje en Marieke Wittenhorst over Mata Hari en Lammert de Hoop over Dokkum.


 • Dit is trouwens wel een heel handig ding. Ik heb die van Action, donkerblauw effen. Dus doe jij maar groen ofzo (ik zal geen roze zeggen!).

  https://www.action.com/nl-nl/p/2574294/microvezel-strandlaken/ • 由使用者 ahospers ahospers2024年06月27日 17:34 所貼文 | 0 評論 | 留下評論